Kuva: AOP

Mitä eroa on tuhannen ja miljoonan euron F1-simulaattorilla? Lue vertailu

12.12.2017 08:00 - Sami Ikonen - Luettu 866 kertaa

Jos et ole pikkurahan puuttessa, niin tässä muutama joululahjaidea kaikille formuloiden ystäville.

Ennen formulakuljettajan uran aloittamista olisi hyvä testata taitojaan ensin simulaattorin kyydissä. Niissäkin on valtavia eroja, koska kalleimmat simulaattorit voivat ylittää jopa miljoonan punnan rajan. Moottoriurheiluun erikoistunut sivusto WTF1 on julkaissut videon, jossa selvitettiin tuhannen, sadantuhannen ja miljoonan punnan formulasimulaattorien eroja.

1000 puntaa eli noin 1100 euroa

Luonnollisesti halvin testattu simulaattori oli yksinkertaisin. Laitteeseen asennettu ratti, istuin ja polkimet voivat tuntua aluksi todentuntuisilta, mutta siitä puuttuu paljon asioita mitä kalleimmissa versioissa on. Huomattavin realistinen ominaisuus löytyy ratista, joka reagoi törmäyksiin ja radan töyssyihin.

100 000 eli noin 110 000 euroa

Sata kertaa aikaisempaa kalliimpi simulaattori istuttaa ajajan formula-autoa muistuttavaan hyttiin. Kallis laitteisto liikuttaa hyttiä ajovaiheiden mukaan, jolloin kuljettaja voi tuntea selkeää liikettä ajaessaan. Kuljetta tuntee simulaattorissa auton kiihdytykset ja jarrutukset. Ajosuorituksen jälkeen laite analysoi kuljettajan ajotyyliä ja antaa tietoja, joita voi käyttää suorituksen parantamisessa.

(kuva AOP)

Miljoona puntaa eli noin 1,1 miljoonaa euroa

Miljoonan punnan simulaattorissa kuljettaja saa parhaimman mahdollisen simulaation realistisesta ajokokemuksesta. Halliin, johon simulaattori on rakennettu, sisältää näyttöjä, jotta kuljettaja voi katsoa ympärilleen kuin oikean auton kyydissä. Ajosuorituksen aikana tietokone antaa entistä syvempiä analyyseja kuljettajan ajosta. Suurin eroavaisuus muihin simulaattoreihin on G-voimia simuloiva laitteisto, joka asennetaan kuljettajaan kiinni. Kuljettaja voi tuntea ajon aikana esimerkiksi kun turvavyö kiristyy tai koko kroppa jännittyy paineesta.

Voit katsoa WTF1:n videon alta.

Lue myös: McLaren toteutti yhden miehen F1-unelman: Palkkasi videopeliturnauksen voittajan testiajajakseen

Lue myös: Naisille oma F1-sarja? Mercedes-pomo tuomitsee ajatuksen

Lähde: WTF1

Arvostele artikkeli

Suosittelemme

Uusimmat