Naisille oma F1-sarja? Mercedes-pomo tuomitsee ajatuksen

30.11.2017 16:30 - Sami Ikonen

Naisten oma formula 1 -sarja olisi alkamassa vuonna 2019.

Nimeämätön lontoolainen yritys on aloittanut suunnitelmat siitä, että naiset saisivat oman formula 1 -sarjansa vuodelle 2019. Suunnitelmien mukaan, naiset kilpailisivat kuuden kisan sarjassa, jonka mestari saisi mahdollisuuden päästä Formula ykkösten testikuljettajaksi. 

Ajatus ei lämmitä Mercedes-tallin toimminnanjohtajaa Toto Wolffia. Hänen mukaansa naisten oma sarja heikentäisi naiskuljettajien mahdollisuuksia entisestään päästä kilpailemaan moottoriurheilun kuninkuusluokkassa. 

- Naisten oma sarja vain estäisi sen, että naiset kilpailisivat maailman huipulla miesten kanssa. Se rajoittaisi naisten mahdollisuuksia, Wolff kertoi.

Moottoriurheilun periaatteisiin kuuluu, että kilpailijoiden sukupuolen ei kuuluisi vaikuttaa suorituksiin. Siitä huolimatta, formula ykkösissä ollaan nähty toistaiseksi vain viisi naiskuljettajaa.

Tunnetuin heistä oli italialainen Lella Lombardi, joka on ainoana naisena yltänyt MM-pisteille. Hän ajoi ylimmällä sarjatasolla vuosina 1974-1976 ja ajoi yhteensä 12 kisaa.

Wolff tuntee naisten vaikeudet edetä moottoriurheilussa, sillä hänen vaimonsa, Susie Wolff, kuului Williamsin varakuljettajiin, mutta joutui luopumaan paikastaan vuonna 2015, kun todellista näytönpaikkaa ei koskaan tullut. Sen jälkeen Wolff on kiertänyt eri puolilla maailmaa kannustamassa naisten osallistumista moottoriurheiluun. 

- Jos urheilussa mitataan fyysisiä ominaisuuksia, niin silloin urheilijat kuuluisi jakaa sukupuolen mukaan, mutta moottoriurheilu on kuin hevoskilpailua, missä kisataan samoilla työkaluilla. Uskon, että moottoriurheilussa naiset voivat haastaa miehet, Toto Wolff jatkoi.

Useat formulakuljettajat aloittavat tiensä kohti huippua karting-sarjoista. Laji on myös siellä erittäin miesvaltainen.

- Sadasta kartingharrastajasta kolme on tyttöjä. Olemme nähneet taitavia naiskuljettajia, mutta tarvitsemme heitä enemmän. Sitä kautta tulemme näkemään lisää naisia formula ykkösissä.

Lue myös: Ferrari uhkaa lähteä F1-sarjasta - Formulapomo rauhoittelee tilannetta

Lue myös: Hamilton voitti maailmanmestaruuden - seuraavasta F1-kaudesta tulossa historiallinen

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat