Kuva: Janely / Jaanika Leino

Panisin-hitistä tuttu Jenni koki kriisin ja palasi vuosien jälkeen uuden duon merkeissä - "Nousin kuin feenikslintu"

01.04.2022 19:15 - Riia Frost

Jenni Puumalainen kertoo Voice.fi:n haastattelussa kriisistään oman identiteettinsä suhteen Duo-yhtyeen lopettamisen jälkeen.

Voice.fi:n haastattelussa käsiteltiin tällä kertaa Panisin-kesäkumibiisistä tutun Jenni Puumalaisen, 30, yli kymmenvuotista kokemusta musiikkialalla, ja sitä, miten muusikko kokee sen muuttuneen vuosien varrella. Haastattelussa paljastui myös muun muassa, miksi Puumalaisen uusi kokoonpano Jenni & Juho vaihtoi levy-yhtiötä Mökkitie Recordsista Suomen Musiikkiin. Koko haastattelun voit kuunnella alta tai Podplaysta.

On kulunut 10 vuotta siitä, kun Duo-kokoonpano julkaisi kesäkumikappaleensa Panisin, josta syntyikin sen ajan kesähitti. Duon muodostivat yhdessä Jenni Puumalainen ja Tiia Judén. Dueton jäsenien roolit jakautuivat Puumalaisen mukaan niin, että hän itse oli "se salaperäinen henkilö! ja Judén taas oli niinsanotusti se ”domina”.

Pop-artisti kertoo dueton saaneen alkunsa Kannelmäen kirkossa erään papin nähdessä laulajissa potentiaalia musiikkialalle. Lopulta pappi otti yhteyttä tuottaja Olli Saksaan ja myöhemmin laulajat saivat kutsun studiolle tekemään musiikkia, jolloin kesäkumibiisi sai alkunsa.

- Sitten syntyi tämä Panisin-biisi, joka on Lotta Rautiaisen kirjoittama, ja Olli lähtikin tarjoamaan sitä eri levy-yhtiöille. Lopulta YleX kiinnostui kappaleesta kesäkumibiisinä ja sitten meno olikin aika vauhdikasta sen jälkeen, Puumalainen muistelee.

Tiia Judén (vas.) ja Jenni Puumalainen (oik.) Panisin-musiikkivideollaan. (kuva: duovirallinen / YouTube)

Panisin-kappale kertoo suorasanaisella ja seksuaalisella tyylillä naisen halusta saada mies itselleen. Sen julkaisuaikana Suomen pop-kulttuurissa naisen avoin seksuaalisuus oli vielä isompi tabu kuin nykyaikana ja siksi Puumalainen aluksi hieman jännitti, mitä muut ajattelevat rohkeasta kappaleesta. Muusikko kuitenkin ajatteli seksuualisuudesta laulamisen olevan lopulta vain hyvä asia.

- Olen kuitenkin aina ollut sen verran huumorintajuinen ja räväkkä ihminen, niin minua ei haitannut sellainen sitten ollenkaan. Minusta oli kuitenkin hienoa toimia tavallaan sellaisena esikuvana, että nainenkin voi laulaa näin, Puumalainen toteaa.

- Muistan ajatelleeni, että toivottavasti tämä ei jää vain yhden hitin ihmeeksi, mitä siinä sitten vähän niin kuin kävi, Puumalainen naurahtaa.

Duo-jäsenen positiivisesta suhtautumisesta huolimatta Panisin-kappale sai joiltakin kuuntelijoilta paljon negatiivisia kommentteja. Puumalainen muisteleekin muun muassa "huora"-kommenttien kauhistuttaneen nuorta muusikkoa aluksi, mutta lopulta hän oppi kääntämään asian positiiviseksi.

- Pikkuhiljaa tajusin sen, että se on periaatteessa vain hyvä, jos biisi herättää reaktioita. Jos on vihaajia, niin sitten on todennäköisesti niitä rakastajiakin, Puumalainen toteaa.

Yhden hitin ihme päätyi muusikon kriisiin

(kuva: duovirallinen / YouTube)

Duo-yhtye ehti suunnitella albumin tekoa ja kappaleita oli jo syntynyt runsaasti. Siitä huolimatta Judén ja Puumalainen tulivat siihen päätökseen, että yhteinen duetto täytyy lopettaa.

- Loppupeleissä tulimme siihen tulokseen, että haluamme musiikilta eri asioita. Sitten lähdinkin aluksi tekemään soolouraa ja Tiia ryhtyi tekemään omia juttujaan, Puumalainen muistelee.

Duon lopetettua Puumalainen ei käynyt levy-yhtiöllä kahteen vuoteen ja myöntää käyneensä läpi kriisiä oman identiteettinsä suhteen ja siksi käytti aikaa pieneen itsepohdiskeluun.

- Tuli sellainen paine, että pitäisi tehdä hittejä. Siksi tulikin sellainen olo, että nyt teen näitä biisejä vain itselleni, enkä muille kuunneltavaksi, Puumalainen kertoo.

Puumalainen kertoo kuitenkin tulleen itsevarmemmaksi hänen soittaessa kappaleitaan ystävilleen, joilta hän sai erittäin positiivista palautetta.

- Aloin uskoa itseeni yksilönä uudelleen ja sitten otin yhteyttä silloiseen levy-yhtiööni. Soitin heille kappaleitani livenä, jolloin he totesivat, että ”tervetuloa takaisin”, Puumalainen muistelee.

Duetosta ujoon poikaan

(kuva: Janely / Jaanika Leino)

Vaikka Duoa ei enää ole, Puumalainen jatkaa yhä tänä päivänä musiikin parissa – tällä kertaa vain Juho Hakalan, 37, kanssa. Kaksi muusikkoa ovat yhdistäneet voimansa Jenni & Juho -duettoon ja he tekevätkin suomenkielistä poppia pilke silmäkulmassa. Myös Juholla on aikaisempaa duettotaustaa, sillä hän oli vielä vuonna 2014 Juho ja Mika -yhtyeessä, joka tunnetaan muun muassa radiohitistä Tämä mies ei tanssi.

Puumalainen avaa tarinaa artistien ensitapaamisesta.

- Kävi vain niin, että minä ja Juho, jotka olimme samassa levy-yhtiössä, otimme yhteisen biisisession ja meillä oli ihan sikahauskaa. Sitä kautta meillä alkoi muodostumaan bändimäinen kuvio ja yksi tuottajistamme Henkka ehdottikin, että laittaisimme hyntyt yhteen. Me annoimme sille mahdollisuuden ja siksi tässä olemmekin, Puumalainen kertoo.

Jenni & Juhon debyyttisingle Ujo Poika onkin striimannut Spotifyssa jo yli 2,5 miljoonaa kertaa ja yhtyeen albumin on tarkoitus tulla julki tämän vuoden aikana. Puumalainen kertoo hänen nykyisessä kokoonpanossaan olevan parasta se, että molemmat muusikot saavat oikeasti toteuttaa itseään.

- Me yhdessä sävellämme ja sanoitamme kappaleemme, eikä kukaan tule meille sanomaan, että mitä meidän pitäisi olla tai miten pukeutua. Kaikki on syntynyt alusta asti meidän käsistä ja siitä on syntynyt hyvä fiilis, Puumalainen toteaa.

Loppuksi artisti ilmoittaa, että menestymisen nälkä musiikkialalla ei ole koskaan sammunut Duo-aikojen jälkeen.

- Tämä on elämäntehtäväni, eikä ole muuta vaihtoehtoa. Siksi tuntuu, että olen noussut kuin feenikslintu pohjamudista, Puumalainen toteaa.

Jennin & Juhon uusimman kappaleen Olkapää- ja entisen Duo-yhtyeen Panisin-musiikkivideot voit katsoa alta.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa Jennin & Juhon musiikkivideon täältä.

Mikäli linkki ei näy, voit katsoa nostalgisen Panisin-kappaleen musiikkivideon täältä.

Voice.fi, Radio Nova sekä Podplay ovat kaikki osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Ellinoora on tulevan Mestarit areenalla -kiertueen nuorin tekijä - "Tämä on minulle iso asia"

Lue myös: Jenni Vartiainen lopettaa 4 vuoden keikkatauon räjähtävästi - kertoo nyt, miten on muuttunut tauon aikana

Kilpailut

Uusimmat