Kuva: Shutterstock

Liikuntakyky heikkeni nivel kerrallaan - hiljalleen etenevä sairaus oli vaikea havaita

22.05.2022 15:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Sairauden etenemistä oli vaikea havaita, sillä nainen kompensoi heikentynyttä liikuntakykyään keksimällä vaihtoehtoisia tapoja liikkumiseen.

Liikuntakyvyttömyys alkoi yhdestä sormesta. Nivel kerrallaan liikuntakyky heikkeni, jonka vuoksi heikentyneen liikuntakyvyn havaitseminen oli hankalaa.

Siitä on vaikea puhua -podcastin uudessa jaksossa vieraileva nainen kertoo kokemuksistaan autoimmuunisairauksien kanssa elämisestä.

- Liikuntakyvyn menettämistä on vaikea kuvailla, koska se alkoi tosiaan yhdestä sormesta. Sitten se hitaasti alkoi leviämään. Löysin jonkun tavan tehdä asioita: kun minulla oli kynä kädessä, niin pidin sitä vain vähän eri tavalla. Kun polvet menivät kipeiksi, niin nousin ylös eri tavalla. Keksin tapoja, joilla voin liikkua, nainen kuvailee.

Ensimmäinen autoimmuunisairaus naiselta löytyi jo nuorena. Kilpirauhasen vajaatoiminta löytyi sattumalta, kun naisen äidillä todettiin kyseinen sairaus. Äidin löydöksen perusteella myös lapset testattiin sairauden varalta, jolloin vajaatoiminta huomattiin.

Teini-iässä nainen kertoo kärsineensä erilaisista kivuista, jonka vuoksi esimerkiksi urheiluharrastukset tuntuivat epämiellyttäviltä. Hän ajatteli, että kipuilu urheilun aikana johtuisi ainoastaan siitä, ettei hän vain ole ominaisuuksiltaan yhtä liikunnallinen kuin muut.

Erilaisten kiputilojen kanssa elämisestä tulikin osa naisen arkea.

Hänellä diagnosoitiin nuorena aikuisena nivelpsoriaasi. Kipu siirtyi hiljalleen nivelestä toiseen, jonka jälkeen koko keho oli kipeä. Sairaus vei pahimmillaan kyvyn pukeutua ja käydä itse vessassa.

Nivelpsoriaasi on reumasairaus, joka aiheuttaa useimmiten tulehduksia kehon nivelissä. Arvioiden mukaan noin muutama prosentti suomalaisista sairastaa kyseistä sairautta.

Sairastumisen aikaan nainen oli kirjoittamassa ylioppilaaksi, eikä hän halunnut jättää valmistumistaan välistä. Vaikka naisen olisi pitänyt olla sairaalahoidossa, hän sai sovittua lääkärin kanssa, että hän suorittaisi ensin kirjoituksen loppuun, jonka jälkeen menisi sairaalaan.

Kirjoitusten jälkeen muut lähtivät juhlimaan, nainen sairaalaan.

Voit kuunnella koko jakson alta sekä Podplaysta.

Lue myös: Ulla kohtasi puolisonsa toisen naisen - tajusi, että tämä tiesi vielä vähemmän kuin hän itse

Lue myös: Hiekan tunne silmässä oli merkki vakavammasta - näkökykyä ei voitu pelastaa

Lue myös: Äiti valehteli lapselleen sairastavansa syöpää - yritti saada rahaa tarinalla

Voice.fi ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Kilpailut

Uusimmat