Kuva: Fotolia

9 riitaa, jotka kuuluvat pitkään parisuhteeseen - kuulostavatko tutuilta?

21.03.2017 21:15 - Erica Alaluusua

Vaikka suhteesi olisi maailman parhain, voivat esimerkiksi raha tai erilaiset siivouskäsitykset aiheuttaa sanallisen selkkauksen.

Vaikka kuinka välttelisit, voi riita syttyä onnellisessakin suhteessa. Harvempi suhde selviääkään täysin riidoitta. Ristiriidat voivat olla jopa eduksi. Olemme uutisoineet aiemmin tutkimuksesta, jonka mukaan riitelevät parit ovat onnellisempia kuin he, jotka eivät riitele. Tutkimuksessa myös ilmeni, että parit kokivat kommunikoinnin olevan toimivampaa, mikäli he riitelivät kerran viikossa. Listasimme yhdeksän riidan aiheuttajaa, joista jokainen tulee useimmissa parisuhteissa vastaan ennemmin tai myöhemmin. 

1. Riita autossa

Riitely autossa on klassikko. Joko reittivalinta oli toisen mielestä epäonnistunut, olette eksyneet tai radiokanava valittiin väärin. Pahinta on, jos toisen ajotekniikkaa kommentoi. Mitä pidempi automatka, sitä helpompaa on saada aikaan vähintään pieni kinastelu. Myös kanssa-autoilijoiden ajotekniikka voi vaikuttaa ilmapiiriin nelipyöräisen sisällä.

2. Vaatevalinta

Toisen mielipiteen kysyminen asuvalinnasta voi olla kohtalokas virhe, ainakin vastaajalle. Paremman puolen vastatessa jotain muuta "näyttää hyvälle", voi itsekriittisempi osapuoli kiehauttaa tunteensa. Kysyjä tietää kyllä, että väärä vastaus saattaa suututtaa, muttei aina osaa pitää mölyjä mahassaan. Riita johtaa näin naisnäkökulmasta helposti siihen, että suunnitelmat on peruttu, asu paiskattu lattialle ja verkkarit vaihdettu jalkaan. 

3. Keskustelu uutisista

Keskustelu maailman tapahtumista voi johtaa nopeasti riitaan, mikäli keskustelijat eivät ole samaa mieltä asioista. Aina kyseessä ei tarvitse olla edes aihe, joka jotenkin vaikuttaisi omaan tulevaisuuteenne tai ympäristöönne, eriävä ja vahva mielipide riittää. 

4. Ystävä

Kyse ei ole aina siitä, etteikö toisen ystävästä pitäisi. Ystävä voi aiheuttaa riidan olemalla läsnä silloin, kun toinen haluaisi olla kahden, tai esimerkiksi siitä, että tämä pyytää puolisolta palvelusta. Toisen ystävä voi myös tehdä omassa elämässään jotakin sellaista, mikä kiehauttaa parin tunteet ruokapöydässä asian tullessa puheeksi. 

5. Loma

Vaikka toisen kanssa elelisikin saman katon alla, tuntuu monilla kiehuvan eniten loma-aikana. Yhteinen reissu voi kariutua riitelyyn nähtävyyksistä tai eriävistä mielenkiinnonkohteista. Pieleen menneet aikataulut, huono sää, tai eksyminen lomakohteessa ovat myös aiheita, joilla riidan voi saada syttymään. Jo ennen matkaa voi riidan aiheuttaa väärä ajankohta tai lomakohde. 

6. Raha

Rahasta on helppo riidellä. Etenkin, jos toisella on sitä enemmän. Eriävät kulutustottumukset, taloudellinen riippuvuus ja toisen taloudelliset ratkaisut voivat saada tunteet pinnalle. Riitely rahasta tulee kuvioihin viimeistää, kun aloittaa elämän saman katon alla. Kun jossain vaiheessa huomaa täyttävänsä jääkaappia useammin kuin toinen, voi tulla sanoneeksi asioita, joita myöhemmin pahoittelee. Myös lapsen saaminen, tai asunnon ostaminen voi aiheuttaa rahariitoja. 

7. Ruokailu

Illallissuunnitelmat aiheuttavat usein päänvaivaa. Ehkä ruokapaikan valinta on haastava, jokainen ravintola täynnä tai yhteistä suosikkia ei millään löydy. Nälkäisenä myös kiukuttaa enemmän, mikä sysää herkästi kohti riitaa. Myös ruokavaliotottumukset voivat olla haaste, jos toinen haluaa syödä kevyesti ja toinen mässäillä. Pelkkä kokkaaminen kotona voi olla välillä vaikeaa, jos toinen on tottunut tekemään asiat eri tavalla. Tällöin riidan voi saada jopa perunoiden keittotavasta. 

8. Siivoaminen

Yhteen muuttaessa voivat pariskunnan siivouskäsitykset olla hyvinkin erilaiset. Erilaiset siivoustavat voivat aiheuttaa tunnemyrskyjä ja siivoamatta jättäminen saa tunteet helposti pinnalle, kun kyseessä on yhteinen koti. Leivänmurut, vaatteiden lojuminen tai likaiset astiat saattavat saada sanaharkan aikaiseksi. Myös inhokkitöiden jakaminen ja niissä vuorottelu voivat aiheuttaa eripuran. 

9. Televisio

Nykypäivänä televisio on valtaisa osa monen arkirutiinia, ja helposti mielenkiinnon kohteet menevät ristiin. Kun toinen haluaisi katsoa toimintaelokuvan yhdeksältä, saattaa toinen haikailla Unelmien poikamies -ohjelman perään. Jo pelkästään valtaisan tarjonnan aiheuttama valinnan vaikeus tuo eriävät mielipiteet ilmoille. 

Lue myös: Uusi tutkimus osoittaa: Riitelevät pariskunnat ovat onnellisempia

Lue myös: Säännöllinen riitely ja oman ajan tarve kertovat vahvasta suhteesta - katso

Lue myös: Otatko usein yhteen kumppanisi kanssa? Näin riitelet oikein!

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat