Kuva: Jordan Rossi

Muusikko Alma nauttii myös luuserifiiliksistään: "Pitää välillä kokea, että on ihan paska"

25.03.2023 19:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Alma koki olevansa aivan jaksamisensa äärirajalla, kun koronapandemia alkoi.

Muusikko Alma on tehnyt tänä vuonna paluun parin vuoden hiljaiselon jälkeen. Voice.fi:n haastattelussa Alma kertoo, että pandemian alkumetreillä hän oli pitkien kiertueiden jälkeen henkisesti aivan lopussa. Nyt tunnelma on kuitenkin aivan eri, pian alkavalle Euroopan kiertueelle artisti lähtee jälleen hyvillä mielin. 

Voit kuunnella Alman haastattelun alta tai Podplaysta.

- Muistan kun 2020 tultiin Jenkkien kiertueelta Suomeen, en varmaan kahteen kuukauteen liikkunut himasta. Olin niin poikki ja se tuli tarpeeseen. Nyt on taas ihan eri meno. Olen ready, Alma hehkuttaa.

Mutta voisiko samanlainen loppuunpalaminen osua artistin kohdalle uudelleen, kun keikkatahti jälleen vilkastuu? Alma uskoo, että koko musiikkiala on nyt valppaampana tekijöiden jaksamisen suhteen. Hän kuvailee myös pandemia-ajan vaikuttaneen oleellisesti työkulttuuriin alalla, nykyään kiertueen peruminenkaan ei ole enää mahdotonta, jos on kyse artistin hyvinvoinnista.

- Mielestäni koko musamaailma on tosi paljon enemmän hereillä. Itsekin tiedän sen fiiliksen, kun olisi pitänyt perua kiertueita, mutta ei vain pystynyt. On liian iso taakka, viisikymmentä henkeä perheineen, jotka syö sillä rahalla, Alma muistelee.

Nyt käydäänkin sellaisia keskusteluja, jollaisia ei Alman mukaan ole ainakaan hänen kuultensa käyty musiikkialalla koskaan aiemmin. Pitkien kiertueiden ja armottoman keikkatahdin hyödyllisyyttä on alettu lähtökohtaisesti kyseenalaistamaan. Palvelevatko ne enää ketään?

- En ole ikinä ennen urallani ollut keskusteluissa, joissa kyseenalaistetaan se. Nyt olen ollut tosi paljon, ihmiset puhuvat eri tavalla ja kyselevät enemmän toisten jaksamista. Sitten myös hyväksytään se, jos joku sanoo, että tänään ei pysty. Se otetaan eri tavalla vastaan. Ennen vanhaan olin itsekin monesti tilanteessa, että en jaksa ja vastaus oli se, että "tämä on niin tärkeää", Alma kuvailee.

"Meininki oli kovaa ja hyväkin, että oli"

Kun kysyn lepäämisestä kiertueilla, muusikko naurahtaa.

- Ei olla kyllä ikinä levätty.

Hän kiiruhtaa jatkamaan, että tietenkään pitkää kiertuetta ei voi bailata läpeensä päästä päähän. Ei sellaista jaksaisi kukaan. Mutta Alma muistelee, että varsinkin ensimmäiset kiertueet olivat hänenkin tiimilleen vauhdikkaita. Ja niin hänen mielestään kuuluikin silloin olla.

- Varsinkin ekoilla kiertueilla meininki oli kovaa ja hyväkin, että oli, koska pitikin elää ja piti olla, että "jee, me ollaan saatu tää kaikki". Kyllä se rauhoittuu, kun teet sitä ja siitä tulee enemmän duunia kuin bailausta. En tiedä ketään artistia, joka olisi vuosikymmeniä kiertueilla vaan bailannut. Ensimmäiset vuodet, sitten se rauhoittuu, Alma sanoo.

Alma myöntää, että välillä kaikki pyöritys huimaa silti päätä. Hän pitää tärkeänä, että fanilaumoista huolimatta kokee joskus olevansa myös luuseri ja "nobody".

- Kyllä sanoisin, että mun elämä on aika vuoristorataa. Välillä oon himassa ihan nobody ja sitten menen lavalle, että "ai niin täällä on näin paljon jengiä". Olen aina ihan varma, että sinne ei tule ketään. Se on musta ihan hyvä, että mulla on myös se luuseripuoli, Alma kuvailee.

Alma sanoo, että musiikin tekijänä ei kehittyisi, jos ajattelisi koko ajan olevansa täydellinen. Siksi hänestä on hyödyllistä tuntea olevansa välillä myös "ihan paska". 

- Jos olisin supertäynnä itseäni ja rakastaisin itseäni joka sekunti, en pystyisi tekemään musaa, koska olisin niin lukossa. En usko, että täysi itsensä rakastaminenkaan on ihan hyväksi, ei todellakaan itsensä vihaaminenkaan. Pitää myös välillä kokea, että on ihan paska. Mä ainakin haalin sitä, että en ole missään valmis ja välillä teen vääriä päätöksiä, välillä olen huono.

Alma ei tavoittele mitään

Euroopan kiertueen lisäksi Alma työstää tällä hetkellä uutta albumiaan, joka julkaistaan ensi vuonna. Hän lupailee, että musiikki tulee nytkin uudistumaan ja kasvamaan alati hänen mukanaan. Uraansa aloittelevaa 2010-luvun puolivälin Almaa muusikko katsoo nykyään lempeästi.

- Olen ylpeä itsestäni, että olen ollut niin naiivin rohkea. Siitä olen eniten kiitollinen itselleni, hän tiivistää.

Muutamassa vuodessa on tapahtunut paljon, vastaavanlaiseen suosioon ei kovin moni suomalaisartisti ole yltänyt. Mikä siis on Alman menestysresepti? Alma itse uskoo hullun rohkeutensa olleen isossa osassa, minkä lisäksi hän kertoo voittaneensa geenilotossa saadessaan hyvän äänensä ja sittemmin sattuneensa olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Muusikko jatkaa, että hän ei koskaan tavoitellut menestystä tai listaykkösiä, ne yllättivät hänet itsensäkin. Siksi hänellä ei nytkään ole paineita siitä, että aiemmat hitit olisi uudella musiikilla jotenkin ylitettävä. 

- Mulla ei ole mitään tavoitteita elämän suhteen, koska elämä on antanut mulle niin paljon juttuja, jotka eivät ikinä olleet mun tavoitteideni sisällä. Olisi siistiä joskus voittaa Grammy, ei ehkä omalla musalla, vaan että olisin kirjoittanut tai tuottanut jollekin biisin, mutta se ei ole tavoite. Se ei ole sellainen, joka mun on pakko saada, Alma pohtii.

Alman ansioluettelo on silti vaikuttava ihmiseltä, joka ei tavoitellut varsinaisesti mitään. Taskussa on maailman kiertueita, Christina Aguileran lämppäämistä, biisin tekoa muun muassa Miley Cyrusille ja monta muuta etappia, jotka voivat kuulostaa käsittämättömiltä suomalaiselle. Alma on nyt 26-vuotias ja saavuttanut ne kaikki jo. Herääkin kysymys, mitä vielä? Ulkopuolelta voisi miettiä, että kaikkihan on jo tehty.

Alma vastaakin, että ei haaveile aina jostakin isommasta. Hänen toiveensa tulevaisuudelle kuulostavat samalta kuin kenellä tahansa. Kun vain olisi onnellinen.

- Mun tavoite on vaan elää elämää ja olla mahdollisimman onnellinen. Tehdä asioita, jotka tekisivät mut siinä tilanteessa onnelliseksi. Yrittää olla piittaamatta muiden mielipiteistä ja sulkea itseni hyvien ihmisten ympäröimäksi. Se on mun tavoite.

Podplaysta voit kuunnella koko haastattelun, jossa Alma kertoo myös yhden ikimuistoisimmista keikkakokemuksistaan.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 3. lokakuuta 2022.

Lue myös: Debyyttialbumin jälkeen Alma vietti synkän ja keikattoman kesän - "En tiennyt mitä tehdä"

Lue myös: Alma mukaan Christina Aguileran kiertueelle - "Niin suuri kunnia!"

Voice.fi, Radio Nova, Iskelmä ja Podplay kuuluvat Bauer Mediaan.

Kilpailut

Uusimmat