Kuva: AOP

Megabändin muisto Suomesta: "Alastomia faneja ja kaikilla makkarat jalkojen välissä!"

17.12.2015 20:24 - Mikko Räsänen

Amerikkalainen Imagine Dragons ei voi unohtaa esiintymistään Suomessa.

Imagine Dragons esiintyy tammikuussa Hartwall Areenalla. Bändin edellisestä ja toistaiseksi ainoasta Suomen keikasta on kulunut pari vuotta, sillä yhtye esiintyi Ilosaarirockissa 2013. Vaikka bändi on ollut tien päällä koko tämän vuoden, ei tuo vanha Suomen keikka ole vieläkään unohtunut.

- Innostuimme silloin, kun huomasimme, että yleisössä on paljon alastomia ihmisiä. Mutta sitten huomasimme, ne olivat kaikki miehiä. Kaikilla oli makkarat jalkojen välissä, basisti Ben McKee muistelee nauraen.

- Mutta ainakin heillä näytti olevan hauskaa. He menivät uimaan ja saunaan, hän jatkaa.

Imagine Dragons -laulaja Dan Reynolds muistelee Ilosaarta hyvällä.

- Se oli todella siisti festivaali. Pääsimme hengailemaan Squarepusherin tyyppien kanssa, ja näkemään lavalla heidät ja Sigur Rósin. Siellä oli jotenkin maaginen tunnelma ja siksi meillä on vain hyviä muistoja Suomesta.

Imagine Dragons on noussut kolmessa vuodessa täydestä tuntemattomuudesta yhdeksi maailman suosituimmista yhtyeistä. Esimerkiksi Spotify kertoi, että vuonna 2014 Imagine Dragons oli maailman toiseksi kuunnelluin yhtye heti Coldplayn jälkeen.

Suosion kasvu on näkynyt siinä, että yhtye on kiertänyt keikkapaikkoja klubeista festivaaleille ja esiintyy nykyään loppuunmyydyille yleisöille maailman suurimmilla areenoilla. Bändi kertoo pitävänsä niin klubikeikoista kuin areenakeikoista, koska ne ovat niin erilaisia.

- Pienissä klubeissa on intiimi tunnelma ja pidän siitä, että voin nähdä yksittäisten kuulijoiden kasvot ja ilmeet, Reynolds mietti.

- Areenakeikoissa on jotain ainutlaatuisen kaunista siinä, miten tuhannet ihmiset laulavat yhdessä. Se yhdistää bändin ja tuon suuren yleisön, hän jatkaa.

Imagine Dragonsin tänä vuonna julkaisema Smoke + Mirrors -levy kuin tehty isoille areenoille, koska kappaleissa on todella vahvoja melodioita ja kertosäkeitä, jotka sopivat suuren yleisön yhteislaulukappaleiksi.

- Kirjoitimme tämä levyn kappaleita ollessamme edellisellä Night Visions -kiertueellamme. Keikkojen energia kulkeutui mukana biisien kirjoittamiseen ja äänitysstudioon. Siksi uuden levymme biiseissä on sitä energiaa, joka sopii suurten yleisöjen eteen, McKee kertoo. 

- Yleisö on inspiroinut meitä, ja sen inspiraation seurauksena syntyi Smoke + Mirrors -albumi, McKee kiittää fanejaan.

Dan Reynolds ja Imagine Dragons ovat tottuneet loppuunmyytyihin areenoihin. (kuva: AOP)

Imagine Dragonsin ensimmäinen keikka oli aikanaan Los Angelesissa. Bändi on välispiikeissään muistellut, miten heidän oli vaikea saada myytyä tuolle keikalle edes 60:tta lippua.

- Itse asiassa meidän oli vaikea saada sinne myytyä edes viittä lippua, kitaristi Daniel Wayne Sermon muistelee. 

- Menin keikkapaikkamme viereisiin ravintoloihin ja kuljin pöydästä pöytään kertomassa ihmisille, että viereisellä klubilla on illalla luvassa huikea show, McKee kertoo. 

- Se keikkamme jäi lopulta tappiolliseksi. Jouduimme maksamaan keikkapaikalle 180 dollaria. Meidän olisi pitänyt myydä vähintään 80 lippua ja kun emme yltäneet siihen, jouduimme maksamaan omasta pussistamme erotuksen, rumpali Daniel Platzman kertoo. 

- Ja koska emme olleet saaneet myytyä lippuja, jouduimme soittamaan keikkamme ennen kuin paikan ovet edes aukesivat. Yleisössä oli vain managerimme ja toinen yhtye, joka oli esiintymässä samassa paikassa myöhemmin illalla. Se oli ehkä elämäni kaamein keikka, koska se oli niin lannistava, Platzman jatkaa. 

Tuosta on kulunut kuusi vuotta ja nyt bändi esiintyy loppuunmyydyillä areenoilla ympäri maailmaa.

- Emme olisi silloin voineet villeimmissä unelmissammekaan kuvitella, että jonain päivänä esiintyisimme areenoilla ympäri maailmaa, Reynolds myöntää.

- Me emme silloin osanneet olla kovinkaan optimistisia. Se oli vain aivotonta raatamista. Meillä oli vain vahva halu tehdä musiikkia, McKee kertoo.

Imagine Dragons on ollut tien päällä lähes koko vuoden. Yhtye kertoo, että faneilla on monesti rock-tähtien arjesta ruusuisempi kuva kuin mitä se todellisuudessa on.

- Jos emme ole lavalla tai antamassa haastatteluja, olemme yleensä lentokoneessa tai autossa menossa paikasta A paikkaa B. Oikeaa vapaa-aikaa on todella vähän, Reynolds sanoo.

- Tässä ammatissa joutuu periaatteessa uhraamaan 22 tuntia vuorokaudesta saadakseen olla lavalla sen kaksi tuntia. Mutta joka kerta se on ylivoimaisesti sen arvoista, Sermon kertoo.

Pitkä kiertue koettelee myös parisuhteita. Esimerkiksi Reynolds on naimisissa ja perheessä on 3-vuotias Arrow-tytär. Laulaja on kertonut, että menestyksen tuoman ilon vastapainona on tullut masennuksen jaksoja, kun häntä on raastanut olla erossa perheestään.

- Välillä saamme järjestettyä asiat niin, että he ovat tietyn pätkän kiertueella mukana ja välillä se ei onnistu, Reynolds kertoo.

Silloin kun perheet pääsevät mukaan, on heille järjestetty backstagelle kokonaan omat perhehuoneet, joissa puolisot ja lapset voivat viettää aikaa. Näin yhtyeen jäsenet voivat olla läheistensä kanssa kaiken mahdollisen vapaa-ajan.

Imagine Dragonsia naurattaa, kun puhe kääntyää rock'n roll -elämään ja siihen, miten sitä pidetään jatkuvana bilettämisenä.

- Bilettämisen sijaan pyrimme treenaamaan yhdessä. Se yhdistää meitä.

- Jos keikkailisimme niin, että meillä olisi aina korkeintaan kahden viikon mittaisia keikkaputkia ja sitten tauko, voisimme varmaan juhliakin. Mutta keikkatahtimme on niin kova, että se ei vain ole mahdollista.

- Jos bilettäisimme pitkillä kiertueilla, olisi vaara, että joutuisimme jossain vaiheessa perumaan keikkoja, ja se on viimeinen asia, minkä haluamme tapahtuvan. Vihaamme sitä ja teemme kaikkemme, ettei niin koskaan kävisi. Ja jos se tarkoittaa, että meidän pitää urheilla, syödä terveellisesti, juoda vähemmän ja olla bilettämättä, niin me teemme niin. Tuon takia olemme joutuneet seitsemän vuoden aikana perumaan vain kaksi keikkaa.

IMAGINE DRAGONS SUOMESSA
Ke 27.1.2016 Hartwall Arena, Helsinki
Ovet klo 18.30

LIPUT:
Hinnat alkaen 59,50 / 54,50 / 49,50 euroa Lippupisteen myyntipisteistä, puhelinpalvelusta 0600 900 900 (1,98 e/min + pvm) ja netistä www.lippu.fi

Lue myös: Imagine Dragons loisti Lontoon O2-areenalla - lue keikka-arvio

Kilpailut

Uusimmat