Asiantuntija listaa: Millaisia tunteita hittibiisit herättävät?

15.07.2014 17:13 - Minna Talstila

Spotify paljastaa yhdessä kognitiivisen psykologian ja neurotieteen asiantuntijan kanssa tunteita herättävimmät kappaleet. Mukana esimerkiksi Aviciin Wake Me Up.

Musiikki on jo pitkään yhdistetty erilaisiin tunteisiin ja sen on uskottu myös vaikuttavan käyttäytymiseemme. Nyt Spotify on julkaissut aiheeseen liittyvän tutkimuksen, jonka se teki yhteistyössä kognitiivisen psykologian ja neurotieteen asiantuntijan Jacob Jolijin kanssa. 

Tutkimustulokset osoittavat, että musiikki todella aiheuttaa tiettyjä tunnereaktioita ja liittyy myös käyttäytymiseen. Esimerkiksi Katy Perryn Birthday kannustaa aktiivisiin liikkeisiin ja vapauttaa onnellisuuteen vaikuttavaa dopamiinia. Coldplayn Magic-kappaleen duurisoinnut taas herättävät positiivisia tuntemuksia ja mietteliäät lyriikat poistavat negatiivisia ajatuksia. Lisäksi kappale toimii tutkijoiden mukaan pelkojen karkottajana. 

- Musiikilla voi olla voimakkaita vaikutuksia tunteisiimme; se voi tehdä meidät onnellisiksi, ja auttaa esimerkiksi pelkojen selättämiseen. Tietynlainen musiikki voi laukaista tunteita ja hormoneita, jotka vaikuttavat suoraan mielialaamme, Jolij kertoo.

Spotify kokosi yhdessä asiantuntijan kanssa soittolistan, jolta löytyvät tehokkaimmat kappaleet herättämään tunteita surullisesta onnelliseen tai vihaisesta optimistiseen.

1. Onnellinen – Katy PerryBirthday

2. Surullinen – OneRepublicI Need

3. Optimistinen – American AuthorsBest Day of My Life

4. Vihainen – David GuettaBad

5. Peloton – ColdplayMagic

6. Innostunut – AviciiWake Me Up

7. Haikea – John LegendAll of Me

Tiesitkö muuten, että musiikilla voi olla myös vaikutusta urheilusuoritukseesi? Lue lisää täältä.

Kilpailut

Uusimmat