Kuva: Milla Määttä / Yle, Mona Salminen

Uuden musiikin kilpailun osallistujat julkistettiin! Mukana Danny ja ruotsalainen supertähti

13.01.2021 13:05 - Iiro Myllymäki

Suomen euroviisuedustuksesta kilpailee monipuolinen joukko artisteja.

Yle on julkistanut vuoden 2021 Uuden musiikin kilpailun osallistujat. Seitsemän kilpailijaa taistelee edustuspaikasta Rotterdamin Euroviisuissa. Kilpailijat ovat Oskr, Teflon Brothers x Pandora, Danny, Laura, Aksel, Blind Channel ja Ilta.

- Vuoden 2021 UMK:n artisti- ja biisikattaus on kaikkien aikojen kovatasoisin. Mukana on monipuolinen joukko artisteja todellisista legendoista ja listaykkösistä uusiin ja nouseviin nimiin. Loistavat esiintyjät tarvitsevat timanttiset biisit, ja onkin mahtavaa, että kappaleiden takaa löytyy Suomen menestyneimpiä ja parhaimpia biisinkirjoittajia, kommentoi YleX:n musiikkipäällikkö ja UMK-ammattilaisraatia vetänyt Tapio Hakanen.

Kappaleet julkistetaan yksi kerrallaan alkaen huomisesta torstaista. Biisit julkaistaan aina arkipäivinä heti keskiyöllä. Tiedotteen mukaan kappaleet edustavat monipuolisesti eri musiikkityylejä suoraviivaisesta popista energiseen rockiin.

UMK-voittaja valitaan lauantaina 20. helmikuuta. Tällä kertaa kilpailun sääntöjä on muutettu niin, että kansainvälisen raadin painoarvoa on vähennetty voittajan valinnassa. Yleisön antamat äänet muodostavat pisteistä 75 prosenttia, jolloin kansainvälisille raadeille jää 25 prosenttia. Vielä viime vuonna valta oli jaettu yleisön ja raatien kesken tasan. Tästä tuli paljon kritiikkiä, kun ennakkosuosikiksi noussut Erika Vikman sai Akselia enemmän yleisöääniä mutta hävisi raatien pisteissä.

Lue alta osallistujien esittelyt.

Oskr - Lie

(kuva: Yle / Mona Salminen)

Oskr-taiteilijanimen takaa löytyy turkulainen laulaja-lauluntekijä Oskari Ruohonen. Suurelle yleisölle tuntematon Oskr on tehnyt musiikkia sekä bändeissä että soolona ja suomeksi ja englanniksi. UMK-kappale Lien takana on biisinkirjoittajia, jotka ovat tehneet kappaleita myös muun muassa Selena Gomezille ja G-Eazylle. Kappale julkaistaan UMK-biiseistä ensimmäisenä, huomenna torstaina.

Kun UMK vihjaili tämän vuoden artisteista somessa, monet epäilivät turkulaisen, englanniksi ja suomeksi musiikkia tehneen artistin kuvailuun sopivan esimerkiksi Robinin ja Ressu Redfordin.  

Teflon Brothers x Pandora - I Love You

(kuva: Yle / Mona Salminen)

Suosittu rap-yhtye Teflon Brothers on yhdistänyt voimansa ruotsalaisen europoplegenda Pandoran kanssa. Ajatus UMK:hon yhdessä osallistumisesta on muhinut jo pitkään porukan päässä. Teflon Brothers ja Pandora kohtasivat neljä vuotta sitten saman keikan backstagella, ja idea artistien yhteistyöstä syttyi tällöin.

- Me ollaan koko kansan Teflon Brothers. Mikään muu ei ole niin koko kansan juttu, kuin Suomen edustaminen Euroviisuissa, bändi kertoo.

Pandoralla on vankka kytkös Suomeen, sillä hänellä on suomalainen puoliso ja hän asuu puolet ajastaan Suomessa. Pandora oli mukana Masked Singer Suomen ensimmäisellä kaudella.

UMK-kappale I Love You on kaksikielinen diskobiisi, ja UMK:n ammattilaisraati povaa biisistä suurta striimihittiä. Biisi julkaistaan perjantaina 15.1.

Danny - Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua

(kuva: Yle / Mona Salminen)

Musiikkineuvos Ilkka ”Danny” Lipsanen ei juuri esittelyitä kaipaa. Mies on ehtinyt tehdä musiikkia jo seitsemällä vuosikymmenellä, ja uutta virtaa miehen pitkään uraan on viime aikoina luotu Mökkitie Records -levy-yhtiössä, jonka kanssa tehty levytyssopimus julkistettiin tiistaina. Niin ikään Mökkitien artisti, Dannyn ex-kumppani Erika Vikman osallistui UMK:hon viime vuonna Cicciolina-kappaleella.

Kilpailukappale Sinä päivänä kun kaikki rakastaa mua on melankolinen kappale teemasta, josta Dannyn mukaan ei paljoa ole kevyessä musiikissa laulettu.

- Kysymys on oikeastaan siitä, että elämä on lahja ja sen pituudesta ei kukaan tiedä. Mutta sen tietää, että se aikanaan päättyy ja kappaleessa sitä aihetta käsitellään humoristisesti ja totuudenmukaisesti. Teksti on aiheeltaan sellainen, että se ei välttämättä ole tyypillinen euroviisu, Danny kertoo.

Kappale julkaistaan maanantaina 18. päivä.

Laura - Play

(kuva: Yle / Mona Salminen)

Virolainen Laura Põldvere on tämän vuoden UMK:n euroviisukonkari. Nainen on nähty edustamassa Viroa peräti kaksi kertaa. Vuonna 2005 hän oli mukana Suntribe-tyttöbändissä kappaleella Let’s Get Loud, kun taas vuonna 2017 hänet nähtiin edustamassa Verona-kappaleella yhdessä Koit Toomen kanssa. Kummallakaan kerralla nainen ei yltänyt finaaliin.

Laura on monipuolinen laulaja, joka oli viime vuosikymmenellä Viron soitetuin artisti radiossa. Hän asuu nykyään puolet ajasta Suomessa. Hänen vuonna 2019 julkaistu albuminsa tehtiin pitkälti suomalaisvoimin, ja Laura on myös aloittanut suomen kielen opinnot.

Play-kappaleen kerrotaan olevan poppia, countrya ja diskoa yhdistelevä biisi. Kappale julkaistaan tiistaina 19.1.

Aksel - Hurt

(kuva: Yle / Mona Salminen)

Uuden musiikin kilpailun viime vuonna voittanut, mutta koronan takia euroviisuedustuksen menettänyt Aksel Kankaanranta on jälleen mukana UMK:ssa. Vaikka hänen viimeisin singlejulkaisunsa olikin suomenkielinen, euroviisuedustusta hän havittelee viime vuoden tapaan englanniksi.

Akselin mukaan Uuden musiikin kilpailuun on nyt helpompi suhtautua, kun osaa jo odottaa, mitä on luvassa. Looking Back -esityksestä tuttu herkkyys on tallella myös tämän vuoden kilpailukappaleessa Hurt. Kappale muistuttaa, että ihmisen ulkokuoren perusteella ei voi aina tehdä päätelmiä.

- Ihminen saattaa voida tosi huonosti, vaikka ulospäin näyttäisi siltä, että kaikki on hyvin. Jos satutat itseäsi, satutat myös lähimmäisiäsi. Kun olen itsekin rämpinyt sellaisesta kuopasta ylös, niin voin samaistua kappaleeseen täysin, Aksel kertoo.

Akselille ei tarjottu suoraan paikkaa euroviisukarsintaan toisin kuin monessa muussa maassa toimittiin. Vielä marraskuussa Aksel kertoi Voice.fi:n haastattelussa, että ei hakenut mukaan tämänkertaiseen Uuden musiikin kilpailuun. Myös monet ulkomaiset viisufanisivustot uutisoivat tuolloin Akselin lausunnoista.

-  Olin aikeissa laittaa hakemuksen, mutta en sitten hakenut. Pitää nyt vähän katsoa, milloin joskus voisi hakea uudestaan. En tosiaan sano, etten haluaisi osallistua enää ikinä, mutta katsotaan joskus sitten, Aksel sanoi.

Blind Channel - Dark Side

(kuva: Yle / Mona Salminen)

Blind Channel tuo rockin takaisin UMK:hon. Oululaisyhtye perustettiin vuonna 2013 ja se on kerännyt pitkään underground-suosiota. Alusta lähtien bändin tähtäimessä on ollut maailmanvalloitus, ja tähän mahdollinen euroviisuedustus sopisi.

- Ei vain Suomen, vaan koko maailman on aika nähdä, kuulla ja tietää mikä Blind Channel on, yhtye sanoo.

Pitkään viisihenkisenä pysyneen bändin riveihin liittyi viime syksynä Aleksi Kaunisvesi, joka tunnetaan paremmin dj-tuottajana Alex Mattson -nimellä.

Vuonna 2018 bändi huomioitiin Emma-ehdokkuudella Vuoden rock -kategoriassa. Kappale Dark Side julkaistaan torstaina 21.1.

Ilta - Kelle mä soitan

(kuva: Yle / Mona Salminen)

Voimakasääninen tulkitsija Ilta on monille tuttu tv-ohjelmista Tähdet, tähdet ja All Together Now Suomi. Nainen nousi suuren yleisön tietoisuuteen vierailtuaan Cheekin Sillat-kappaleella. Ilta julkaisi debyyttialbuminsa viime vuonna, ja viime vuonna hänet palkittiin myös Iskelmä Gaalassa vuoden tulokkaana.

Iltan Kelle mä soitan -kappale on koskettava balladi yksinäisyydestä.

- Ihminen saattaa olla keskellä ihmisjoukkoa ja silti tuntea itsensä todella yksinäiseksi. Se on yksi vaikeimmista tunteista ihmiselle, koska meidät on luotu yhteyteen toistemme kanssa. Toivon, että kappale voi tuoda turvaa tai tukea sinne missä kukin tätä kuuntelee, yhdessä tai yksin, Ilta kuvailee.

Iltan kappale julkaistaan UMK-biiseistä viimeisenä, perjantaina 22.1.

Lue myös: Aksel Kankaanranta vastaa Erika Vikmanin fanien kritiikkiin: "En ole hypettäjäihminen"

Lue myös: Katri Ylander haaveilee Suomen edustamisesta Euroviisuissa: "Se unelma on ollut ihan pienestä asti"

Kilpailut

Uusimmat