Kuva: Thelma Siberg

Ruotsin euroviisutähti Benjamin Ingrosso kuuli UMK-biisit - kertoo nyt mielipiteensä Cicciolinasta

28.02.2020 17:15 - Iiro Myllymäki

Kaksi vuotta sitten Ruotsia Euroviisuissa edustanut mies arvostaa Erika Vikmanin biisissä suomenkielisyyttä. Ingrossolla on kuitenkin muut suosikit UMK:ssa.

Ruotsalaispoppari Benjamin Ingrosso, 22, on suomalaisille parhaiten tuttu Eurovision laulukilpailusta vuodelta 2018. Mies jatkoi Lissabonin Euroviisuissa Ruotsin hyvää menestystä kyseisissä karkeloissa, sillä hänen Dance You Off -kappaleensa sijoittui seitsemänneksi.

Nyt mies on julkaissut uuden The Dirt -nimisen singlen, jonka markkinoiminen toi hänet Suomeenkin. Kappale jatkaa miehelle ominaista tyylikästä poplinjaa, mutta sanoituksen osalta se poikkeaa laulaja-lauluntekijän muusta tuotannosta. Miehellä on tapana kirjoittaa omasta elämästään, mutta The Dirt sai alkunsa biisinkirjoituskumppanin kaverin kokemuksista rikollisuuden ympäröimänä kasvamisesta.

Benjamin Ingrosso kertoo kuuntelevansa nykymusiikin lisäksi vanhempaa musiikkia, jossa artistin itsensä ulkopuoliset tarinat olivat keskeisemmässä roolissa kuin nykyään.

- Otetaan esimerkiksi vaikka Bohemian Rhapsody. En usko, että Freddie Mercury on tappanut ketään miestä, Ingrosso sanoo myhäillen Voice.fi:n haastattelussa.

Jos video ei näy alla, klikkaa tästä.

Kun Benjamin Ingrosso kilpaili Euroviisuissa, Suomi pyrki päihittämään länsinaapurinsa sen omilla aseilla. Saara Aallon Monsters-kappaleen tekijöiden joukossa oli kaksi ruotsalaista, Joy Deb ja Linnea Deb, ja viisushow’hun satsattiin toden teolla. Paitsi että Saara Aallon edustama maksimalistinen show-ajattelu (pyrotekniikkaa, ylösalaisin pyörimistä, iso lavaste, tanssimista) on kaukana siitä, millä reseptillä Ruotsi on niittänyt menestystä kisassa viime vuosina. Ruotsin esityksiin on osattu valita jokin yksittäinen kantava ajatus, joka on hyödynnetty viimeistä piirtoa myöten.

Näin oli myös Benjamin Ingrosson show’ssa. Mies lauloi ja tanssi valoputkista muodostuvan lavasteen sisällä, ja harkittu kameratyöskentely ja valoshow loivat esitykseen jopa musiikkivideomaisen vaikutelman. Itse kappale oli Ingrosson mielestä niin minimalistinen, että hänen mielestään oli ruotsalaisilta uskaliasta lähettää se Euroviisuihin.

- Olen iloinen, että ruotsalaiset uskalsivat lähettää Dance You Offin sinne. Ruotsalaisyleisö on ollut hankala saada vaikuttumaan. Oman maan edustamisessa oli iso vastuu.

Jos video ei näy alla, klikkaa tästä.

UMK-biiseistä kaksi suosikkia

Ruotsin ja Suomen välillä on valtava ero siinä, miten jokavuotiseen euroviisukarsintaan suhtaudutaan. Ruotsissa viisuedustaja valitaan Melodifestivalen-kilpailussa, joka täyttää areenat ympäri Ruotsin jo karsintavaiheessaan. Kaikki huipentuu valtavaan finaaliin Tukholman Friends Arenalla, missä nähtävä show ei juuri kalpene varsinaiselle euroviisufinaalille. Suomessa Uuden musiikin kilpailun suosio on paljon vaisumpaa. Esimerkiksi tänä vuonna kilpailussa ei ole lainkaan karsintavaiheita, ja finaalikin käydään Tampereella Mediapoliksen tv-studiossa.

Benjamin Ingrosso sanoo, että ruotsalaisille Melodifestivalen ei kuitenkaan ole ensisijaisesti euroviisukarsinta, vaan aivan oma kilpailunsa.

- Emme oikeastaan mieti Euroviisuja silloin, kun katsomme Melodifestivalenia. Melodifestivalen on meillä melkeinpä suositumpi kuin Euroviisut. Voittajalle viisureissu on Melodifestivalenin päälle tuleva bonus, Ingrosso kuvailee.

Melodifestivalen järjestetään tänä vuonna jo 60:tta kertaa, ja sen finaali käydään samana iltana kuin Uuden musiikin kilpailunkin, eli lauantaina 7. maaliskuuta.

Benjamin Ingrosso pääsi kuulemaan UMK:n kuusi kappaletta Yle X3M-radiokanavan haastattelun yhteydessä. Mies kertoo pitäneensä kappaleista.

- Ne olivat hyviä. Hauskaa, että ne olivat niin erilaisia keskenään.

Kaksi nousi miehen mielestä ylitse muiden: Aksel Kankaanrannan Looking Back ja F3M-yhtyeen Bananas. Jälkimmäisen mies näkisi menestyvän Euroviisuissa.

- He voisivat erottua joukosta. Uskon, että yleisö tykkäisi heistä, Ingrosso sanoo.

F3M kilpailee UMK:ssa kappaleella Bananas. (kuva: Yle / Mona Salminen)

UMK:n suuri ennakkosuosikki on Erika Vikmanin camp-henkinen Cicciolina. Benjamin Ingrosso arvostaa sitä, että kappale lauletaan suomeksi.

- Se oli hyvä biisi. Ei se välttämättä ole sellainen, mitä itse kuuntelisin. Olisi hauskaa, jos lähettäisitte suomenkielisen kappaleen, Ingrosso sanoo.

Erika Vikman on omaksunut pinkin tyylin UMK-julkistuksen jälkeen. (kuva: Senja Rapila)

Benjamin Ingrosso harmittelee, että Ruotsi ei ole luottanut Euroviisuissa omaan kieleensä pitkään aikaan. Viimeksi Ruotsi on osallistunut ruotsinkielisellä kappaleella vuonna 1998. Ingrosso yllättyy kuullessaan, että Suomi puolestaan on vielä viime vuosikymmenelläkin lähettänyt kilpailuun ruotsinkielisen edustuskappaleen. Pernilla Karlsson tunnelmoi vuonna 2012 När jag blundar -kappaleellaan, mutta finaalipaikka jäi saamatta.

Euroviisureissun hulluimmaksi puoleksi Benjamin Ingrosso mainitsee viisufanit.

- He ovat todella omistautuneita. Heillä on oma fanituskuplansa, ja heillä on hyvin voimakkaat mielipiteet siitä, mikä on viisuissa oikein ja väärin. Yllätyin heidän innostaan.

Benjamin Ingrosso pystyy samastumaan viisufanien hulluuteen.

- He fanittavat yhtä täysillä Euroviisuja kuin minä fanitan Marvelia.

Lue myös: Plagiaattikohu Ruotsin euroviisukarsinnoissa - huomaatko yhtäläisyyden jenkkihittiin?

Lue myös: UMK-finaalin ainoa mies on suomalaisille tuttu ääni mutta vieras kasvo - "Olen todella innoissani"

Kilpailut

Uusimmat