Kuva: Yle / Nelli Kenttä

Kuumaa-bändi lupaa vauhtia UMK:hon - "Olemme pitkään haaveilleet, että tuon tyyppinen kappale syntyisi"

16.01.2023 20:15 - Iiro Myllymäki

Nosteessa oleva Kuumaa kilpailee euroviisuedustuspaikasta Uuden musiikin kilpailussa.

Voit kuunnella Kuumaa-yhtyeen koko haastattelun alta tai Podplaysta.

Kuumaa-yhtye on yksi seitsemästä artistista, jotka kilpailevat tänä vuonna Uuden musiikin kilpailussa. Laulaja Johannes Brotheruksesta, basisti Aarni Soiviosta ja rumpali Jonttu Luhtavaarasta koostuva bändi on mukana Ylivoimainen-kappaleella, joka julkaistaan 19. tammikuuta.

Vuonna 2016 perustettu Kuumaa on nyt hyvässä nosteessa. Oo vielä sekunnin mun - ja Tulipalo-kappaleet ovat olleet viime ja tänä vuonna isoja radiohittejä, ja yhtye sai neljä ehdokkuutta seuraavaan Emma Gaalaan. Tuntuukin luontevalta jatkumolta, että Kuumaa tuo nyt musiikkiaan esille myös UMK:ssa. Yhtyeen mukaan ensisijaisena tähtäimenä tällä hetkellä ei ole edustuspaikka Euroviisuissa eikä myöskään tunnettuuden lisääminen Suomessa, vaan hyvän live-esityksen kasaaminen Turun Logomon lavalle, missä UMK käydään 25. helmikuuta.

- Se on tilaisuus tehdä näyttävämpi Kuumaa-keikka kuin koskaan, ja katsotaan, mitä siitä seuraa, Luhtavaara sanoo.

- Meillä on pää pitkälti siinä Logomon vedossa ja kaikkeen siihen liittyvässä. Se on eka rasti, johon pistämme kaikki paukut, Brotherus komppaa.

Yhtye kertoo, että Ylivoimainen-kappaletta ei tehty UMK mielessä. Biisi syntyi studiolla intuitiivisesti ja nopeasti, ja bändin jäsenet innostuivat lopputuloksesta toden teolla. Niinkin paljon, että UMK alkoi tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta.

Kuumaa on julkaissut toistaiseksi yhden albumin vuonna 2019. (kuva: Yle / Nelli Kenttä)

Keulakuva Brotherus kuvailee biisiä vauhdikkaaksi rakkauslauluksi.

- Se on biisi, jollaista emme ole aiemmin tehneet. Olemme aika pitkään haaveilleet, että tuon tyyppinen kappale syntyisi bändillemme. Siinä ei ole samanlaista viipyilevää kaihoa kuin viime aikojen julkaisuissamme. Siinä mennään lujaa, Brotherus sanoo.

Kuumaa tekee musiikkia suomen kielellä. UMK:n yhteydessä on jokavuotinen keskustelu, kannattaako Euroviisuihin lähettää suomenkielinen kappale. Kuumaa uskoo suomen kielen voimaan.

- Koen, että pitäisi vain rohkeasti uskaltaa lähettää suomenkielinen kappale. Moni muukin maa lähettää oman maansa kielellä ja pärjää hyvin. Suomen pitäisi vain uskaltaa, Luhtavaara linjaa.

Kansainväliset viisufanit ovat ainakin innostuneet UMK-kollega Benjaminin suomenkielisestä kappaleesta Hoida mut, ja monessa kommentissa on kehuttu juuri suomenkielisyyttä. Viime vuonna monet ulkomaiden viisufanit liputtivat Bessin Ram pam pamin puolesta, joka niin ikään oli suomenkielinen biisi.

UMK:ssa Kuumaa-yhtyeen ja Benjaminin lisäksi kilpailevat Keira, Robin Packalen, Lxandra, Käärijä ja Portion Boys.

Koko haastattelun voi kuunnella artikkelin alusta tai Podplaysta.

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä, SuomiRock ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Lue myös: Portion Boysin UMK-kappaleessa on syvä sanoma - "Se on lohtua tuova ajatus"

Lue myös: UMK:n nuorin osallistuja Keira, 17, fanittaa kilpakumppaniaan Robin Packalenia - ensikohtaaminen oli jäätävä

Kilpailut

Uusimmat