Kuva: Mikko Räsänen

Kymmenes albumi muutti Mokoman suosiota: Henkilökohtaista palautetta tulee jatkuvasti

21.01.2016 17:24 - Mikko Räsänen

Mokoma-yhtyeen Elävien kirjoihin -albumi on koskettanut suomalaisia poikkeuksellisella tavalla.

Mokoma on toiminut jo 20 vuotta ja bändi on vakiinnuttanut asemansa yhtenä kotimaisen metalliskenen suurista nimistä. Tänä vuonna yhtyeen suosiossa on kuitenkin tapahtunut muutos, jonka aiheutti vajaa vuosi sitten julkaistu Elävien kirjoihin -albumi. Levy oli poikkeuksellisen henkilökohtainen pitkäsoitto, sillä se kertoi laulaja Marko Annalan taistelusta masennusta vastaan.

Levy ja sen tarina puhuttivat yleisö niin paljon, että se näkyi fanien käytöksessä.

- Olemme saaneet levyn tiimoilta valtavasti palautetta. Sitä tuli erityisen paljon albumin ilmestymisen aikoihin, mutta edelleen palautetta tulee jatkuvasti, Annala kertoo.

- Poikkeuksellista on se, että nyt palautetta annetaan nimenomaan henkilökohtaisesti. Nämä ovat sellaisia asioita, joita ei haluta kommentoida julkisesti.

- Tällä albumilla oli aika kova viesti. Levyn tärkeyttä voi mitata monella tavalla ja yksi on juuri tuo, miten monet masentuneet ovat löytäneet siitä voimaa.

Levy on huomioitu myös muulla tavalla, sillä sen myötä Mokoma sai tänä vuonna peräti kaksi Emma-ehdokkuutta. Bändi on ehdolla vuoden yhtyeen ja vuoden metallialbumin kategoriassa. Se on myös ensimmäinen kerta, kun Mokomalla on kaksi Emma-ehdokkuutta.

- Arvostamme tätä todella korkealle. Todella kovia yhtyeitä ja levyjä jäi esimerkiksi vuoden metallialbumi-kategoriasta pois, Annala miettii ja mainitsee esimerkkeinä Apocalyptican ja Diablon tuoreet albumit.

Mokoman Marko Annala taisteli masennusta vastaan ja teki aiheesta albumin. (kuva: Mikko Räsänen)

Katso alta Elävien kirjoihin -albumin kappale Sinne missä aamu sarastaa.


Kilpailut

Uusimmat