Kuva: ubisoft

Koukuttava, haastava, ärsyttävä - Arvostelussa: Trials Rising (PS4)

28.02.2019 20:45 - Henri Laukka

Jo kuudenteen osaansa edenneen suomalaisen RedLynx-studion kehittämä, ja Ubisoftin julkaisema, Trials-pelisarjan tuorein tulokas Trials Rising osaa vieläkin koukuttaa yhtä tehokkaasti kuin 19 vuotta sitten julkaistu ensimmäinen osansa.

RedLynxin moottoripyöräilyyn ja temppuiluun keskittyvän Trials-pelisarjan tuorein tulokas Trials Rising on ärsyttävä peli. Ei siksi, että se olisi millään tavalla huono tekele, vaan siksi, että se osaa koukuttaa pelaajan viettämään parissaan enemmän tunteja kuin on mielenterveyden kannalta soveliasta.

Pelin idea ja ajatus on yksinkertainen: Hyppää moottoripyörän selkään ja aja hyppyreitä, esteitä ja pudotuksia sisältävän radan läpi mahdollisimman nopeasti. Kuulostaa yksinkertaiselta ja niin se onkin. Ilahduttavalla tavalla. Yksinkertaisen idean alla piilee kuitenkin hyvällä tavalla monimutkainen pelikokonaisuus, joka koukuttaa välittömästi.

Trialsin koukku piilee siinä, että sen vaikeustason skaalautuminen on onnistuttu toteuttamaan aivan valtavan hyvin. Kokematonkin pelaaja pystyy selvittämään pelin ensimmäiset kentät vaivatta, mutta jo muutaman kentän jälkeen vastaan tulee uudenlainen este, pienen pieni vaikeustasoa nostava kynnys, joka pakottaa opettelemaan uuden lähestymistavan moottoripyörän käsittelyyn. Eteen- ja taaksepäin nojaamalla täytyy hallita tasapainoa, hyppyreihin tullessa täytyy joko löysätä kaasua tai painaa talla pohjaan. Vaihtoehtoiselle nopeammalle reitille täytyy hypätä tietyllä nopeudella. Jarruttamalla ja jopa pysähtymällä saattaa välttää jonkin esteen, ja saavuttaa jälleen paremman ajan.

Kaikki nämä taidot opetetaan pelaajalle pikkuhiljaa, ja kaiken aikaa vierellä samaa kenttää ajelee haamukuskeja, jotka pohjautuvat muiden lihaa ja verta olevien pelaajien suorituksiin.

Peli paitsi pakottaa oppimaan, niin se myös saa pelaajan haluamaan sitä, sekä parantamaan jo ajettua omaa ennätysaikaa edes sen sekunnin tai kaksi.

(kuva: Ubisoft)

Tarpeeksi nopealla ajalla saavuttaa kentästä jalometallisen arvosanan: Pronssista hopean kautta kultaan, ja sitä myötä enemmän kokemuspisteitä, jotka kartuttavat pelaajan hahmon kokemustasoa. Kokemustasojen kertyessä pelaajalle lahjoitetaan loot boxeja, jotka sisältävät moottoripyörään asennettavia osia, esimerkiksi uusia lokasuojia tai uutta runkoa. Lisäksi laatikoista paljastuu satunnaisesti pelaajan hahmolle puettavia vaatteita, varusteisiin liimattavia tarroja sekä emoteja. Tarrat ovat mielestäni ihan turha hapatus, mitä ei jaksa asetella kankeasti käytettävän editorin kautta laisinkaan, mutta vaatteet, pyörän osat ja emotet ovat ihan mukava lisä hahmon personointia ajatellen.

Laatikoita voi myös ansaita suorittamalla sponsorien asettamia haasteita, sekä valitettavasti, ostamalla niitä pelin sisäisestä kaupasta oikeaa rahaa vastaan. Mikromaksut ovat siis läsnä taattuun Ubisoft-tyyliin myös tässäkin pelissä. Onneksi rahalla ei voi tällä kertaa ostaa mitään, mikä voisi vahingossa asettaa pelaajan voittavaan asemaan muihin moottoripyörällä taiteileviin pelaajiin verrattuna.

Peli on siltikin valitettavasti alalla vallitsevan loot box villityksen uhri, ja toivottavasti Ubisoft lakkaa implementoimasta vastaavia systeemejä tulevaisuuden peleihinsä.

(Juttu jatkuu pelimekaniikkaa esittelevän videon jälkeen.)

Moottoripyöriä pelaajalla on valittavanaan useita erilaisia. Aluksi ajellaan aika lussulla ja pienellä perusmopolla, jonka jälkeen tarpeeksi kokemusta kerättyään pelaaja saa avattua toisen, nopeamman ja isomman pyörän. Jokainen moottoripyörä on avattavissa peliä pelaamalla, vaikkakin pelin sisäisen valuutan taakse on laitettu lukkoon perus BMX-polkupyörä.

Pelin sisäistä valuuttaa voi ansaita myös peliä pelaamalla, mutta en osaa sanoa, että kuinka paljon Trials Risingia pitää pelata, että BMX:ää varten saa kerättyä tarpeeksi rahaa. Lisäksi pelissä on mukana tandempyörä, jonka avulla peliä voi pelata yhteistyössä co-opina. Kahdestaan voi toki myös pelata toisiaan vastaan, jos yhteistyömoodi ei kiinnostele.

(kuva: Ubisoft)

Visuaalisesti 2.5-ulotteinen Trials Rising on nätti ja mielenkiintoinen tapaus. Pelimaailman taustalla tapahtuu jatkuvasti, ja vaikka pelaaja kulkeekin viivasuoraa rataa pitkin, niin pelin luoma illuusio kolmiulotteisesta radasta on kaiken aikaa läsnä. Radalla sattuu ja tapahtuu muun muassa nousevien ja laskevien hissien muodossa, ja liikkuminen on kaiken aikaa sulavaa, vaikka radalla meno yltyy välillä kaaokseksi asti.

Radat on aseteltu maailmankartalla katsottuna kaikille kuudelle mantereelle, joten variaatiota on mukavasti. Eri lokaatioita avataan ”liigojen” muodossa, ja jokainen liiga päättyy tietokoneen ohjastamia motoristeja vastaan ajettaviin finaaleihin. Haastetta finaaleissa on välillä liiankin kanssa, ja pausseja tulee pidettyä hermojen lepuuttamiseksi sopivissa määrin.

Kokonaisuutena Trials Rising koukuttaa paitsi henkilökohtaisena haasteena, niin myös sohvalla tapahtuvana leikkimielisenä kisailuna ystävien ja perheenjäsenten kesken. RedLynx on onnistunut jälleen kerran tekemään erinomaisen ja haastavan pelin, jonka parissa viihtyy tunti toisensa jälkeen.

Trials Rising on julkaistu PS4:lle, Xbox Onelle, Nintendo Switchille sekä PC:lle 26.2.2019.

Lue myös: Värikäs selviytymistarina – Arvostelussa: Far Cry New Dawn (PS4)

Lue myös: Täydellinen lännenpeli – Arvostelussa: Red Dead Redemption 2 (PS4)

Lue myös: "Zombien tappaminen viihdyttää hetken" - Arvostelussa: Dead Rising 4: Frank's Big Package (PS4)

Kilpailut

Uusimmat