Kuva: Mikko Räsänen

Heli, 36: "Minun piti kokea avioero, että opin oikeasti rakastamaan"

12.11.2017 09:30 - Mikko Räsänen

Rakkaudesta-sarjassa erilaiset ihmiset puhuvat avoimesti ja rohkeasti sellaisistakin asioista, joita ei ole välttämättä tapana sanoa ääneen. Nyt äänessä on Heli.

"Rakkaus on kaikki. Elämässä kaikki kiteytyy siihen. Olen joskus ajatellut, että rakkaus on aina ihmisten välistä, mutta nyt olen oivaltanut, että se on muutakin. Tyttäreni tiivisti asian hyvin, kun hän sanoi: "Äiti, minä rakastan sinua ihan hirveästi, ja isää, veljeä, ystäviä ja tätä kotia, mutta kaikkein eniten rakastan itseäni". 

"Tuossa on avain kaikkeen, täytyy osata rakastaa myös itseään. Ja se tunne minulta aiemmin puuttui. Minun piti kokea avioero, koska en oppinut itseni rakastamista ennen sitä."

"Jos olet ihmissuhteessa, jossa joudut pinnistelemään tullaksesti hyväksytyksi tai rakastetuksi, pitää hälytyskellojen alkaa soida. Sinun pitää tulla hyväksytyksi sellaisena kuin olet. Totta kai ihmisenä voi ja pitääkin kehittyä, mutta se ei voi olla ehdollista niin, että ajatellaan "rakastan tuota sitten, jos...". Menin itsekin 14 vuoden liittoon hullaantuneena ja rakastuneena, koska ajattelin, että "tästä tulee hyvä juttu, jos...". Olin siis itsekin epäreilu ja naiivi."

"Eron jälkeen lähdin heti hakemaan uutta rakkautta aivan samalta pohjalta. Ajattelin, että se olisi sitten uutta ja turvallista. Mutta silloin, kun et rakasta itseäsi, myös heijastelet rakkaudettomuutta ulospäin. Huomasin päätyväni jatkuvasti ihmissuhteisiin, jotka heijastivat tuota rakkaudettomuutta."

"Minulla oli illuusio, että löydän jonkun, joka rakastaa minut ehjäksi. Sitä ei kuitenkaan tapahdu ennen kuin onnistut tekemään sen itse itsellesi. Tyhjä astia ei täyty toisesta ihmisestä. Se on ensin täytettävä itse. Vihaan sitä, kun sanotaan, että "löysin toisen puolikkaani". Ei se niin mene. Täytyy olla ensin kokonainen jo ennen sen toisen ihmisen rakkautta."

"Baareista ja maailmalta löysin vain miehiä, jotka vain toistivat omaa rakkaudettomuuttani. Monilla saattoi jopa olla ihannenaisestaan lista, että "kun nämä kriteerit täyttyvät, niin sitten..."

"Marilyn Monroe sanoi joskus hyvin, että "They go to bed with Marilyn Monroe but they wake up with me". Eli me voimme löytää baarista uskomattoman kuumia ilmestyksiä. Ja me voimme jopa mennä yhteen sen taruolennon kanssa, mutta jossain vaiheessa herätäänkin siihen, että olemme todellisuudessa yhdessä täysin inhimillisen olennon kanssa, jolla on omat huonot puolensa ja puutteensa. Siinä puhutaankin sitten rakkaudesta, että kestät sen. Meissä kaikissa on vaikeita puolia, ja niitä täytyy voida ja osata rakastaa."

"Rakastuminen ja rakastaminen ovat valovuosien päässä toisistaan. Ajatelin aikaisemmin, että se rakastaminen olisi tylsää, mutta nyt olen saanut kiinni siitä, että sehän se vasta on mieletöntä. Haluaisin voida sanoa sille nuorelle Helille, mikä olin joskus, että sinä olet ihan riittävä, arvokas ja rakastettava. Rakkautta ei tarvitse hakea ja ansaita. Riittää, että olet. Nyt tunnistan sen herkästi."

"Jos haet rakkautta vain ulkopuolelta, voi sinua sattua, kun putoat kovaa ja korkealta. Erossa minua sattuikin todella kovaa, mutta jatkossa ei voi enää käydä niin, koska olen oppinut rakastamaan myös itseäni. Kun minulla on rakkaus itsessäni, olen aina turvassa."

"Minun piti lopulta olla kauan yksin, että opin olemaan siinä ja rakastamaan itseäni niin, että minun on hyvä olla itseni kanssa. Kun sain siitä oivalluksesta kiinni, on elämästä tullut turvallisempaa ja rakkaudellisempaa."

"Ja kuitenkin olen vielä opettelemassa tätä kaikkea ja hämmentynyt oppimastani. Minulla on nyt todella hyvä parisuhde, jossa olen ollut kohta kaksi vuotta. Silti yhä harjoittelen ja herään ihmettelemään, että tällaistako tämä on ja voi olla. Se on vähän sama asia kuin uudessa työpaikassa kestää aikansa ennen kuin hallitse kaiken siihen työhön liittyvän."

"Koko ajan punnitsen, haen rajoja ja opettelen. Minulla on onneksi kumppani, joka myös haluaa panostaa tähän suhteeseen. Yllätyn koko ajan siitä, miten paljon vaivaa toinen näkee suhteen eteen. Se onkin tärkeää. Hyvät ystävät tuntee siitä, että voidaan nähdä vaikka vuoden tauon jälkeen ja olla saman tien aivan yhtä hyviä ja läheisiä ystäviä kuin ennen. Intiimisuhde ei kuitenkaan toimi noin. Se vaatii jatkuvaa läheisyyttä ja työtä."

Lue aiemmat Rakkaudesta-sarjan haastattelut täältä.

Lue myös: Mikki, 46: "Yritän murtaa myyttiä, että mies ei puhu tai pussaa"

Lue myös: Saara, 29: "Tietyt ihmiset on tuotu elämäämme tietyksi ajaksi"

Lue myös: Satu, 36: "Parisuhteessa on hyvä muistaa, että kaikki perustuu vapaaehtoisuuteen"

Suosittelemme

Uusimmat