Kuva: Fotolia

Suru voi lamaannuttaa täysin: Lue, kuinka autat surevaa läheistä menetyksen jälkeen

26.07.2016 17:45 - Tiina Svensk

Äkillisen menetyksen tapahtuessa saattaa mennä neuvottomaksi, vaikka haluaisikin olla toisen tukena.

Tuskin kukaan haluaa suurta surua elämäänsä, mutta vielä pahemmalta tuntuu, jos joutuu seuraamaan perheenjäsenen surutyötä vierestä. Läheisen ihmisen suru saattaa lamaannuttaa, vaikka haluaisikin olla toisen tukena.

Elite Daily kirjoitti parhaista keinoista, joilla omaa perheenjäsentä voi surun keskellä auttaa. Vaikka järkyttävät elämäntapahtumat olisivat koskettaneet teitä molempia, kannattaa vinkkejä kokeilla - saatte toisistanne arvokasta vertaistukea, jonka avulla jaksaa eteenpäin:

1. Kuuntele

Jokainen kokee esimerkiksi läheisen menetyksestä aiheutuneen surun omalla tavallaan. Meillä jokaisella on oma tapansa surra. Sen vuoksi on tärkeää kuunnella omaa läheistä, jos ja kun hän haluaa surustaan puhua.

Toisen kuunteleminen ei paranna välittömästi, mutta puhuminen on arvokas tapa käsitellä menetystä ja surua.

2. Hyväksy rajallisuutesi

Kun näemme rakkaan ihmisen surevan, haluamme automaattisesti korjata tilanteen, jotta suru loppuisi. Haluamme korjata ongelman, mutta surutyötä tekevän ihmisen ongelmaa et voi korjata.

Hyväksy myös se, että toisen surua voi olla vaikeaa kohdata. Hyväksy, että sinullakin on paha olla toisen surun vuoksi ja että se tuntuu sinusta raskaalta. Siten voit auttaa myös häntä paremmin.

3. Kosketa

Suruprosessissa on tärkeää voida puhua ja tulla kuulluksi, mutta joskus sanoja ei tarvita. Silloin läsnäolosi on entistä tärkeämpää, joten luota kosketuksen voimaan. Halaa rakastasi, silitä ja hoivaa häntä. Silloin teet hänen olonsa surunkin keskellä turvalliseksi.

Kun et tiedä, mitä sanoa, tarjoa läheisellesi syli johon turvautua. Kosketus auttaa myös konkreettisesti: toisen ihmisen koskettaminen vapauttaa oksitosiinia, joka rauhoittaa ja lisää turvallisuuden tunnetta.

4. Näe hyvyyttä

Suretteko yhdessä perheenjäsenen, ystävän tai sukulaisen kuolemaa? Silloin kuolema voi tuntua lopulliselta ja ikuiselta, mutta toisaalta voitte tehdä surutyöstä myös erilaisen yhdessä: muistelkaa hyviä aikoja ja muistoja, joita olette kokeneet menehtyneen läheisen kanssa.

Naurakaa yhteisille muistoille ja antakaa niiden elää. Viettäkää aikaa muistellen yhdessä - voit auttaa rakastasi myös näkemään hyviä asioita surussa.

5. Menkää yhdessä eteenpäin

Suru on kuluttava tunne, joka ei jätä tilaa millekään muulle. Yhdessä voitte kuitenkin liikkua eteenpäin, sillä kuten päivätkin kääntyvät toisiksi, myös elämä jatkuu suuren järkytyksen jälkeen.

Jos sureva perheenjäsen ei tiedä, mitä tehdä seuraavaksi, aloittakaa arkisista asioista. Luokaa rutiineita yhdessä ja tehkää yksinnkertaisia asioita, jotka saavat ajatukset hetkeksi toisaalle.

Muistuta läheistäsi myös lempeästi siitä, minkä vuoksi hän on vielä täällä. Hän on elossa, ja elämällä on paljon, mitä tarjota. 

Lue myös: 11 syytä sille, miksi siskot ovat parhaita maailmassa

Lue myös: Yhteinen huone lähentää sisaruksia - monet tärkeät taidot kehittyvät

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat