Kuva: Mikko Räsänen

Panu, 41: "Rakkaus tarkoittaa sitä, että on valmis antamaan itsensä kokonaan toiselle"

13.11.2016 10:10 - Rea Tallgren

Rakkaudesta-sarjassa erilaiset ihmiset puhuvat avoimesti ja rohkeasti sellaisistakin asioista, joita ei ole välttämättä tapana sanoa ääneen. Nyt äänessä on Panu.

"Ihastuin ensimmäisen kerran viisivuotiaana samassa talonyhtiössä asuvaan seitsemänvuotiaaseen Riikkaan. Muistan, kuinka odotin aina hiekkalaatikolla, että kuulen Riikan tuulitakin kahinan. Se oli ihanin ääni maailmassa. Riikka oli ensimmäinen suuri rakkauteni. 

Ensimmäisen kerran ihastuin saman sukupuolen edustajaan vasta kaksikymppisenä. Siihen asti ehkä taistelin siitä, kuka olen ja kuka hyväksyn olevani. Silloin tuli ensimmäistä kertaa vastaan sellainen ihminen, josta ajattelin, että hänen kanssaan voisin viettää loppuelämäni. 

Rakastan perhettäni. Se on itsestäänselvää rakkautta, joka ilmenee vahvana luottamuksena. Lisäksi rakastan ystäviäni, jotka ovat minulle kuin toinen perhe. He ovat sellaisia, jotka tietävät, että he voivat soittaa minulle milloin tahansa ja pyytää apua - ja minä voin tehdä samoin heille. Nykyiseen työhöni olen niin rakastunut, että taidan myös työkavereitani rakastaa. Olen myös hirvittävän rakastunut kumppaniini.

Rakkaus on kokonaisvaltaista halua huolehtia toisesta ihmisestä ja valmiutta antaa itsensä kokonaan toiselle ihmiselle. Se ei kuitenkaan tarkoita, että alentaisit itsesi, tai hyväksyisit häneltä mitä tahansa. Rakkautta on se, että tunnet oman arvosi, mutta silti olet valmis antamaan itsesi toiselle. Rakkaus on sitä, että hyväksyy toisen sellaisena kuin hän on, ja kokonaisvaltaista halua luoda yhdessä hyvä elämä. 

Arjessa näytän rakkautta pienin teoin. En usko rakkauden hokemiseen. Minusta rakkaus pitää kokea, ei hokea. Osoitan kumppanilleni rakkautta ostamalla kaupasta sitä leipää, josta hän pitää. Tai jos näen jonkun pienen jutun, josta hän tulee mieleen, saatan ostaa sen hänelle. Tai sitten voin kirjoittaa hänelle viestin, että olet mielessäni. 

Kipein eroni oli ensimmäisestä poikaystävästäni, sillä olin ajatellut, että olisin hänen kanssaan loppuelämäni, ja se ei sitten mennytkään niin. Myös sellainen suhde, joka on päättynyt siihen, että minua on petetty, oli vielä vaikeampaa. Minulle selvisi, että olimme eläneet elämää, jossa minua oli petetty ja minä en ollut sitä huomannut. Siitä toipuminen kesti kauan. Yritän silti luottaa ihmisten hyvyyteen. Oma sydän pitää aina pitää valmiina hyvän vastaanottamiseen.

Aina löytyy ihmisiä, jotka tuomitsevat siksi, että olen homoseksuaali. Olen onnellinen, että olen aikuinen ihminen ja vahva, mutta silti on mielestäni todella tärkeää, että ihmiset tukevat ja kannustavat uskomaan siihen, että minun rakkauteni on aivan yhtä oikein ja arvokasta kuin kaikkien muidenkin. 

Katumukseen en usko, mitä tulee rakkauteen. Joskus olisin varmasti voinut olla hiljaa jossain tilanteessa. Mutta kaikki on kuitenkin lopulta johtanut siihen tilanteeseen, missä olen nyt - ja nyt on hyvä."

Pääset lukemaan aikaisemmat Rakkaudesta-artikkelit täältä

Uusimmat