Kuva: Fotolia

Millaiset kivut ovat normaaleja synnytyksen jälkeen?

18.07.2016 18:45 - Tiina Svensk

Raskaus ja synnytys ovat uskomattomia prosesseja, jotka jättävät jälkensä naisen kehoon.

Naisen kroppa käy läpi uskomattoman muutoksen raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Koska raskausajassa on paljon mietittävää ja kysymyksiä, saattaa raskaudesta palautuminen unohtua tulevilta äideiltä.

Kivut, hidas palautuminen ja erilaiset oireet ovat kuitenkin usein normaalia, eikä syitä huoleen ole. Cosmopolitanin mukaan kysymysten herätessä kannattaa kuitenkin aina soittaa lääkärille.

Päivittäinen kipu hiipuu hiljalleen

Päivittäisen kivun lantionseudulla tulisi helpottaa kuuden viikon sisään, olitpa synnyttänyt keisarinleikkauksella tai alateitse. Kuusi viikkoa ei kuitenkaan ole kaikkien kipujen takaraja, vaan toipumiseen menee vielä jopa viikkokausia.

Raskaudesta palautumiseen menee jokaisella synnyttäneellä yksilöllinen aika, joka riippuu täysin synnytyksestä: esimerkiksi repeytyminen pitkittää kehon palautumista. Erilaiset oireet, kuten vuoto, kipuilu ja kutina saattavat kuitenkin herättää huolta.

Millaiset kivut ovat normaaleja?

Cosmopolitanin artikkelin mukaan noin kolme viikkoa synnytyksen jälkeen on täysin normaalia kokea kovaa kipua ja kutinaa vaginassa, sekä vaikeuksia tai kipuja vessakäyntien yhteydessä. Keisarinleikkauksen jälkeen on lisäksi täysin normaalia tuntea kipua vatsalihaksissaan.

Kuusi viikkoa synnytyksen jälkeen on normaalia tuntea jäykyyttä lantiossa ja lantionpohjan lihaksissa. Lisäksi leikkausarpi saattaa tuntua puutuneelta.

Koko rintaruokinnan ajan kannattaa varautua kivuliaaseen seksiin, sillä imettäminen vaikuttaa estrogeenitasoihin. Muutokset estrogeenitasoissa aiheuttavat vaginan limakalvojen kuivumista ja siten myös yhdyntä voi sattua.

Milloin kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin?

Artikkelissa muistutetaan, että minkä tahansa oireen ja kysymyksen kanssa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Kaikki kysymykset virtsankarkailuun, vuotoihin, kivuliaaseen seksiin tai imettämiseen ja kutinaan tarvitsevat vastauksen.

Ammattilaiset voivat mielenrauhan takaamisen lisäksi antaa harjoitteita, joilla oman kehon toipumista voi vauhdittaa. Harjoituksilla voit myös ennaltaehkäistä vammoja, joita synnytyksen jälkeen saattaa muodostua.

Lue myös: Repeytyykö vagina ja mikä johtaa hätäsektioon? Suomalainen kätilö vastaa kysymyksiin synnytyksestä

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat