Kuva: Shutterstock

Purskahdatko itkuun seksin jälkeen? Se on täysin normaalia

16.08.2018 13:45 - Katariina Auvinen

Tilalle on nykyisin tieteellinen nimikin.

Seksillä on monia terveysvaikutuksia. Se esimerkiksi lievittää kipua, auttaa rentoutumaan ja voi olla, että nukahdat helpommin. Siinä ovat myös läsnä vahvat tunteet, joten sinusta voi tuntua yllättävänkin liikuttuneelta seksin jälkeen. Jos siis tirautat kyyneleen tai pari, se on täysin normaalia. 

Englanniksi tätä tilaa kutsutaan nimellä post-coital dysphoria (PCD), joka tarkoittaa vapaasti suomennettuna seksin jälkeistä alakuloa. 

- PCD:tä kuvaa hyvin se, että ihminen tuntee itsensä surulliseksi, vihaiseksi tai jopa ahdistuneeksi seksin tai orgasmin jälkeen. Tämä voi tapahtua myös masturboimisen jälkeen tai kesken seksin, kun tunnet olosi erittäin läheiseksi kumppanisi kanssa, kertoo New Yorkissa työskentelevä seksuaaliterpaeutti Ian Kerner

Asiasta on olemassa useita tutkimuksia, mutta vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa kävi ilmi, että lähes puolet tutkimukseen osallistuneista naisista oli kokenut alakuloa seksin jälkeen ainakin kerran. Vaikka asiaa on tarkasteltu paljon naisten kokemusten kautta, se koskettaa myös miehiä. 

Australialainen tutkimus selvitti asiaa tutkimalla 1200 miestä, joista 41 prosenttia kertoi tunteneensa alakuloa jossain elämänsä vaiheessa seksin jälkeen. 

Kernerin mukaan PCD:tä tutkitaan parhaillaan enenevissä määrin, mutta hänen mukaansa tunteiden ryöpsähdys voi olla lähtöisin hormooneista. 

- Erityisesti naisilla seksin harrastaminen ja orgasmin saaminen erittää oksitosiinia, jota on kutsuttu jopa rakkaushormoniksi. Se luo yhteenkuuluvuutta ja kiintymystä toiseen ihmiseen. Varsinkin niissä tilanteissa, joissa seksikumppani on satunnainen ja ehkäpä yhden illan juttu, voi olla tunteikasta huomata, ettei suhteesta mahdollisesti tule mitään. Alakulo voi siis peilata omaan tyytymättömyyteesi suhteen tilasta, Kerner arvelee. 

Seksin jälkeen monista tuntuu hyvin haavoittuvaiselta. 

- Seksin harrastaminen tuo pintaan useita tunteita, joita normaalisti saatamme pitää visusti piilossa. Sen vuoksi ihminen voi tuntea herkistyvänsä, Kerner kertoo. 

Ylipäätään tunteiden ryöpsähtäminen seksin jälkeen on täysin normaalia, mutta jos se alkaa haitata sinua enemmän, kannattaa miettiä mikä asian voisi aiheuttaa. Kernerin mukaan aiemmin kokemat traumat voivat purkautua myös itkuna seksin jälkeen, jonka vuoksi voisi olla hyvä vierailla terapeutin luona. 

Lue myös: 8 syytä, miksi seksin harrastaminen voi sattua

Lähde: Veckorevýn & Health 

Kilpailut

Uusimmat