Kuva: Shutterstock

Paranna itsetuntoasi pienillä teoilla – 8 neuvoa, jotka jokaisen tulisi muistaa

29.05.2018 20:15 - Emmi Moilanen

Omien vahvuuksien hyödyntäminen tuo elämään onnistumisen tunteita, jotka puolestavaan vahvistavat itsetuntoa tehokkaasti.

Itsensä vertaaminen ympärillä oleviin ihmisiin on hyvin yleistä, ja lähes jokainen meistä tekee tätä ainakin joskus. Aina tämä tapa ei kuitenkaan tee hyvää ja se voi saada jopa itsetuntomme laskemaan, jolloin olo tuntuu vähemmän arvokkaalta muihin verrattuna. Itsetuntoa on kuitenkin mahdollista kehittää jatkuvasti paremmaksi.

Lue alta Thought Catalog -sivuston tekemä listaus asioista, jotka jokaisen meistä tulisi muistaa hetkellä, jolloin olo tuntuu epäonnistuneelta.

Neuvot, jotka jokaisen tulisi muistaa:

1. Kirjoita itsestäsi positiivisia piirteitä muistilapuille. Kiinnitä lappuja ympäri asuntoasi, jotta näet itseäsi kehuvia lauseita joka päivä. Voit kirjoittaa lapulle esimerkiksi: “olen kaunis” tai “ansaitsen hyviä asioita elämääni.”

2. Lakkaa seuraamasta sosiaalisessa mediassa niitä ihmisiä, jotka saavat olosi tuntumaan huonolta tai vähemmän arvokkaalta kuin muut.

3. Yritä lopettaa itsesi vertaileminen muihin. Kun opit tiedostamaan tilanteet, jolloin vertailevat ajatukset helposti valtaavat mielesi, sinun on myös helpompi pysäyttää itsesi soimaaminen heti alkuunsa.

4. Salli itsellesi lepoaikaa. Tee itsellesi selväksi myös se, että sinun ei aina tarvitse olla tehokas tai suorittaa seuraavaa askaretta ollaksesi yhtä arvokas kuin muut.

5. Nauti itseksesi vietetystä ajasta ja opettele ottamaan siitä parhaimmat puolet irti. Tee hyvällä omalla tunnolla juuri niitä asioita, joita sillä hetkellä haluat. Voit käyttää rauhalliset hetket myös itsesi kehittämiseen tai esimerkiksi meditoimiseen.

6. Opettele hyväksymään omat heikkoutesi. Olivatpa ne sitten henkisiä tai fyysisiä, omien heikkojen kohtien hyväksyminen kasvattaa sinusta yhä vahvemman persoonan. Kun tiedostat omat heikot kohtasi, sinun on myös helpompi lähteä työstämään niitä tai hakemaan ulkopuolista apua.

7. Opettele ottamaan kehut vastaan hyvällä omalla tunnolla, äläkä ryhdy automaattisesti vähättelemään itseäsi kehun antaneelle.

8. Ryhdy rohkeasti hyödyntämään omia vahvuuksiasi. Olitpa sitten musikaalisesti tai liikunnallisesti lahjakas, heittäydy harjoittamaan taitoasi yhä paremmaksi. Onnistumisen kokemukset vahvistavat omaa minäkuvaasi ja itsetuntoasi tehokkaasti.

Lue myös: Huono itsetunto ja jatkuva epävarmuus voivat kieliä kehonkuvan vääristymästä - lue paljastavat merkit

Lue myös: Miten deittisovellukset vaikuttavat mielenterveyteen? Asiantuntijan lausunnot ovat karua kuultavaa

Lähde: Thought Catalog

Kilpailut

Uusimmat