Kuva: Emmi Moilanen

Gettomasa toi "rapin kuuloisen rapin valtavirtaan" - nyt hän havittelee viittä Emma-pystiä

17.12.2019 16:15 - Milena Raappana

Suorasanainen ja aitoa räppiä peräänkuuluttava artisti on ollut parina aikaisempana vuonna ehdolla Emma-gaalassa hip hop -kategoriassa tuloksetta.

Tuhatpäinen yleisö hytkyy Suomen jääkiekkomaajoukkueen kultajuhlissa Lössi-biisin tahdissa ja lavalla heiluu paita, jossa komeilee teksti "Gettomasa is chosen one."

Viimeistään tuona toukokuisena iltana suuremmalle osalle suomalaisia valkeni, kuka  jyväskyläläinen räppäri Gettomasa, 26, oikealta nimeltään Aleksi Lehikoinen, oikein on. Räppipiireissä hän ei kuitenkaan ole keltanokka. 

Aidon rap-musiikin peräänkuuluttaja kruunattiin vuonna 2012 rapin freestylen Suomen mestariksi. Samana vuonna hän julkaisi kaksi EP:tä yhdessä Ruubenin ja Rekamin kanssa. Ensimmäisen studioalbuminsa Vellamo LP:n Gettomasa teki pari vuotta myöhemmin musiikkituottaja Ruubenin kanssa. Hänen läpimurtonaan voidaan kuitenkin pitää vuonna 2016 julkaistua Chosen One -albumia. 

Pitkän linjan tekijä onkin ollut Emma-gaalassa ehdolla parina edellisenä vuonna hip hop -kategoriassa. Voittoa niistä ei kuitenkaan ole tullut. Nyt Gettomasa on ehdolla peräti viidessä eri kategoriassa: vuoden rap ja R&B-, vuoden miessolisti- ja yleisöäänillä ratkaistavassa vuoden artisti -kategoriassa. Lisäksi hänen Muijii stadis -kappaleensa on ehdolla vuoden biisiksi ja tänä vuonna julkaistu Diplomaatti-albumi havittelee vuoden albumi -titteliä. 

Diplomaatti olikin huippumenestystä nauttiva albumi, jonka single Silmät nosti Gettomasan ensimmäistä kertaa Suomen Spotify-listan kärkipaikalle. Artisti ei kuitenkaan itse pidä tuoreinta albumiaan muuta musiikkituotantoaan erityisempänä. 

- Vaikea sanoa, onko tämä levy spesiaalimpi, mutta olen ylpeä tämän albumin kohdalla, että tämä tavallaan löi rapin kuuloisen rapin valtavirtaan soimaan, Gettomasa tähdentää Voice.fi:n haastattelussa. 

(kuva: Emmi Moilanen)

Striimauksien seuraaminen ei kuitenkaan kuulu Gettomasan arkipäivään. Uuden kappaleen julkaisun jälkeen ensimmäisinä päivinä hän saattaa seurata vastaanottoa, mutta muutoin hän pyrkii keskittymään uuden tuotannon tekemiseen. 

- En edes käytä sitä Spotify For Artists -sovellusta. Minulla ei ole älypuhelinta enkä itse kuuntele hirveästi musiikkia Spotifysta, hän sanoo. 

- Kyllähän se on kiva nähdä, että ihmiset tykkäävät niistä, totta kai. Lähtökohtaisesti kuitenkin pyrin siihen, että kun teen kappaleen, niin olen siihen itse tyytyväinen. Ja että se on sellaista musiikkia, mitä itse haluaisin kuunnella. Sen jälkeen tuleva menestys tuntuu oikealta, hän jatkaa. 

Suorasanainen räppäri onkin pysynyt omalle tyylilleen uskollisena ja kritisoinut paljon niin kutsuttua "poppiräppiä", jolle hän haluaa antaa musiikillaan vastaiskun.

-Satun tietämään niin paljon räppäreitä, jotka eivät todellakaan niiden vapaa-ajallaan pysty kuuntelemaan tuollaista musiikkia, mitä ne sitten ammatikseen tekee. Tämä meidän kulttuuri muovautuu sen mukaan, mitä me räppärit oikeesti tehdään täällä. Näen, että ne vievät tätä hommaa feikkiin suuntaan, Gettomasa sanoi YleX:n Uuden musiikin X  -ohjelmaa juontavan Ida Karimaan kesäkuisessa haastattelussa. 

Gettomasa ei pelkää kohdistaa kritiikkiään levy-yhtiönsä PME Recordsin pomoihin JVG:n Jareen ja VilleGalleenkaan. Samaisessa haastattelussa Karimaa kysyi Gettomasalta, miltä tuntui, kun Silmät tippui listaykköspaikalta JVG:n menevän kesäbiisi Frisbeen tieltä. 

- Sanon samat asiat kuin tässä näin. Että Ville olen tätä mieltä tästä. Ja Ville on silleen "jeps", Gettomasa vastasi tyhjentävästi.

Eniten Emma-ehdokkuuksia tänä vuonna kahminut JVG siirtyikin rap ja R&B -kategoriasta tavoittelemaan muun muassa vuoden pop -pystiä. He kertoivat Voice.fi:n haastattelussa, että he lähtivät viemään Rata/Raitti-albumiaan tietoisesti popimpaan suuntaan. 

Emma-gaala järjestetään 8. helmikuuta Hartwall Arenalla. 

Lue myös: Mitä Emma-ehdokkaat ajattelevat Maustetytöt-kohusta? Vain yksi antoi suoran vastauksen

Lue myös: Rap-artisti F murtaa miehistä musiikkigenreä: 'Rapin tekeminen naisena on feministinen teko'

Lähde: YleX

Kilpailut

Uusimmat