Kuva: Laura Kiuru

Vanhemmuuteen liittyy paljon tabuja, joita tosi-tv-tähdet haluavat murtaa - 'Mikä on sinun tekosyysi?'

11.06.2022 09:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Henna Kalinainen ja Vilma Karjalainen haluavat muistuttaa ihmisiä siitä, että raskaana olevan ihmisen keho ei ole julkista riistaa kommentoinnille.

Uudessa Mamma Mia -podcastin jaksossa juontajat Henna Kalinainen, 33. ja Vilma Karjalainen, 28, saavat vieraakseen sosiaalisen median vaikuttajana työskentelevän Tinna Pehkosen, eli Tinna Henriikan. Kolmikko keskustelee jaksossa vanhemmuuteen liitetyistä tabuista, paineista ja odotuksista.

Yhdeksi äitejä paineistavaksi tekijäksi kolmikko nostaa esiin synnytyksestä palautumisen ja raskausajan kehon kommentoinnin. Raskausvatsa tuntuu olevan yleistä riistaa, mitä tulee kommentointiin ja päivittelyyn.

- Nykyään näkee niitä äitejä, jotka esittelevät pyykkilautavatsaansa jo kuuden viikon jälkeen synnytyksestä, Kalinainen toteaa.

- Onko ok ruotia sitä, kuinka nopeasti on palautunut tai ei ole palautunut? hän jatkaa.

Tosi-tv-tähti muistuttaa vauvavuoden olevan kuitenkin jokaiselle erilainen. Toisille taas taaperoikä voi aiheuttaa haasteita.

- Voin sanoa tähän, että ei, Pehkonen painottaa.

- Kenenkään kehoja ei saa kommentoida millään tapaa, somevaikuttaja muistuttaa.

Hän muistelee omaa raskausaikaansa, kun hänen vielä vatsassa olevan lapsen pieni koko aiheutti huolta. Pienikokoisuuden vuoksi Pehkonen joutuikin käymään useammin lääkärintarkastuksessa, jossa seurattiin vauvan vointia. Vatsan koko aiheutti kuitenkin hämmästelyä ihmisissä.

- 'Onpa se valtava', 'Oletko varma, ettei siellä ole kaksoset', Pehkonen muistelee ihmisten päivitelleen hänen vatsaansa.

- Tavallaan itkin sisäisesti sitä, sillä en halunnut kenellekään kertoa, että minulla on tällainen huoli vauvan pienikokoisuudesta.

- Siinä vaiheessa se etenkin tuntui karmealta, kun ihmiset kommentoivat, että 'nyt on iso vauva tulossa', somevaikuttaja pohtii vuosien takaisia tuntemuksiaan.

Paraikaa toista lastaan odottava Karjalainen yhtyy keskusteluun kertomalla saavansa sosiaalisessa mediassa kommentteja vatsansa koosta. Hän toteaa ymmärtävänsä, etteivät ihmiset välttämättä tarkoita pahaa raskausvatsaa päivitellessään, mutta silti kommentointi tuntuu ikävältä.

- En tiedä onko se juuri se, että kehoa kommentoidaan, Karjalainen pohtii.

Pehkonen muistuttaa, että raskausaikana tapahtuvat muutokset voivat olla lasta odottavalle iso asia. Keho muuttuu paljon lyhyessä ajassa.

- Jos on esimerkiksi syömishäiriötaustaa, niin se, että kroppa muuttuu ja suurenee, voi jo itsessään tuntua todella oudolta ja pahaltakin, hän toteaa.

Kalinainen kertoo olleensa lapsensa vauva-aikana hyvin väsynyt, joten omasta ulkonäöstä huolehtiminen ei ollut tärkeysjärjestyksessä etusijalla. Hän kertoo tunteneensa alemmuudentunnetta siitä, kuinka vaikutti siltä, että kaikki muut äidit jaksoivat reippailla, mutta hän ei.

Pehkonen kertoo joskus itkeneensä nähdessään kuvan, jossa amerikkalainen äiti poseeraa usean lapsen kanssa esitellen pyykkilautavatsaansa. Kuvaan oli liitetty teksti "What's your excuse?", eli "mikä on sinun tekosyysi?"

Somevaikuttaja viittaa puheessaan muutaman vuoden takaiseen kuvaan, jonka hyvinvointivalmentaja ja somevaikuttaja Maria Kang jakoi itsestään.

Mikäli kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kuva herätti ilmestyessään kritiikkiä siitä, että synnyttäneille aiheutetaan paineita olla fyysisesti huippukunnossa varsin pian synnytyksen jälkeen. Kang kiisti tuolloin syytökset siitä, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut vähätellä vanhempien kehoja.

Oli kuvan viestin tarkoitus olla millainen tahansa, Pehkoseen kuvan viesti vaikutti negatiivisesti.

- Muistan, että aloin itkemään ja itkin sitä monta päivää, Pehkonen toteaa.

- Ajattelin olevani paska äiti, kun en jaksa jumppailla kaiken tämän lisäksi, hän muistelee.

- Jättäkää äidit rauhaan, Kalinainen summaa.

Voit kuunnella jakson alta sekä Podplaysta.

Lue myös: Henna Kalinainen hankki silikonirinnat, vaikka tiesi, ettei pystyisi maksamaan velkaa takaisin

Lue myös: Henna Kalinainen tunnustaa myyneensä häpykarvojaan - 'Enää en olisi valmis tekemään mitä tahansa'

Lue myös: Tosi-tv-tähti harrasti vahingossa seksiä ystävänsä puolison kanssa - asia valkeni seuraavana aamuna

Voice.fi ja Podplay ovat osa Bauer Mediaa.

Suosittelemme

Uusimmat