Kuva: Universal Music Finland / Riia Grasshill

Jannan uuden biisin sanoma tiivistyi hetkeen, jossa haastattelu jouduttiin aloittamaan alusta

21.01.2024 18:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Janna haluaa lisätä keskustelua nykymaailman mahdottomista odotuksista elämälle ja sosiaalisen median aiheuttamista paineista. Siksi hän avaa omia kauneusoperaatioitaan avoimesti ja myöntää, ettei mene mielellään lähikauppaan ilman meikkiä.

Taas mietin etten mä kelpaa

Taas muihin itteeni vertaan

Mietin miten paljon huonompi oonkaan

Mus on miljoona huonoa kohtaa

Näillä sanoilla alkaa JANNAN uusi Onnistu elämään -kappale.

Kun Janna istahtaa Voice.fi:n haastateltavaksi kertomaan biisin sanomasta, ei kaikki mene aivan suunnitelmien mukaan. Sanat takeltelevat eikä lause muodostu suusta tarkoitettuun tapaan.

– Miten mä oon tänään näin jäässä apua…en osaa enää puhua..oon nukkunut liian huonosti. Voidaanko aloittaa alusta? Janna kysyy nauraen.

Hymyilemme tilanteelle ja aloitamme haastattelun alusta.

– Tästähän tämä biisi just kertoo, sanoo Janna.

Ja juuri siksi pätkä kirjoitetaan juttuun. Aina ei voi onnistua elämään täydellisesti – ei edes Janna.

– Luulen, että me kaikki enemmän tai vähemmän koetaan paineita tästä nykymaailmasta, joka asettaa niin mahdottomat odotukset elämälle. Vähemmästäkin välillä tuntuu, ettei onnistu elämään, kuvailee Janna biisin sanomaa.

Janna kertoo puhuvansa uudessa kappaleessaan erityisesti nuoremmalle itselleen. Hän oli silloin epävarmempi ja koki enemmän painetta olla kuin kaikki muut.

– Nykyään on ihanaa, että on saanut itsevarmuutta eikä ehkä mieti yhtä pahasti kuin biisissä sanotaan. Tiedän tuolla kuitenkin olevan monia ihmisiä, jotka voivat kokea tuollaisia fiiliksiä ja itsekin koen niitä välillä edelleen.

Yksi merkittävistä syistä nykymaailman paineisiin on sosiaalinen media. Vaikka tiedämme, ettei siellä nähty kiiltokuva ole koko totuus, sorrumme silti vertaamaan itseämme muihin. Asetettuihin kapeisiin muotteihin on mahdotonta mahtua, Janna arvioi

– Pitäisi olla laiha, mutta ei kuitenkaan liian laiha. Pitäisi olla lihaksikas. Pitäisi olla aina todella sanavalmis, mutta ei kuitenkaan saa sanoa asioita liian suoraan, ettei se ärsytä muita ihmisiä. Pitäisi olla seksikäs, mutta ei liian seksikäs, ettei provosoi. Lista vaan jatkuu ja jatkuu.

Aika on tuonut Jannalle mukanaan itseluottamusta, mutta omakuvaa on muuttanut myös äidiksi tuleminen. Jannan Noah-poika syntyi vuonna 2019.

– Yksi ihanimmista asioista, mitä poikani on minulle sanonut, on se kun olin aamulla ihan tukka pystyssä heränneenä ilman meikkiä ja jotkin verkkarit jalassa. Hän tuli sanomaan, että äiti sä oot tosi kaunis.

Vaikka oman lapsen vilpitön kommentti meikittömyydestä lämmitti, voisiko Janna lähteä lähikauppaan aamulla herättyään ilman ehostusta?

– No kyllä täytyy myöntää, etten mä ole se tyyppi, joka menee kauppaan ihan ilman meikkiä, vaikka haluaisin olla se.

Kun Jannalta kysyy syitä kyseiselle toimintatavalle, nousee keskustelussa esille kommentti, jonka hyvin moni nainen on kohdannut elämässään: Ootko sä kipee?

Jos normaalisti kulkee meikattuna, nostattavat meikittömät kasvot tummine silmänalusineen usein esille kysymyksen kipeydestä. Nämä tilanteet taas ohjaavat meikkaamaan, jotta välttää kyseisen mieltä alentavan kommentin.

– Käyn usein läheisessä kaupassa, jossa minut tunnetaan. Välillä menen kuvauksista suoraan täydessä tällingissä ja silloin kontrasti voi olla liian suuri, jos en laita edes huulipunaa tai poskipunaa. Suodaan heille se, ettei joudu katsomaan minua ihan räjähtäneenä, jatkaa Janna aiheesta nauraen.

Lause särähtää korvaan. Eikö tämä ole kuitenkin aika erikoinen ajatusmalli?

– Onhan se aivan perseestä, Janna myöntää.

Sosiaalisessa mediassa Jannan voi kuitenkin nähdä ilman meikkiä eikä meikittömien kuvien lisääminen ole hänen mukaansa ”ongelma”. Janna myös painottaa nauttivansa meikkaamisesta eikä siksi sen takana ole aina ulkonäölliset syyt.

– Vaikka joku tätä kritisoi varmaan tai epäilee, että onko tämä totta, mutta kyllä meikkaan myös itseäni varten. Vaikka olisin kotona koko päivän, saatan meikata ja laittaa vaikka tekoripset, jos siltä tuntuu. Sen pitää myös olla ok.

(kuva: Universal Music Finland / Saara Taussi)

Kun Jannalta kysyy paljonko hänellä menee kuukaudessa rahaa kauneudenhoitoon, kertoo hän tekevänsä yhteistyötä ihonhoitosarjan ja kosmetologin kanssa. Hän saa siis palvelut ilmaisiksi somenäkyvyyttä vastaan.

Hoidoista on ollut apua iho-ongelmiin ja siksi Janna mainitseekin maksavansa tyyriin palvelun itse, jos ei sitä yhteistyönä saisi. Hän tiedostaa osan ulkonäköpaineista johtuneen juuri näppyläisestä ja rasvoittuvasta ihosta.

– On niin tärkeää ja ihanaa, että tuolla on artisteja ja vaikuttajia, jotka ovat jakaneet kuvia ilman meikkiä heidän akneihosta. On tärkeää, että muut näkevät, ettei ole ainut ja on normaalia olla näppylöitä.

Nykypäivänä ulkonäkökeskusteluun liittyy vahvasti myös kauneusoperaatiot. Niiden määrä on kasvanut merkittävästi ja yhä nuorempien keskuudessa. Keskusteluun on noussut myös toimenpiteistä kertominen tai niiden kertomatta jättäminen.

– Ihanaa, että monet kertovat avoimesti. Kunnioitettavaa. On tärkeää, että niistä puhutaan ja rikotaan myös niitä tabuja.

Janna ei kuitenkaan moralisoi heitä, jotka jättävät kertomatta. Omista toimenpiteistä hän kertoo avoimesti.

– Botoksia olen ottanut monta vuotta otsaan. Aika vähällä päässyt tähän mennessä, mutta en sano, etten haluaisi joskus jotain tehdä. Kun ikää tulee ja luomet alkaa roikkumaan, niin en näe mahdottomaksi ajatukseksi, että menisin vaikka ne luomet leikkauttamaan.

Jannaa seuraa Instagramissa 93 800 silmäparia. Se on Suomen mittakaavassa merkittävä määrä ihmisiä. Somen ulkopuolelle Janna kertoo jättävänsä yksityiset asiat, joihin lukeutuu esimerkiksi hänen lapsensa. Someen päätyy myöskään harvemmin hänen kasvojen vasemmasta puolesta.

– Mielestäni mun oikea puoli on aina parempi. Sama kuin Mariah Careylla. Hän ei ikinä suostu kuulemma ottamaan kuvia vasemmalta puolelta.

Janna kuitenkin lisää, ettei ole asian kanssa yhtä ehdoton kuin Carey. Molemmat puolet kasvoista käyvät kuviin, vaikka oikeaa puolta suosii useammin.

Päätyykö Jannan omaan someen muuta kuin niitä onnellisia ja onnistuneita hetkiä?

– Ehkä pitäisi jakaa enemmän just niitä vaikeita hetkiä, mutta esimerkiksi tämä biisi on nyt multa sellainen, että näytän se oman haavoittuvaisen puolen, ja että minullakin on tällaisia fiiliksiä välillä.

(kuva: Universal Music Finland / Riia Grasshill)

Janna ei myöskään pidä etuliitteestä ”ihana Janna”. Hän mainitsee olevansa ihana, mutta välillä myös ärsyttävä ja kaikkea siltä väliltä. Hän ei halua nimetä itselleen yhtä määrittelevää etuliitettä, mutta peräänkuuluttaa arvostusta.

– Usein puhutaan, että on vaan artisti. Sitä ehkä haluaisin tuoda enemmän esille, että olen myös biisintekijä, pianisti ja tekstinkirjoittaja.

Janna käyttää esimerkkinä hänen ensimmäistä suomenkielistä albumia ja sen saamaa arvostelua vuonna 2014. Levyarvio oli kiitettävä, mutta kehuissa keskityttiin enemmäkseen hänen miespuolisiin levyn tuottajiin.

– Ei sanallakaan puhuttu siitä, että olen itse tehnyt niitä kappaleita ja soittanut niissä lähes jokaisessa pianoa ja syntikkaa. Siinä oli jotenkin, että Jannakin soittaa tässä yhdessä kappaleessa pianoa. Okei kiitos.

Janna kuitenkin mainitsee huomanneensa kehitystä hyvään suuntaan asiassa kymmenen vuoden aikana. Esimerkkinä edistyksestä hän käyttää Emma-gaalan etuliitteiden poistumista nais- ja miesartistien kohdalla.

Asiat ovat edistyneet, koska ongelmakohdat on nostettu esille ja niistä on puhuttu. Keskustelu lisää tietoisuutta ja siten hyväksyntää.

Lisää keskustelua tarvitsemme myös nykymaailman luomista odotuksista ja sosiaalisen median aiheuttamista paineista. Erityisesti nuorten kohdalla, sillä joka neljäs nuori voi huonosti Mannerheimin Lastensuojeluliiton mukaan. Syiksi pahoinvoinnille nimetään kasvuympäristön kuormittavuus ja sosiaalisen median aiheuttamat paineet.

Ja juuri näistä aiheista Janna haluaa lisätä keskustelua Onnistu elämään -kappaleen myötä.

Jos video ei näy, katso se täältä

Lue myös: Yleisö suuttui, kun Anna Puu vaihtoi suuntaa: "Se kohdistuu erityisesti naisiin"

Lue myös: Kun Sofa 10 vuotta sitten julkaisi ensimmäisen biisinsä, syttyi nettiviha välittömästi: "Kylmää kyytiä"

Lue myös: Mitä Metallican James Hetfield odottaa ensi vuodelta? Laulaja kertoo omin sanoin

Kilpailut

Uusimmat