Kuva: Vesa Ranta

Ville Laihiala toi levylleen muiston Sentenced-ajoilta - Ismo Alanko kehui cover-esitystä

09.09.2022 08:45 - Lauri Kujanpää / lauri.kujanpaa@bauermedia.fi

Laihiala on aikaisemmin tehnyt musiikkia englanniksi eri yhtyeissä. Idea suomen kielen käytöstä lähti jo vuosia sitten.

Muusikko Ville Laihialan, 49, (ex-Sentenced, ex-Poisonblack, ex-S-tool) ensimmäinen suomenkielinen albumi Ei meillä ole kuin loisemme ilmestyy 9. syyskuuta. Kappaleet ovat Ville Laihialan sanoittamia ja säveltämiä, tuotannosta vastaa Aksu Hanttu ja masteroinnista Svante Forsbäck. Levy julkaistaan Sakara Recordsin kautta.

- Se on se oma loinen, joka välillä lyö kiilaa väliin. Ajattelen isommassa kuvassa, että ei meillä ole kuin loisemme. Ihminen ei ole luotu kestämään, Laihiala kertoo Voice.fi:n haastattelussa levyn nimestä.

Voit myös kuunnella koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Laihiala on aikaisemmin tehnyt musiikkia englanniksi eri yhtyeissä. Idea suomen kielen käytöstä lähti jo vuosia sitten.

- Vuonna 2011 minulla oli todella luovaa aikaa eikä minkäänlaisia musiikillisia velvotteita. Kirjoittelin asioita pöytälaatikkoon ja vaimoni halusi jo sillon, että julkaisisin ne. Tässä meni kuitenkin 10 vuotta.

Laihiala myöntää, että suomeksi sanoittaessa ei ole puskuria, jonka taakse voi turvautua.

- Englannin kieli on ehkä tällaiselle maalaiselle semmoinen puskuri ja suomeksi laulaessa jää  paskanjauhaminen vähemmälle, Laihiala sanoo.

- Kirjoitan rehellisesti ja täysin avoimesti. Kompromissejä kuitenkin joutuu tekemään ja jos ei ole mitään sanottavaa, niin en kirjoita, muusikko jatkaa.

Laihialan kappaleet syntyvät maaseudulla metsän keskellä, missä hän asuu perheensä kanssa. Musiikkia mies pystyy luomaan kaikkialla - paitsi keikkabussissa.

- Se on mahdotonta minulle, muusikko hymyilee.

Levyllä kuullaan myös mielenkiintoinen cover-esitys. Laihiala on nimittäin tehnyt oman versionsa Ismo Alangon Rakkaus on ruma sana -kappaleesta. Kyseinen kappale soi aikoinaan paljon Sentencedin kiertuebussissa.

- Sehän menee sinne 2000-luvun taitteeseen ja keikkabussissa soi matkoilla paljon Hassisen Konetta, Sielun Veljiä ja Juice Leskistä. Tähän biisiin on jäänyt valtava tunneside ja Tenkulan (Miika Tenkula, Sentencedin edesmennyt kitaristi/säveltäjä) kanssa saatoimme pohtia, että tehdään cover.

- Kun päätin tehdä tämän lopulta, niin moni ehkä vähän ihmetteli, että miksi takerrun niin ikoniseen kappaleeseen. Olen kuitenkin yrittänyt tehdä siitä itseni näköisen ja se on kunnianosoitus Ismolle.

Itse Alanko oli kehunut Laihialan suoritusta.

- Kun lähetin demon levy-yhtiölle, niin siellä oli Ismon tuttuja töissä ja he kysyivät Ismolta, että onko asia ok. Ismo oli vastannut, että "vitun kova. Tehköön pois", niin kyllä sen mielissään lauloi.

Sentenced, jossa Laihiala lauloi, kuopattiin vuonna 2005. Vastikään yhtyeen levyt kuitenkin julkaistiin The Urn -nimisenä vinyylikokoelmana, joka nousi Suomessa fyysisen albumilistan kärkeen.

- Kyllähän se yllätti ja henkilökohtaisesti se kertoo siitä, että Tenkulan Miika teki musiikkia, joka kestää aikaa.

Haastattelussa Laihiala myös kertoo keikkailusta uuden bändin kanssa, settilistasta sekä siitä, kuinka Sami Lopakan kanssa on viime aikoina ollut yhteistyötä.

Voit kuunnella haastattelun kokonaisuudessaan artikkelin alusta tai Podplaysta.

Rakkaus on ruma sana -esityksen voit kuunnella alta tai täältä.

Voice.fi, Radio Suomirock, Radio City ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Lue myös: Sentencedistä tuttu Ville Laihiala coveroi Ismo Alankoa - 'Lievitti aikoinaan koti-ikävää'

Lue myös: Ville Laihialalta uutta musiikkia - "Kansi kiinni, mullat päälle ja mies viihtyy"

Kilpailut

Uusimmat