Kuva: AOP

Lontoossa nähtiin huikea rock-elämys, tammikuussa Hartwall Arenan vuoro

06.11.2015 14:13 - Mikko Räsänen

Kaksi vuotta sitten Imagine Dragons esiintyi Lontoossa 500 hengen klubilla. Nyt keikkapaikka on vaihtunut 20 000 hengen O2 Arenaan.

Imagine Dragons on yksi ensi vuoden odotetuimpia livekeikkoja Suomessa. Tammikuussa Hartwall Areenalla esiintyvä amerikkalaisyhtye on käynyt Suomessa vain kerran, sillä yhtye esiintyi Ilosaarirockissa 2013. Nyt luvassa on siis bändin ensimmäinen varsinainen oma konsertti Suomessa. Ja yhtyeen läpimurron nopeudesta kertoo se, että tuokin keikka on heti Hartwall Areenalla eikä jollain pienemmällä keikkapaikalla.

Voice kävi tällä viikolla Lontoossa katsomassa, kun Imagine Dragons esiintyi valtavalla O2 Areenalla 20 000 ihmisen edessä. Yhtyeen läpimurron vauhti näkyy sielläkin, sillä kun bändi viimeksi oli Lontoossa pari vuotta sitten, oli keikkapaikkana silloin 500 hengen rock-klubi. Nyt ollaan Lontoon suurimmalla areenalla, ja kun ensimmäinen O2-konsertti myytiin nopeasti loppuun, järjestyi lisäkonsertti nopeasti. Nyt kahdessa päivässä yhtyeen näki 40 000 ihmistä.

Imagine Dragonsin lavarakennelma on pelkistetty ja yllätyksetön. Lavan takana riippuu rivi korkeita peilejä, joiden voi arvata toimivan myös screeneinä. Peilit toimivat myös viittauksena bändin tuoreimpaan Smoke + Mirrors -albumiin.

Kun keikka käynnistyy, korostuu sama pelkistetty teema myös kaikessa. Valoilla ei keikan alkupuolella tehdä mitään värien ilotulitusta, vaan lava hukutetaan kirkkaaseen valkoiseen valoon. Koko yhtye on pukeutunut eleettömän mustiin vaatteisiin. Laulaja Dan Reynoldsilla on paksu musta untuvatakki, joka näyttää niin arkiselta kuin epäkäytännölliseltä täyteen ahdetulla areenalla.

Avauskappale Shots ehtii vanheta vain muutamia tahteja, kun selviää, miksi kaikki on niin pelkistettyä; Imagine Dragons on lavalla sellaisessa iskussa, että bändi ei tarvitse keinotekoisia show-elementtejä loistaakseen. Dan Reynolds ottaa yleisön hetkessä hyppysiinsä ja areenan valtaa positiivinen yhteenkuuluvuuden tunne.

Parin biisin aikana Reynoldskin lämpenee niin, että hän luopuu talvitakistaan. Reynolds ei ole yhtyeensä keulahahmona mikään Jared Leton kaltainen seksisymboli, vaan on rehottavassa sängessään ja kiharassa tukassaan aika arkisen näköinen ilmestys. Mutta kaverin liikkuminen ja esiintyminen on niin vakuuttavaa, että hän onnistuu siinä missä useimmat kollegansa eivät. Biisi biisiltä valtava areena tuntuu nimittäin kutistuvan ja kutistuvan, ja salin valtaa lähes klubimainen tunnelma.

Imagine Dragons ei ole suotta saanut kuulla useita Coldplay-vertauksia. Osa bändin kappaleista on kuin Coldplayn katalogista ja Reynoldsin laulussa voi kuulla Chris Martin -vaikutteita. Reynolds on itsekin myöntänyt, että Coldplay on yksi hänen esikuvistaan. Nämä yhtyeet kisaavat tasavertaisesti myös musiikkibisneksessä. Kun Spotify julkisti toissa vuoden tilastonsa, niin maailman streamatuin yhtye oli Coldplay ja kakkosena juuri Imagine Dragons.

Keikan puolivälissä Reynolds pitää pidemmän tauon puhuakseen yleisölle. Hän myöntää, että nousi aamulla väärällä jalalla sängystä ja on ollut pahantuulinen koko päivän, mutta että yleisön näkeminen korjasi tilanteen heti.

Sen jälkeen hän siirtyy vakavampiin aiheisiin. Hän kertoo, miten oli Saksassa keikkaillessaan perehtynyt maan pakolaistilanteeseen. Hän oli käynyt pakolaisleireillä tapaamassa Syyriasta sotaa pakoon lähteneitä ja järkyttynyt kuullessaan ihmiskohtaloita.

- 11 miljoonaa ihmistä on ilman kotia, 23 miljoonaa tarvitsee välitöntä humanitääristä apua. Mikään yksittäinen taho ei pysty ratkaisemaan tätä, joten tehkää jokainen jotain auttaaksenne, Reynolds sanoi ja kertoi, että viesti on Euroopan maiden ja eurooppalaisen yleisön lisäksi suunnattu myös hänen kotimaalleen USA:lle.

Yhtye itse on pyrkinyt osallistumaan kriisityöhön omalla tavallaan. He julkaisivat kappaleen I Was Me, jonka tuotot ohjataan YK:n pakolaistyöhön. Vakavan välispiikin jälkeen esitetty rauhallinen kappale muuttaa konsertin tunnelman hartaaksi. Sen perään esitetty raskaammalla poljennolla varustettu I'm So Sorry meneekin osittain ohi, kun massa yrittää taas päästä takaisin biletunnelmaan.

Daniel Sermon ja kultainen kitara. (kuva: AOP)

Konsertin loppupuolen bileet käynnistää vasta seuraava kappale Gold, joka saa yleisön taas yhtymään yhteislauluun. Videoscreenit näyttävät kitaristi Daniel Sermonia, joka on vaihtanut soittimekseen kullanvärisen kitaran.

Vaikka Imagine Dragons on julkaissut vasta kaksi pitkäsoittoa, on heillä jo nyt vaikeuksia saada kaikki hyvät kappaleet mahtumaan konserttisettiin. Tämä käy ilmi, kun loistava Bleeding Out jätetään yhden säkeistön mittaiseksi, kun se vaihtuu lennossa Warriors-biisiksi. Mutta myös jälkimmäisestä lauletaan vain yksi säkeistö. 

Kun kaksi kovaa kappaletta on jätetty torsoiksi, on niiden jälkeen pakko tulla jotain vielä parempaa. Soimaan lähteekin yli 300 miljoonaa katselukertaa YouTubessa kerännyt Demons ja yleisö sekoaa onnesta. Perään tulevat On Top of the World ja I Bet My Life saavat istumapaikkalaistenkin takapuolet ylös penkeistä. 

Moni odotti, että Imagine Dragonsin suurin hitti Radioactive olisi jätetty encoreksi, mutta bändi yllättääkin soittamalla sen varsinaisen settinsä viimeisenä kappaleena. Ja suurella areenalla Radioactive oli vastaavanlainen elämys kuin netissä julkaistulla upealla livevideolla, eli suurta yhteislaulua ja mieletön rumpushow.

Encoreksi bändi jätti lopulta vain The Fall -kappaleen. Se ei ehkä ole bändin suurimpia hittejä, mutta toimi loistavana päätöksenä, koska se jätti kotiin lähteville viimeiseksi tunteeksi saman onnellisuuden tunteen, jonka avauskappale oli 1,5 tuntia aiemmin nostanut.

Milloin tietää olleensa poikkeuksellisen hyvässä konsertissa? Silloin, kun keikan jälkeen on inspiroinut ja tulee tunne, että on pakko päästä purkamaan omaa luovuuttaan jollain tavalla. Silloin, kun jopa ne kappaleet, mitkä levyllä eivät ole kolahtaneet, ovat tuntuneet livenä todella hyviltä. Silloin, kun kappaleet ovat konserttitilanteessa nostaneet pintaan ajatuksia ja tunteita omasta elämästä. 

Imagine Dragonsin konsertissa nuo kaikki kohdat toteutuivat.

IMAGINE DRAGONS SUOMESSA
Ke 27.1.2016 Hartwall Arena, Helsinki
Ovet klo 18.30

LIPUT:
Hinnat alkaen 59,50 / 54,50 / 49,50 euroa Lippupisteen myyntipisteistä, puhelinpalvelusta 0600 900 900 (1,98 e/min + pvm) ja netistä www.lippu.fi


Kilpailut

Uusimmat