Kuva: EBU / Corinne Cumming

Euroviisujen äänestys muuttuu merkittävästi - enemmän valtaa katsojille

22.11.2022 14:15 - Iiro Myllymäki

Semifinaaleista jatkoon menevät maat määrittyvät ensi vuonna pelkästään yleisöäänillä.

Eurovision laulukilpailun äänestyssysteemissä tapahtuu muutoksia ensi vuonna, kilpailua järjestävä Euroopan yleisradiounioni EBU tiedottaa. Uudistuksilla annetaan entistä enemmän valtaa katsojille, ja niistä on päättänyt Euroviisujen virallinen referenssiryhmä.

Ensi vuonna pelkästään yleisön antamat äänet määrittävät sen, mitkä maat pääsevät etenemään semifinaaleista finaaliin. Vuodesta 2009 alkaen semifinaaleista finaaliin menijät ovat ratkenneet kotikatsojien ja kunkin maan ammattilaisraatien yhteisvaikutuksella.

Musiikkialan ammattilaisista koostuvat raadit tulevat mukaan päätöksentekoon kuitenkin finaalissa tuttuun tapaan.

Merkittävä uudistus on myös se, että ensimmäistä kertaa ikinä katsojat myös muista kuin osallistuvista maista pääsevät äänestämään. Tämän kerrotaan tapahtuvan erillisen nettialustan kautta, ja alustalla pääsee äänestämään oman maansa luottokorttia käyttämällä. Kyseiset muista kuin osallistuvista maista tulevat äänet lasketaan yhteen, ja lopulta niiden painoarvo on yhtä suuri kuin yhden osallistuvan maan yleisöäänillä. Näin toimitaan sekä semifinaaleissa että finaalissa.

Ukraina voitti Euroviisut Torinossa aiemmin tänä vuonna. (kuva: AOP)

Euroviisujen virallinen valvoja Martin Österdahl perustelee muutoksia muun muassa sillä, että kilpailulla on paljon katsojia muuallakin kuin osallistuvissa maissa.

- 67-vuotisen historiansa aikana Eurovision laulukilpailu on jatkuvasti kehittynyt, jotta se pysyy relevanttina ja jännittävänä. Näillä muutoksilla tunnustetaan kilpailun valtava suosio antamalla enemmän valtaa maailman suurimman livemusiikkitapahtuman yleisölle, Österdahl sanoo tiedotteessa.

Yleisöäänestys tapahtuu vastaisuudessakin puhelulla, tekstiviestillä tai virallisen sovelluksen kautta.

Vuoden 2023 Euroviisut kilpaillaan Liverpoolissa Isossa-Britanniassa. Viime vuoden kilpailun voitti Ukrainan Kalush Orchestra Stefania-kappaleellaan, mutta sotatilan vuoksi kilpailua ei pystytä järjestämään Ukrainassa. Näin ollen vetovastuun otti toiseksi kilpailussa sijoittunut Iso-Britannia. Suomen edustaja kilpailuun valitaan Uuden musiikin kilpailussa 25. helmikuuta. 

Euroviisuissa on ensi vuonna mukana 37 maata, ja finaali käydään lauantaina 13. toukokuuta.

Lue myös: Tulevan UMK:n kappaleista ensimmäiset tiedot - mukana "todella tunnetun artistin seksiä tihkuva biisi"

Lue myös: Ukraina aikoo sodasta huolimatta lähettää ehdokkaan Euroviisuihin - karsinta järjestetään pommisuojassa

Lähde: Eurovision.tv

Kilpailut

Uusimmat