Kuva: Shutterstock

Hyvät ystävät parantavat merkittävästi elämänlaatua - huomaatko vaikutukset itsessäsi?

24.07.2019 15:15 - Emmi Moilanen

Asiantuntija on sitä mieltä, että esimerkiksi ystävien hyvät elämäntavat tarttuvat todennäköisesti myös omaan arkeemme.

Ystävien seura kohottaa mielialaa ja turvallisuuden tunnetta lisää se, kun tiedämme, että lähipiiristä saamme tarvittaessa apua ja tukea. Hyvän mielen ja tuen lisäksi läheiset ystävyyssuhteet parantavat elämänlaatua monella eri tapaa.

Good Housekeeping -sivusto haastatteli asiantuntijoita ja selvitti, millaisilla eri tavoilla ystäväsi tekevät myös sinusta paremman ihmisen.

Ystävien seura lievittää stressiä

Michiganin yliopistossa tehty tutkimus osoitti, että läheiset ystävyyssuhteet kohottavat naisen kehossa keltarauhashormonin määrää, joka puolestaan laskee stressiä.

Ystävien seura pitää myös aivotoimintasi vireänä pitkään

Good Housekeepingin artikkelissa kerrotaan myös Northwestern-yliopiston tekemästä tutkimuksesta, joka selvitti, että yli 80-vuotiaiden ihmisten muistin toiminta oli sitä vireämpää, mitä enemmän heillä oli ihmissuhteita elämässään.

Voit saada lisäpotkua myös urallesi

Tutkimukset ovat selvittäneet myös sen, että ne naiset, jotka säännöllisesti vaihtoivat kuulumisiaan naispuolisen ystäväpiirinsä kanssa, olivat myös korkeassa asemassa työpaikallaan.

Saat lisämotivaatiota parempiin elämäntapoihin

- Kun lähipiirissä on ystäviä, jotka treenaavat, säästävät rahaa tai tekevät vapaaehtoistyötä, sitä todennäköisemmin omaksumme myös itse näitä tapoja, psykologi Jenna Glover toteaa.

Sama pätee myös toiseen suuntaan, joten on hyvä olla tarkkana, millaisia vaikutteita imemme ystäväpiiristä.

- Jos ystävät tupakoivat, kuluttavat huolimattomasti rahaa tai tekevät ihmissuhteissaan huonoja valintoja, saatamme myös toistaa näitä kaavoja omassa elämässämme, Glover jatkaa.

Ystävät opettavat sinulle paljon myös itsestäsi

- Olen huomannut, että puhuessamme ja ajatellessamme omia ystäviämme, peilaamme myös omaa itseämme ja sitä, millaisia ihmisiä haluaisimme olla, sosiologian professori Janice McCabe kertoo.

- Kun puhumme ystävistämme, käymme samalla läpi myös sen hetkistä, omaa elämäntilannetta ja sitä, millaisia haluaisimme olla.

Lue myös: Oletko jo löytänyt parhaan ystäväsi? 10 merkkiä, joista tiedät

Lue myös: Horjuuko ystävyys? 6 hälytysmerkkiä paljastaa, että olet etääntymässä kaveristasi

Lue myös: Miksi olen eksän kanssa yhä hyvä ystävä? Naiset kertovat kokemuksensa

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat