Kuva: Fotolia

Saitko kutsun kesähäihin? Ota juhlaetiketti haltuusi vinkkien avulla

07.06.2016 10:15 - Emmi Moilanen

Kesä on häiden sesonki-aikaa. Juhlavieraan onkin hyvä tietää, mikä on sopiva summa rahaa häälahjaa varten tai minkä takia hääkutsuun on kohteliasta vastata.

Häät ovat usein yksi elämän suurimmista juhlista ja niitä saatetaankin suunnitella jopa vuosia etukäteen. Järjestelyt voivat vaatia morsiusparilta runsaasti aikaa, vaivaa sekä rahallista panostusta, jotta juhlista tulisi omannäköiset ja sellaiset, joissa vieraatkin viihtyvät. Popsugar listasi asiat, jotka jokaisen häävieraan tulisi ottaa huomioon juhlistaessaan tuoretta avioliittoa.

Älä unohda vastata kutsuun

Hääkutsussa useat morsiusparit pyytävät vieraita vastaamaan kutsuun ja kertomaan, pääsevätkö paikalle juhlistamaan tuoretta avioliittoa. Hääjuhlan suunnittelu on helpompaa, kun osallistuvien vieraiden määrä on tiedossa. Ethän siis vaikeuta hääjärjestelyjä unohtamalla kutsuasi laatikon pohjalle lojumaan.

Huomioi pukukoodi

Perinteiset hääkutsut voivat sisältää informaatiota juhlien pukukoodista. Suomalaisissa häissä miehen pukukoodina toimii tavallisesti tumma puku. Naisvieras voi puolestaan pukeutua värikkäämmin, mutta kuitenkin tilaisuuden arvokkuuden huomioiden. Jos häitä juhlitaan erityisellä teemalla, on kohteliasta ottaa myös tässä asiassa hääparin toiveet huomioon. 

Älä pidä epätoivottuja puheita

Puheet ovat yleensä varattu hääseremonian jälkeisiä juhlia varten ja kannattaa varmistaa etukäteen, onko sinun sopivaa pitää onnittelupuhe tilaisuudessa. Näin vältät kiusalliset tilanteet, etkä vahingossa vie kenenkään muun puhujan vuoroa oman innokkuutesi - ja oma-aloitteisuutesi takia.

Vältä salamalla kuvaamista

Liian innokas valokuvaaminen voi häiritä morsiusparia ja muita vieraita nauttimasta itse seremoniasta. Jos kuitenkin haluat ikuistaa romanttisen tilaisuuden hetki hetkeltä kamerasi muistikortille, on se parempi tehdä ilman salamavaloa.

Älä unohda lahjaa

Etiketin mukaisesti tuoretta avioparia tulee muistaa lahjalla - elleivät he ilmoita toisin. Nykyään on myös yleistä, että morsiuspari toivoo lahjaksi rahaa, jonka he käyttävät myöhemmin häämatkansa rahoittamiseen. Hyvä nyrkkisääntö lahjasummalle onkin sellainen, joka kattaa vähintään oman ruokailusi kustannukset hääjuhlassa.

Ole kiitollinen

On epäkohteliasta huomauttaa, ettei pitänyt juhlien tarjoilusta tai pyytää tarpeettomasti erikoisvaatimuksia omien makumieltymyksien mukaan. On palkitsevampaa keskittyä nauttimaan onnellisesta juhlasta sekä kiittää morsiusparia asioista, jotka häissä sujuivat hyvin ja saivat olosi viihtyisäksi.

Lähde: Popsugar

Lue myös: Kuinka liikuttavaa: Mies järjesti muistinsa menettäneelle vaimolleen uudet häät

Kilpailut

Uusimmat