Kuva: Lauri Kujanpää

Muutakin kuin madafakin darraa - Roope Salminen vuodatti yksityiselämäänsä yhtyeensä kakkoslevylle

25.10.2019 08:15 - Iiro Myllymäki

Roope Salminen & Koirat -yhtyeen toisella albumilla käsitellään isoja aiheita. Bändi tiedostaa, että sillä on paljon nuoria kuuntelijoita ja haluaa puhutella heitä teksteillään.

Viihteen moniottelija Roope Salmisen, 29, luotsaama yhtye Roope Salminen & Koirat on julkaissut tänään perjantaina toisen albuminsa Koiran vuosi. Uusi albumi on tehty hyvin erilaisessa tilanteessa kuin sen edeltäjä, vuoden 2016 Madafakin levy. Kun bändi teki ensimmäisen levyn biisejä, heillä ei ollut vielä takanaan hitin hittiä eikä Roope Salmisesta ollut muodostunut sitä tv:n suosikkiohjelmien vakiokasvoa, jollaisena hänet nykyään tunnetaan. Kun ensimmäistä levyä tehtiin, bändi ei tiennyt, kiinnostuuko kukaan. Nyt he tietävät, että yleisöä on paljonkin ja tämä on tuonut heille myös tunteen tietystä vastuusta.

- Tiedämme, että nuoret ihmiset kuuntelevat paljon musiikkiamme. Toivottavasti tämäkin albumi tavoittaa paljon ihmisiä, ja tunnemme vastuun siitä. Kyllä tekstimme ovat todella mietittyjä, Salminen kuvailee Voice.fi:n haastattelussa.

Jon-Jon Geitel ja Roope Salminen ovat kahdeksanhenkisen yhtyeen keulakuvat. (kuva: Lauri Kujanpää)

Jos yhtyeeltä tietää vain Madafakin darra -hitin, mielikuva jää vaillinaiseksi. Yhtye käsittelee teksteissään isoja aiheita, ja monet uuden albumin kappaleet puhuttelevat nuoria, epävarmoja ihmisiä, jotka pinnistelevät sosiaalisen median, yhteiskunnan ja itsensä asettamien paineiden ristitulessa. Yhtye on pyrkinyt tekemään suoraan musiikkia niille nuorille, jotka tulevat keikkojen jälkeen purkamaan tuntojaan yhtyeen jäsenille. Ihan ok -kappaleella yhtye haluaa sanoa, että ei tarvitse tavoitella sitä parasta mahdollista suoritusta, vaan myös ihan ok on riittävä. Albumin avaava Vaikeaa on Roope Salmisen mielestä albumin tärkein tarina ja kertoo siitä, miten satuttava kysymys ”mitä kuuluu” voi olla, jos elämässä on vaikea jakso meneillään.

Levyltä kuuluvat myös yhtyeen jäsenten omat henkilökohtaisen elämän käänteet ja tietynlainen aikuiseksi kasvaminen.

- Levyyn on tullut dokumentoitua aika kiinnostava vaihe omaa elämää. Jos vertaa ekaan levyyn, tässä näkyy aika paljon kasvukipuja. Kun olen kirjoittanut Nannanaan, en ole ollut hirveän toiveikas rakkauden suhteen. Pidä pää ylhääl edustaa erilaista elämänvaihetta, ja sitten kun on tehty Vaikeaa, on ollut erilainen vaihe, Salminen kertoo.

Vaikka Salminen kirjoittaa itse räppinsä, hän korostaa, että hän ei ole tehnyt kappaleita yksin ja minkään biisin tarina ei ole pelkästään hänen tarinansa.

Humalainen WhatsApp-ääniviesti levylle

Yhtye ei ole kuitenkaan lähtenyt täysillä ihmisten voimaannuttamisen ja omien tilitysten linjalle. Mukana on edelleen paljon tanssijalkaa kutkuttavaa kevyempää materiaalia ja huumoria. Kappaleiden välissä kuullaan myös lyhyitä johdantoja, jonne materiaalia otettiin yhtyeen keskinäisestä WhatsApp-ryhmästä. Setä puhuu, setä puhuu -pätkään otettiin mukaan katkelma bändin kitaristin Robert Rasimuksen lähettämästä ääniviestistä ja nimi on otettu bändin lentävästä lausahduksesta, jota heitellään, kun joku jakaa painokkaasti mielipiteitään.

- Siitä jouduttiin käymään pieni keskustelu levy-yhtiön kanssa, että mitä järkeä se on laittaa levylle, Salminen kertoo.

- Siinä saattaa puheessa kuulua hieman humalatila, ja siinä kiroillaan, bändin laulaja ja saksofonisti Jon-Jon Geitel, 29, perustelee levy-yhtiön epäilevää suhtautumista.

Geitel ja Salminen sanovatkin, että uusi albumi on enemmän aikuisille suunnattu kuin heidän ensimmäinen levynsä.

- Levyyn laitetaan ”explicit content” -tarra varoituksena. Ei tämä ole mikään Fröbelin palikat, Geitel kuvailee.

Uutuuslevyyn pääset tutustumaan alta.

Lue myös: Krisse Salminen julkaisi hauskan kuvan vuosien takaa: 'Leikin näköjään iloisesti Roopella'

Lue myös: Bändikaverit teilasivat Roope Salmisen räpit: "Me ei voida julkaista tätä biisiä"

Lue myös: Millaisilla keikoilla yleisö on ollut eniten kännissä, Roope Salminen & Koirat?

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat