Radioheadin ura meinasi tyssätä lyhyeen - syynä bändin läpimurtohitti

06.01.2011 21:38 -

Radioheadin vuonna 1992 julkaistu Creep-kappale oli bändin matkalippu menestykseen, ja biisi on sittemmin saavuttanut myös kiistattoman rock-klassikon statuksen. Yllättävää kyllä, kappale meinasi koitua bändin kohtaloksi.

Kesällä ensi-iltaan tulevassa Anyone Can Play Guitar -dokumentissa seurataan muutamia brittiyhtyeitä, myös Radioheadia. Elokuva paljastaa, että vaikka bändi teki läpimurron Creep-singlen myötä, kappaleen sinkkujulkaisu ei herättänyt aluksi juuri lainkaan innostusta.

- Creep oli alkuun floppi, samoin kuin koko Pablo Honey -debyyttialbumi. Managerien mukaan tilanne äityi niin toivottomaksi, että levy-yhtiö EMI harkitsi antavansa bändille kenkää, kertoo promoottori Jon Spira.

Radiohead kuitenkin sai pysyä yhtiön leivissä, syynä tähän oli ulkomaisten radioasemien yllättävä innostus brittiradioiden "liian masentavaksi" teilaamaa Creepiä kohtaan. Tämän myötä myös Briteissä lopulta innostuttiin yhtyeestä ja loppu onkin historiaa.

- Pieni radiokanava San Fransiscosta hankki sinkun itselleen ja alkoi pyörittää sitä niin ahkerasti, että lopulta biisistä muodostui kuulijoiden kyseisen vuoden suosikki.

Lähde: Gigwise

Kilpailut

Uusimmat