Kuva: AOP

Nyt puhuu Spotify-kohun keskellä oleva Joe Rogan - Dwayne Johnson ylistää miehen puheenvuoroa

31.01.2022 15:15 - Iiro Myllymäki

Valheellisen tiedon levittämisestä syytetty podcast-juontaja Joe Rogan sanoo, että aikoo esittää jatkossa paremmin tasapainotettua tietoa koronavirukseen liittyen.

Podcast-juontaja Joe Rogan, 54, on kertonut oman kantansa meneillään olevaan Spotify-kohuun. Mies vetää Spotifyssa yksinoikeudella jaettavaa The Joe Rogan Experience -ohjelmaa, jota on nyt syytetty koronavirukseen ja -rokotteisiin liittyvän disinformaation levittämisestä. Kirjoitimme aiemmin, että muusikko Neil Young esitti striimauspalvelulle uhkavaatimuksen, jonka mukaan hän vaatisi poistamaan musiikkinsa Spotifysta, jos palvelu jatkaisi Joe Roganin podcastin tukemista. Tämän jälkeen Spotify ilmoitti alkavansa poistaa miehen tuotantoa Spotifysta.

Neil Youngin mukaan Joe Roganin toiminta on ollut jopa vaarallista, ja hän on kritisoinut Spotifyta kovin sanoin. (kuva: AOP)

Neil Youngin kritiikin mukaan Roganin podcastissa jaetaan hengenvaarallista väärää tietoa koronavirukseen liittyen. Rogan on nyt vastannut kritiikkiin kymmenen minuutin mittaisella Instagram-videolla. Hän kertoo The Hollywood Reporterin mukaan, että pyrkii tulevaisuudessa tasapainottamaan paremmin podcastissaan jaettavaa tietoa koronaviruksesta. Rogan sanoo, että hän halusi aiemmin ottaa ohjelmaansa vieraaksi valtavirtamielipiteistä poikkeavia lääkäreitä, koska hän halusi kuulla heidän mielipiteensä.

- Siinä voin tehdä paremmin, että otan mukaan eri mielipiteen omaavia asiantuntijoita sen jälkeen, kun mukana on ollut kiistanalaisempia vieraita. Olen ehdottomasti avoin tekemään näin, Rogan sanoo.

Rogan vakuuttaa, että tekee vastaisuudessa enemmän taustatyötä podcast-jaksojansa varten ja hyödyntää saatavilla olevia faktoja. Hän painottaa haluavansa antaa ohjelmassaan monien mielipiteiden tulla kuuluviin.

- Pointtini oli luoda kiinnostavia keskusteluja, joista ihmiset nauttivat. Jos olen suututtanut sinut, olen pahoillani. Jos nautit podcastistani, kiitos, Rogan sanoo.

Roganin videon pääset katsomaan alta. Jos julkaisu ei näy, näet sen täältä.

Monet Joe Roganin someseuraajat ovat kiitelleet miestä tämän puheenvuorosta. Videon alle kommenttinsa on jättänyt esimerkiksi action-tähti Dwayne "The Rock" Johnson.

"Mahtavaa, veli. Tämä oli täydellisesti sanottu. Odotan, että pääsen jonain päivänä vieraaksesi ja pääsemme korkkaamaan tequilan yhdessä", Johnson kirjoittaa.

Roganin kannanottoa tukevat myös muun muassa takavuosien hittilaulaja Jewel ja vapaaottelija Ben Askren.

Dwayne Johnson (kuva: AOP)

Spotify julkaisi uudet säännöt

Kohun myötä Spotify ilmoitti aikovansa ottaa käyttöön sisältövaroituksen podcast-jaksoissa, joissa käsitellään koronavirusta. Tällä pyritään taistelemaan valheellista tietoa vastaan. Jaksojen yhteydessä kuulijaa ohjataan Spotifyn kokoamaan COVID-19-oppaaseen, joka pitää sisällään tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa viruksesta. Joe Rogan sanoo, että kannattaa tämän käytännön käyttöön ottamista.

Spotify on myös laatinut nyt sisällöntuottajilleen uudet, aiempaa yksityiskohtaisemmat säännöt siitä, millainen sisältö ei ole sallittua alustalla. ”Vaarallisen sisällön” kohdalla säännöissä mainitaan esimerkiksi, että valheellista ja kansanterveydelle vaarallista terveystietoa ei saa levittää. Tähän lukeutuu esimerkiksi väite siitä, että COVID-19 olisi huijaus tai että rokotukset olisi suunniteltu aiheuttamaan kuolemia.

Neil Youngin vanavedessä myös laulaja-lauluntekijä Joni Mitchell ja kitaristi Nils Lofgren kertoivat vaativansa tuotantonsa poistamista Spotifysta. Joe Rogan sanoo olevansa Youngin ja Mitchellin fani, mutta hän ei ole vihainen muusikoille näiden kannanotoista.

- Olen pahoillani, että he tuntevat näin. En todellakaan haluaisi, että näin on, Rogan sanoo videollaan.

The Joe Rogan Experience -podcast on Spotifyn maailmanlaajuisesti kuunnelluin podcast, johon Spotifyn kerrotaan hankkineen yksinoikeuden 100 miljoonalla dollarilla, eli noin 90 miljoonalla eurolla. Cnet kirjoittaa, että Rogan on antanut podcastissaan äänen useammalle koronarokotuksia vastustavalle ja salaliittoteorioita levittävälle ihmiselle. Julkaisun mukaan Rogan on saanut jo pitkään kritiikkiä siitä, että hän levittää valheellisia tietoja eikä haasta vieraitaan kriittisesti.

Lue myös: Muusikoiden uhkaukset tepsivät - Spotifyssa nähdään pian sisältövaroituksia

Lue myös: Spotify on poistanut yli 20 000 koronaan liittyvää podcast-jaksoa alustaltaan

Lähteet: The Hollywood Reporter, Cnet, Spotify, People

Kilpailut

Uusimmat