Kuva: Shutterstock

Kuinka paljon aikaisemmat parisuhteet vaikuttavat nykyisyyteesi? Yleiset tavat paljastavat

25.12.2018 16:15 - Emmi Moilanen

Ikävät kokemukset aiemmissa parisuhteissa voivat näkyä vielä pitkään siinä, että esimerkiksi vaikeista asioista puhuminen tuntuu hyvin epämukavalta.

Elämämme ihmissuhteet opettavat hyvin paljon, ja näitä oppeja kannamme mukanamme myös uusiin ystävyys- ja parisuhteisiin. Joskus kuitenkin menneisyyden tapahtumat voivat muuttua taakaksi ja vaikeuttaa esimerkikis uuden seurustelusuhteen syventymistä rakkaudeksi.

Insider-sivusto haastatteli asiantuntijoita ja selvitti, mitkä seikat paljastavat sen, että menneisyyden huonot kokemukset parisuhteessa vaikuttavat myös väleihin nykyisen kumppanisi kanssa.

Suomensimme yleisimmät käytösmallit alle.

1. Huomaat viehättyväsi tietystä ihmistyypistä ja haluat ratkoa muiden ongelmat

Psykiatri Judith Orloff selittää ilmiötä sillä, että esimerkiksi alkoholistiperheessä kasvanut saattaa alitajuisesti etsiä rinnalleen samanlaista tyyppiä kuin vanhempansa olivat.

- He saattavat ajatella, että jos korjaavat henkilön ongelmat, myös heidän omat ja alkuperäiset haavansa kaikkoavat. Tämä ei kuitenkaan toimi, Orloff toteaa.

2. Tukahdutat yhä asioita, joista aiemmin olet nauttinut

Psykologi Perpetua Neo toteaa, että menneisyyden huonot parisuhdekokemukset ovat voineet saada sinut häpeämään omia mieltymyksiäsi. Tämä tarkoittaa sitä, että häpeät tai inhoat nykyisin asioita, joita ennen pidit tärkeänä. Negatiivinen reaktio kumpuaa tunnemuistosta, jonka yhdistät entiseen seurustelukumppaniisi.

- Et voi pitää tiettyä mekkoa ylläsi, koska entinen kumppani on ostanut sen sinulle tai kehunut sinua kauniiksi vaate ylläsi. Joskus tällaiset syyllisyyden tunteet kumpuavat suoraan edellisestä parisuhteestasi, Neo selittää.

3. Läheisyys aiheuttaa sinulle vaikeuksia

Edellisen parisuhteen aiheuttamat haamut voivat ilmetä nykyisessä seurustelusuhteessa myös makuuhuoneen puolella. Läheisyys ja intiimit tilanteet voivat tuntua hyvin vaikeilta, sekä on mahdollista, että kumppanin tietty ele tai kosketus aiheuttaa ahdistusta.

- Jos nämä vaikuttavat yhä tunteisiisi tai stressaannut ja ahdistut, asia painaa yhä mieltäsi ja vaikuttaa sinuun, Neo kertoo.

4. Sinun on vaikea puhua asioista, jotka harmittavat sinua

Opimme edellisistä parisuhteistamme myös kommunikaatiotapoja, joiden vaikutukset kantavat myös pitkälle tulevaisuuteen. Joidenkin kohdalla on myös mahdollista, tunteista puhumisen vaikeuden lisäksi kommunikaatiotapa on muuttunut hyvin aggressiiviseksi.

- Jos sinua ei ole kuunneltu edellisissä parisuhteissasi, on mahdollista, että tapasi keskustella on tarpeettoman hyökkäävä myös nykyisessä suhteessasi, hyvinvointiasiantuntija David Brudö toteaa.

Lue myös: 10 asiaa, jotka hyvinvoiva parisuhde tarvitsee - toteutuvatko omassa suhteessasi?

Lue myös: Omille ystäville kannattaa puhua oman parisuhteensa ongelmista - useita hyötyjä

Lue myös: Ethän tyydy keskinkertaiseen parisuhteeseen? Keskustelut, jotka tulisi käydä jo suhteen alussa

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat