90-luvun hittivideon lasten traagiset tarinat paljastuivat

06.11.2012 21:15 - Mikko Räsänen

Soul Asylum -yhtyeen 90-luvun musiikkivideo Runaway Train yritti auttaa kadonneiden lasten etsinnässä. Mitä tapahtui videolla näytetyille lapsille?

Soul Asylum -yhtye jäi 90-luvulla yhden hitin ihmeeksi. Se hitti oli sitten sitäkin suurempi, sillä vuonna 1993 julkaistu Runaway Train teki bändistä kansainvälisesti tunnetun. Tämä johtui erityisesti bändin musiikkivideosta, joka päätyi soimaan tiheästi MTV-musiikkikanavalle. Video oli koskettava, sillä siinä näytettiin etsintäkuulutuksia kotoaan karanneista tai kidnapatuista lapsista. Kuvat ja ilmoitukset olivat aitoja, ja videon lopussa julkaistiin puhelinnumero, johon katsojia toivottiin ilmoittamaan mahdolliset johtolangat.

Videon julkaisun jälkeen monia videon kadonneita lapsia onnistuttiin löytämään. Osa karkulaisista taas näki itse itsensä videolla ja rohkaistui palaamaan kotiin. Monet tarinoista eivät kuitenkaan päättyneet onnellisesti. Useat videon lapsista olivat joutuneet henkirikoksen uhriksi.

- Tapasin Itärannikolla asuvan palomiehen, joka oli käynyt rajua huoltajuustaistoa tyttärestään, kunnes tytär oli yllättäen karannut. Myöhemmin oli paljastunut, että tytär ei ollutkaan karannut, vaan tytön äiti oli tappanut tämän ja haudannut ruumiin takapihalle, kitaristi Dan Murphy kertoi lehtihaastattelussa 2006.

- Kiertueella taas toinen tyttö tuli syyttämään meitä siitä, että olimme pilanneet hänen elämänsä, koska hän oli nähnyt videon poikaystävänsä luona ollessaan, ja hänet oli pakotettu palaamaan kotiin, jossa hänen tilanteensa oli todella huono, Murphy.

Musiikkivideon Australian versiossa näytettiin kuvia sikäläisistä kadonneista. Lopulta kävikin ilmi, että monet heistä olivat joutuneet saman sarjamurhaajan, Ivan Milatin, uhreiksi. Videon englannin versiolla nähdyistä lapsista kahden ruumiit löytyivät 2007, ja heidän tappajansa saatiin kiinni.

Monia on arveluttanut eniten yllä olevan videon viimeisenä näytettävän Thomas Dean Gibsonin (ylimmässä kuvassa) kohtalo. Thomas oli vain kaksivuotias, kun hän katosi, eikä hänen kohtalonsa ole selvinnyt vieläkään. Vuonna 2009 julkaistiin tietokoneellä tehty kuva siitä, miltä hän näyttää tänä päivänä. Kuva on nähtävissä täällä.

Kilpailut

Uusimmat