Kuva: Mikko Räsänen

Satu, 36: "Parisuhteessa on hyvä muistaa, että kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen"

27.09.2017 19:00 - Mikko Räsänen

Rakkaudesta-sarjassa erilaiset ihmiset puhuvat avoimesti ja rohkeasti sellaisistakin asioista, joita ei ole välttämättä tapana sanoa ääneen. Nyt äänessä on Satu.

"Rakkaus on kaikkea, varsinkin nyt, kun olen naimisissa ja lapsia. Kaikki lähtee kuitenkin siitä, että rakastaa itseään, koska se mahdollistaa muut asiat. 2010-luvun äitinä olenkin koittanut sanoa itselleni, että pitää muistaa rakastaa itseään. Kun alle kouluikäinen lapseni laulaa Love Yourselfiä ja kysyy mitä tarkoittaa, olen sanonut, että se on tosi tärkeä laulu."

"Olen jotenkin osannut rakastaa itseäni aina. Olen monesti miettinyt mistä se tulee. Minulla on aina ollut hyvä ja terve itsetunto. Ei aina toki voittajaolo, koska kaikille tulee välillä epäonnistumisia, mutta ne eivät ole koskaan murentaneet itsetuntoani. Äitini ei ehkä halua, että sanon tätä, mutta hän on sanonut monta kertaa, että on huono äiti ja on miettinyt, onko tehnyt asiat oikein. Jotain hän on kuitenkin ihan selvästi tehnyt todella oikein."

"Vaikka olen yh-äidin kasvattama, olen saanut tosi paljon tukea ja rakkautta. Minua on kannustettu paljon. Rahat olivat tietenkin tiukassa, mutta se ei näkynyt meidän lasten arjessa. Teimme paljon asioita yhdessä. Minulla oli onnellinen lapsuus ja se ehkä on luonut pohjaa hyvälle itsetunnolle. Äiti monta kertaa sanonut, että itsekin ihmeissään, että miten hienoa seurata, miten olen koko ajan ollut vahvoilla."

"Minut tunnettiin teininä siitä, että en koskaan seurustellut kenenkään kanssa, koska kukaan ei vaan kolahtanut. Minulla ei hirveästi ollut yhden illan juttujakaan. Olenkin seurustellut vain kaksi kertaa. Ensimmäinen seurustelusuhteeni tapahtui lukioiässä ja se kesti kaksi viikkoa. Kun hän jätti minut, kävelin vesisateessa kotiin ja itkin. Matka oli niin pitkä, että tilanne rupesi itkemisen sijaan no naurattamaan. Nauratti se, että tämäkö se suuri rakkauteni muka oli ollut, kun suhdekin oli kestänyt vasta kaksi viikkoa."

"Toinen seurustelusuhteeni onkin nykyinen aviomieheni. Kun tapasin hänet, tuli heti tunne, ettei moista ole tullut vastaan aiemmin. Kukaan ei ollut tehnyt läheskään sellaista vaikutusta. Se tunne ei tullut heti ensitapaamisella, mutta nousi jo muutaman tapaamiskerran jälkeen. Hän myös teki heti tosi selväksi sen, että on todella kiinnostunut. Siinä tunteiden näyttämisessä oli jotain tosi aitoa ja liikuttavaa. Olin aiemmin nähnyt kaikenlaisia naistennaurattajia, mutta hänestä paistoi aitous. Kukaan ei ole ikinä kohdellut minua niin hyvin kuin hän. Joidenkin viikkojen jälkeen hän jo sanoi, että rakastaa minua. Hän sanoi sen meistä ensimmäisenä. Se teki minuun vaikutuksen, koska sen jälkeen ei ollut enää mitään epäselvää."

"Äitini oli aina sanonut, että kyllä sen sitten tietää, kun se oikea osuu kohdalle. Minä olin 22-vuotias, kun tuo tapahtui. Nyt olen 36. Ja olen yhä samaa mieltä äitini ohjeen kanssa"

"Olen koettanut kaikille muillekin sanoa, että luottakaa tuohon tunteeseen. Rakkauden ei kuulu olla vaikeaa, eikä sen kuulu olla venkoilua. Kun tähdet ovat kohdallaan ja siinä on oikea kemia, niin asiat tapahtuvat itsestään, ja yksi asia johtaa toiseen. Yhtäkkiä sitä vain tajuaa, että ollaan oltu ikuisesti yhdessä ja ollaan omassa kaveripiirissä siinä vähemmistössä, ketkä ovat yhä sillä ensimmäisellä kierroksella, vaikka kaikki muut eroavat ympärillä."

"Ei meidänkään suhteemme ollut vaivaton. Ensimmäiset vuodet menivät niin, että minä asuin Tampereella ja mieheni muualla. Olimme kaukosuhteessa kaksi vuotta. Joka sunnuntai tuntui siltä, että olisi menossa teuraaksi, kun joutui lähtemään tai toinen oli lähdössä. Nyt olen onnellinen ja kiitollinen siitä, että ne vuodet olivat sellaisia. Kaukosuhde oli hyvä koulu. Jos jotain voisi muille suositella, niin sitä, ettei kaikki suhteessa tule samantien."

"Olen ymmärtänyt, että minun ja mieheni suhde ei ole sellainen, että meillä olisi sama polku, jota molemmat tallaamme. Meillä molemmilla on omat polut, mitkä vain sattuvat kulkemaan vierekkäin. Olemme loppupeleissä hyvinkin erilaisia ihmisiä. Emme ole niitä, jotka menevät aina yhdessä pariskuntana kaikkialle. Emme ole koskaan olleet sellaisia. Mutta yhdistäviäkin asioita pitää olla. Meillä sellaisia ovat samanlaiset arvot ja samanlainen huumori."

"Rakkauden ja ihastumisen tunteiden eroina on kestävyys. Ihastuminen on liekki, joka roihahtaa ja polttaa. Rakastuminen ja rakastaminen taas ovat tasaisempi ja pitkäkestoisempi lämpö."

"Ihastumisen tunne on aivan mahtava, mutta myös kuluttava. Siihen ei kannata tottua, koska sitä ei voi olla koko ajan. Onneksi siihen tunteeseen ei ole koskaan addiktoitunut. Silloin pitäisi rakkauselämässä olla koko ajan vauhtia ja vaarallisia tilanteita, jännityksiä, seikkailua ja kihelmöintiä."

"Pitkässä suhteessa pärjää hyvin, kun muistaa väistämättä eteen tulevien harmaiden ja tasaisien päiviä kohdalla, että niiden jälkeen tulee jossain vaiheessa niitä kipinäpäiviäkin. Harmaita päiviä on ja pitääkin olla, eikä niihin kuole, kunhan elämä ei ole pelkästään sitä."

"Pettäminen on aina pelkona pitkissä parisuhteissa. On vaikea kysymys, mitä itse tekisin, jos minua petettäisiin. Voisinko antaa anteeksi? Varmaan voisin. Jos petät, niin sille on varmaan joku tilaus ollut olemassa, ja pitää selvittää, mitkä syyt siihen ovat ajaneet. Uskon, että aika monissa asioissa pitää olla toinen mahdollisuus.  Voi mokata, mutta onko moka lopulta sellainen, minkä täytyy kaataa aivan kaikki?"

"Toki jos 20 yhteisen vuoden jälkeen kuulisi, että toisella onkin viimeiset viisi vuotta ollut joku, niin olisihan se aivan painajaista - anteeksiantamatonta painajaista."

"Pitkässä parisuhteessa täytyy tehdä töitä sen eteen, että kipinä säilyy. Täytyy osata ajatella niin, että arkiasiat, tiskivuoret, pyykinpesut ja kiukkuiset lapset ovat ihan erillinen asia siitä, että me ollaan mies ja nainen ja rakastavaiset. Se on välillä todella vaikeaa, mutta jotenkin sitä täytyy pitää mielessä, että nämä ovat kaksi täysin eri asiaa."

"Vaikka olisi ollut kauhea perheriita pesemättömistä ikkunoista ja roskien viemisestä, se pitää osata tarvittaessa unohtaa ja siirtää syrjään, että makuuhuoneessa voi olla kipinää. Nuo asiat eivät sulje toisiaan pois. Tietenkin, jos suhteen toinen osapuoli ei ikinä tee kotitöitä, on se perseestä ja siitä pitää puhua. Mutta jos lapset kiukuttelevat ja kotityöt eivät suju, ei se saisi liittyä seksiin millään tavalla."

"Hyvä pelinlukutaito puolison suhteen on kyllä hirveän tärkeää. Pitkässä suhteessa se onneksi kehittyy sitä mukaa, mitä paremmin toisen tuntee. Minä ja mieheni olemmekin tavallaan kasvaneet kimpassa aikuisiksi ja olemme samalla kasvattaneet myös toisiamme. Olen oppinut häneltä todella paljon, ja hän minulta."

"Parisuhteessa on hyvä muistaa aina, että tämä kaikki on vapaaehtoista. Minulta ei tarvitse mitään lupia kysellä siihen, saako mennä poikien kanssa baariin. Sinulla on omia asioita ja minulla on omia asioita. Molemmat haluavat mennä, mutta molemmat haluavat myös olla kotona. Täytyy luottaa siihen tasapainoon, eli että vaikka on paljon töitä ja muita menoja, niin ollaan myös tosi paljon kotona pariskuntana ja perheenä."

Kaikki aikaisemmat Rakkaudesta-haastattelut löydät täältä.

Lue myös: Mikael, 26: "Tyttöystäväni on antanut minulle luvan harrastaa seksiä muiden kanssa"

Lue myös: Henri, 29: "On kylmää ja lapsellista jättää toinen viestillä"

Lue myös: Panu, 41: "Rakkaus tarkoittaa sitä, että on valmis antamaan itsensä kokonaan toiselle"

Lue myös: Alma, 20: "Rakastun helposti ja nopeasti"

Suosittelemme

Uusimmat