Kuva: Shutterstock

Eikö parisuhteessasi ole seksiä? Asiantuntijat kertovat 10 syytä petipuuhien loppumiseen

01.05.2019 08:15 - Milena Raappana

Esimerkiksi erilaiset libidot ja puhumattomuus löytyvät listalta.

Useissa parisuhteissa tulee niin sanottuja kuivia kausia, jolloin seksi ei oke ensimmäisenä mielessä. Seksuaaliterapeuttien mukaan tällainen on itseasiassa enemmän sääntö kuin poikkeus. Seksittömyys yleensä ruokkii seksittömyyttä ja asian ottaminen puheeksi voi tuntua kiusalliselta.

Jotta ongelmakohtiin pystyisi tarttumaan paremmin, seksuaaliterapeutit kertoivat HuffPostille kymmenen yleisintä tekijää, miksi parisuhteessa ei ole seksiä.

Ette pysty puhumaan seksistä

Puhuminen on avainasemassa parisuhteessa. Seksistä puhuessa ihminen on haavoittuvainen, mikä voi tehdä omien halujen ja tarpeiden kertomisesta vaikeaa.

- Pariskunnat, jotka eivät puhu seksistä, ajautuvat erilleen ja eivät osaa enää kertoa, mitä haluavat ja tarvitsevat seksuaalisesti suhteeltaan. He eivät sitoudu tai kasva seksuaalisten muutosten edessä, sanoo seksuaaliterapeutti Shannon Chavez.

Olette stressaantuneita

Stressaantuneena seksi ei ymmärrettävästi ole ensimmäisenä mielessä. Energiaa eikä aikaa ole seksin harrastamiselle, kun mielessä pyörivät raha-asiat, lapsien harrastukset ja työjutut. Krooninen stressi nostaa kortisolitasoja, mikä voi sekoittaa seksihaluja. Seksuaaliterapeutit ehdottavatkin seksin laittamista kalenteriin sen sijaan, että odottaisi halujen ja fiilisten nousevan.

- Joskus seksi pitää aikatauluttaa. Silloin saattaa joutua työntämään sivuun virheellisen olettamuksen seksin spontaaniudesta, kertoo seksuaaliterapeutti Jesse Kahn.

Teillä on erilaiset libidot

Seksuaalisen halukkuuden vaihtelu on täysin normaalia, mutta joillakin pariskunnilla se voi olla aina eri tasolla. Avoimen keskustelun myötä tässäkin voi saavuttaa kompromissin.

Jos kuitenkin asia jätetään käsittelemättä, se voi synnyttää kireyttä suhteeseen ja seksittömyyttä. Kumppanilla, jolla on korkeampi libido, voi tuntea itsensä torjutuksi ja voi lopulta lopettaa yritykset seksin harrastamiseen. Toinen taas, jolla libido on matalampi, voi tuntea painetta ja itsensä riittämättömäksi, kun ei pysty toteuttamaan kumppaninsa toiveita.

Jommalla kummalla on mielenterveysongelmia

Siinä missä fyysiset ongelmat myös päänsisäiset ongelmat, kuten masennus, ahdistus tai aikaisemmat seksuaaliset traumat, voivat olla este seksin harrastamiselle. Myös tietyt lääkitykset saattavat aiheuttaa seksuaalisia toimintahäiriöitä.

Teillä on raskas vaihe parisuhteessa

Jos parisuhteessa on paljon riitelyä, uskottomuutta tai yhteys toiseen on kadonnut, se näkyy myös makuuhuoneen puolella.

- Kauan kytevä mielipaha ja ratkaisemattomat riidat jäytävät muutoin hyvää seksuaalista yhteyttä, sanoo seksuaaliterapeutti Gracie Landes.

Kritisoitte toisianne

Kritisointi on eri asia, kuin neuvojen antaminen kumppanille tai valituksen esiintuominen nätisti ja rakentavasti. Loukkaavat huomiot voivat tuntua hyökkäykseltä, mikä heijastuu petipuuhiin.

- Etenkin seksuaaliset suhteet kukoistavat hyväksynnästä. Kumppanin kritisointi tai kritiikin kohteeksi joutuminen on haitallista, kuvailee seksuaaliterapeutti Stephen Snyder.

Teillä on epärealistiset oletukset seksistä

Jokainen seksikerta ei voi olla tajunnanräjäyttävää. Oletus siitä, että seksi aina olisi uskomatonta ilotulitusta, voi johtaa pettymykseen ja tyrehdyttää seksihimot.

- Epärealistiset oletukset seksistä synnyttävät paineita ja johtavat suorituskeskeiseen seksiin. Seksistä katoaa yhteys ja siitä tulee vähemmän intiimiä. Tämä johtaa  haluttomuuteen ja seksin välttelyyn, Chavez sanoo.

Seksistä suoriutumiseen liittyy ahdistuneisuutta

Pelko siitä, että ei esimerkiksi saa orgasmia tai pysty ylläpitämään erektiota, voivat aiheuttaa niin suurta ahdistuneisuutta, että on helpompi olla edes yrittämättä. Tilanteessa kytee ajatus siitä, että jos ei kokeile, ei voi myöskään epäonnistua.

Kahn neuvoo tässäkin tapauksessa puhumaan aiheesta, sillä hiljaisuus ruokkii häpeää ja häpeä ruokkii ahdistuneisuutta.

Pelkäätte uusien asioiden kokeilua (tai niiden ehdottomista) seksin piristämiseksi

Landesin mukaan joskus pelko asioiden ravistelmisesta johtaa seksittömyyteen. Etenkin pidemmissä parisuhteissa ihmiset urautuvat eivätkä uskalla kokeilla tai ehdottaa uusia asioita, koska pelkäävät toisen ihmisen säikähtävän tai kieltäytyvän ehdotuksista.

Olette kyllästyneet toisiinne

Suhteen alussa seksi tuntuu jännittävältä, mutta ajan mittaan sekin rutinoituu.

- Kun emme ole uteliaita, lopetamme seksuaalisen kehittymisen ja alamme olettaa asioita, seksistä tulee pitkästyttävää. Yritä keskittyä erotiikkaan ja siihen, mistä kiihotut, mikä tuottaa nautintoa ja mikä saa sinut tuntumaan halutuksi, sanoo Kahn.

Lue myös: Miksi mies kärsii haluttomuudesta? Seksuaaliterapeutti kertoo

Lue myös: Suomalaiset harrastavat mielellään seksiä julkisella paikalla - lue tositarinat

Lähde: HuffPost

Kilpailut

Uusimmat