Kuva: AOP

Brittibändin erikoinen protesti Spotifyn toimintaa vastaan - julkaisee tuhat 30 sekunnin kappaletta

08.02.2022 21:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Yhtye haluaa kiinnittää tempauksellaan huomion siihen, miten vähän Spotify maksaa artisteille striimeistä.

Voit kuunnella artikkelin alta tai Podplaysta.

Brittiläinen indie rock -bändi The Pocket Gods on toteuttanut erikoisen tempauksen, jolla se protestoi Spotifyn alhaisia rojaltimaksuja vastaan. Yhtye julkaisee perjantaina 11. helmikuuta peräti tuhat kappaletta sisältävän albumin, jonka kaikki biisit ovat noin 30 sekunnin mittaisia.

Ajatuksen taustalla on tieto siitä, että Spotify laskee kappaleen striimatuksi, kun sitä on kuunneltu vähintään 30 sekuntia. Näin ollen artistin saama maksu on sama riippumatta siitä, kuunnellaanko biisistä vain sen ensimmäiset 30 sekuntia vai koko kappale. The Pocket Gods -yhtyeen albumi on osuvasti nimeltään 1000×30 – Nobody Makes Money Anymore.

Bändin nokkamies Mark Christopher Lee kertoo I Newsin haastattelussa, että idea albumiin lähti Independent-julkaisun artikkelista, jossa musiikkiprofessori Mike Errico kyseenalaisti perinteisten kolmen minuutin popkappaleiden tulevaisuuden striimauksen aikana. Errico heitti artikkelissa ilmoille kysymyksen, mitä järkeä on tehdä yli 30 sekunnin kappaleita, jos rahallinen korvaus pysyy samana.

- Kirjoitimme ja äänitimme albumille tuhat kappaletta, joista kukin on hieman yli 30 sekunnin mittainen. Pisin on 36 sekuntia. Tarkoituksena on lisätä tietoisuutta kampanjasta, jolla pyritään reilumpiin rojaltimaksuihin, Lee sanoo.

Lee kertoo, että yhtye saa yhdestä Spotify-striimauksesta 0,002 puntaa. Se, kuinka paljon Spotify maksaa striimistä, riippuu artistin tekemistä sopimuksista ja myös siitä, tuleeko striimaus maksuttomasta vai maksullisesta Spotifysta. Business Insiderin mukaan Spotify maksaa yhdestä striimistä 0,003–0,005 dollaria, eli 0,0026–0,0044 euroa.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun The Pocket Gods -yhtye venyttää perinteisen albumijulkaisun rajoja. Yhtyeen albumi 500X30 Morse Code Days In Lockdown pitää hallussaan maailmanennätystä siitä, kuinka monta kappaletta yhdellä albumilla on. Albumilla on yhteensä 446 kappaletta.

Jos upotus ei näy, näet päivityksen täältä.

Spotify myrskyn keskellä

Spotify on ollut viime aikoina otsikoissa sen jälkeen, kun muusikko Neil Young syytti suosittua podcast-vetäjää Joe Rogania vaarallisen, koronaan liittyvän valheellisen tiedon levittämisestä. The Joe Rogan Experience -podcastia julkaistaan yksinoikeudella Spotifyssa, ja Spotifyn kerrotaan hankkineen ohjelmaan oikeudet 100 miljoonalla dollarilla, eli noin 90 miljoonalla eurolla. Kiistan seurauksena Neil Young veti musiikkinsa pois Spotifysta, ja muun muassa Joni Mitchell seurasi perässä. Kohun myötä Spotify julkaisi uudet säännöt sisällöstään ja on kertonut ottavansa käyttöön sisältövaroitukset koronavirukseen liittyvissä podcast-jaksoissa.

(kuva: AOP)

Sittemmin Roganin podcastista on nostettu esiin myös rasistista kielenkäyttöä, minkä myötä Rogan itse päätyi poistamaan 70 podcast-jaksoaan Spotifysta. Spotifyn perustaja ja toimitusjohtaja Daniel Ek on sanonut tuomitsevansa Roganin rasistisen kielenkäytön aiemmissa jaksoissa, mutta hän on myös kommentoinut, ettei usko Roganin vaientamisen olevan ratkaisu. 

The Pocket Gods -yhtyeen Mark Christopher Lee kertoo, ettei yhtye aio poistua Neil Youngin vanavedessä ruotsalaisesta striimausjätistä.

- Spotify mahdollistaa kaltaistemme indiebändien ladata musiikkiamme ilman levy-yhtiöitä. Uskon myös sananvapauteen, vaikka olenkin Neil Youngin fani, eli en tue boikottia. Haluamme lisätä tietoisuutta maksujen ongelmasta, Lee sanoo.

Yhtyeen erikoisesta tempauksesta kirjoitti Suomessa ensimmäisenä Mikrobitti.

Lue myös: Nyt puhuu Spotify-kohun keskellä oleva Joe Rogan - Dwayne Johnson ylistää miehen puheenvuoroa

Lue myös: Muusikoiden uhkaukset tepsivät - Spotifyssa nähdään pian sisältövaroituksia

Lue myös: Spotify on poistanut yli 20 000 koronaan liittyvää podcast-jaksoa alustaltaan

Lähteet: I News, Independent. Business Insider, The Verge

Kilpailut

Uusimmat