Kuva: Joel Karppanen

Annu Kemppainen kertoo, että töitä yhdenvertaisuuden eteen on edelleen tehtävänä - "Ihmiset eivät uskalla vielä olla omia itsejään"

29.06.2023 10:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppainen vieraili Pridecast x Helsinki Pride -podcastissa.

Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppainen vieraili Pridecast x Helsinki Pride -podcastissa. Hän keskustelee Radio Pookin haastattelussa Helsinki Pride -yhteisön juurista, sekä siitä, kuinka hyvin tasa-arvo toteutuu Suomessa tänä päivänä. Kemppainen kertoo, että vaikka edistysaskeleita kohti yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa on otettu, on tullut myös takapakkia.

- Viime vuosi oli väkivaltaisin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöille yli kymmeneen vuoteen Euroopassa. Hienoja edistysaskeleita tapahtuu koko ajan, mutta samaan aikaan myös osa poliitikoista käyttää aika kovaa puhetta ja myös median toimintalogiikka on sillä tavalla muuttunut, että klikkiotsikot myyvät ja ehkä sellainen sensaatiohakuisuus koskien myös sateenkaari-ihmisten asioita näkyy mediassa, Kemppainen sanoo.

Valitettavaa on, että toisinaan koventunut julkinen puhe muuttuu myös teoiksi. Vaikka liittolaisten ja tukijoiden määrä myös Helsinki Pride -yhteisön kesken on lisääntynyt, tapahtuu myös paljon ilkivaltaa, häirintää ja jopa väkivaltaa. 

- Sitten meillä on vaikka viimeisin Euroopan perusoikeusviraston tutkimus, joka tutki myös Suomen tasolla mitä sateenkaari-ihmisille kuuluu. 8% vastaajista ilmoitti, että he voivat olla avoimia itsestään työpaikalla joka tilanteessa. Kyllähän se myös kertoo, että ihmiset eivät uskalla vielä olla omia itsejään. 

Tekemistä riittää myös nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.

- Sateenkaarinuorille kuuluu valtaväestöön verrattuna tosi huonoa. Viimeisin kouluterveyskysely kyllä kertoo karua kieltä siitä, että korona-aika kurjisti sateenkaarinuorten hyvinvointia entisestään. Kyllä meillä tekemistä riittää, Kemppainen summaa.

Voit kuunnella koko jakson alta tai Podplaysta.

Lue myös: Tuure Boelius on kiitollinen lähipiirilleen - "He ovat aina hyväksyneet minut"

Lue myös: Entinen jääkiekkoilija Janne Puhakka kohtaa usein saman kysymyksen: 'Miksi tarvitsemme Pridea?'

Podcast on toteutettu yhteistyössä Helsinki Priden ja Bauer Median kanssa. Bauer Media -perheeseen kuuluvat muun muassa NRJ, Basso, SuomiRäp, Kasari, Nostalgia, Nova, Pooki, Radio City, Iskelmä, Top51, SuomiRock ja Voice.fi.

Kilpailut

Uusimmat