Kuva: Yle / Mona Salminen

Danny ei tiennyt, että hänen biisinsä lähetettiin UMK:hon - "Olin hyvin hämmästynyt"

14.01.2021 21:45 - Iiro Myllymäki

Danny on mukana Uuden musiikin kilpailussa kuolemasta kertovalla kappaleella. Ex-puoliso ja viime vuoden UMK-suosikki Erika Vikman on ilmaissut jo tukensa julkisesti.

Keskiviikkona julkistettiin Uuden musiikin kilpailun osallistujat tälle vuodelle, ja yksi eniten huomiota herättäneistä kilpailijoista on eittämättä suomalaisen viihteen legenda Ilkka "Danny" Lipsanen, 78. Danny on aiemmin hakenut Suomen euroviisuedustajaksi seitsemän kertaa, ensimmäistä kertaa vuonna 1966. Viimeisimmästä kerrasta on kulunut jo 17 vuotta.

Päivää ennen UMK-julkistusta Danny ilmoitti tehneensä levytyssopimuksen Mökkitie Recordsin kanssa. Kyseessä on Arttu Wiskarin osin perustama levy-yhtiö, joka on menestyksekkäästi julkaissut paitsi Wiskarin musiikkia, myös muun muassa Erika Vikmanin uudet kappaleet. Dannyn entinen naisystävä Vikman teki näyttävän uuden tulemisen viime vuoden UMK:ssa Cicciolina-kappaleella.

Danny kertoo Voice.fi:lle, että hänen Mökkitie-yhteistyönsä siemenet kylvettiin vuonna 2018 Vain elämää -kuvauksissa, joissa hän tutustui Arttu Wiskariin. Wiskarin kautta Danny tutustui biisinkirjoittaja Janne Rintalaan, jonka kynästä ovat lähtöisin monet Wiskarin hitit ja Erika Vikmanin viimeisimmät julkaisut. Rintala ehdotti Dannylle yhteistyötä, ja Danny suostui mielellään. Musiikkineuvos ylistää monessa kohtaa haastattelua Rintalan kykyjä tekstittäjänä.

- Janne on mielestäni tämän hetken paras kirjoittajamestari. Olen jo varsin iäkäs kaveri, ja annan suuren arvon sille, että joku haluaa katsoa elämää silmieni kautta ja kirjoittaa siitä, Danny sanoo.

Erika Vikmanin Cicciolina sijoittui vuoden 2020 UMK:ssa toiseksi. (kuva: Yle / Miikka Varila)

Laulu kuolemasta

Dannyn kilpailukappale on nimeltään Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua. Kappaleen aihe ei ole sieltä kevyimmästä päästä.

- On olemassa yksi päivä ihmisen elämässä, kun kaikki rakastavat minua, eli ketä tahansa minua. Se päivä tulee silloin, kun ihminen kuolee. Se on se raaka teksti, joka koskettaa kaikkia ihmisiä. Eurovision laulukilpailussa on yleensä hömppää, vauhtia, iloa ja tanssia, mutta meillä UMK-raati näköjään halusi ottaa mukaan tällaisen merkittävän, syvällisen laulunkin, Danny kertoo.

Aihevalinnasta huolimatta kyseessä ei ole mikään raskassoutuinen balladi. Wiskarinkin biiseissä yhdistellään tragediaa ja komediaa, ja myös Dannyn UMK-kappaleessa on huumoria ja pilkettä silmäkulmassa.

Danny kertoo päätyneensä mukaan UMK:hon hieman yllättäen. Hän ei itse ollut tietoinen siitä, että Mökkitie Recordsin porukka oli lähettänyt hänen kappaleensa mukaan kilpailuun, kun UMK:sta oli lähestytty levy-yhtiötä biisien toivossa. Viimevuotisen Cicciolina-menestyksen jälkeen ei ollut mikään yllätys, että Mökkitie on jälleen edustettuna. Danny oli mielissään, kun sai tietää, että biisillä on haettu mukaan UMK:hon.

- Olin hyvin hämmästynyt, kun kuulin, että pojat ovat laittaneet tämän meidän laulumme ehdolle. Se oli minulle suuri yllätys. Kysymys ei ollut siitä, että olisin lähtenyt kilpailemaan, vaan siitä, että olemme tehneet mielenkiintoista musiikkia Jannen kanssa ja tämä oli yksi niistä kappaleista.

Dannylla on takanaan pitkä ura, joka on vertaansa vailla Suomessa. Kuitenkaan tämän vuosituhannen puolella mieheltä ei ole tullut kansakunnan tajuntaan iskostuneita hittejä. Mökkitie Recordsilla puolestaan on melkoinen maine hittien takojana. Uskooko Danny siihen, että uusi levytyssopimus johtaa uusiin hitteihin?

- Ehdottomasti. En voi ymmärtää, miksi Janne Rintala minun kohdallani epäonnistuisi, kun hän on onnistunut niin monesti.

Erika Vikman ja Danny oli vuosien ajan Suomen seuratuimpia julkkispareja. (kuva: Emmi Moilanen)

Erika Vikman kannustaa

Danny vaikuttaa siis nykyään samassa levy-yhtiössä kuin ex-puolisonsa Erika Vikman. Kaksikko ilmoitti erostaan viime syyskuussa. Dannyn mukaan Vikman tiesi etukäteen hänen UMK-osallistumisestaan juurikin koska he ovat samassa levy-yhtiössä. Mitään vinkkejä UMK-koitokseen Danny ei ole Vikmanilta saanut. Danny toimi Vikmanin vuoden 2016 Tangomarkkinat-voitosta alkaen tämän mentorina. Danny muistuttaa, että hän aikanaan nosti muun muassa Kirkan ja Kari Tapion suomalaisten tunnettuuteen, ja Vikman on jatkumoa tälle työlle.

- Erikan luonne ja asenne tätä työtä kohtaan on hyvin kunnioitettava. Hän on hyvin ahkera, vastuullinen ja lahjakas. Hän on pitkän tähtäimen artisti Suomessa, Danny sanoo.

Mies kertoo, etteivät he ole juuri olleet Vikmanin kanssa tekemisissä eron jälkeen. Vikman asuu tätä nykyä Tampereella, kun taas Danny pitää majaa Kirkkonummella. Mies kuitenkin vakuuttaa, että ex-parilla on ”äärimmäisen hyvät välit”. Vikman vaikuttaakin tukevan Dannya täysillä Uuden musiikin kilpailussa. UMK-artistijulkistuksen jälkeen nainen julkaisi Instagramin tarinat-osiossaan kannustusta Dannylle ja sanoi äänestävänsä tätä. Lisäksi Vikman on kommentoinut uutista Twitter-tilillään.

Jos twiitti ei näy, klikkaa tästä.

UMK:n finaali käydään Tampereella 20. helmikuuta. Dannyn kilpailukappale julkaistaan maanantaina 18.1.

Lue myös: Uuden musiikin kilpailun osallistujat julkistettiin! Mukana Danny ja ruotsalainen supertähti

Lue myös: Erika Vikmanilla ja Dannylla eriävät näkemykset Cicciolina-ilmiöstä: "En käyttäisi sanaa rooli"

Lue myös: UMK-osallistumisesta huijannut Aksel Kankaanranta selittää lausuntoaan: "Menin paniikkiin"

Kilpailut

Uusimmat