Viisi ärsyttävintä työkaveria – ja miten selviät heistä!

24.03.2012 12:20 - Eeva Rajala

Työpaikkoja ja yrityksiä tarkasteleva Glasdoor-blogi listaa työpaikkojen ärsyttävimmät tyypit.

Erityisesti pienet toimistotilat saattavat saada aikaan sen, että työkaverit ja heidän ärsyttävät tapansa ovat aivan liian lähellä toisia. On kuitenkin helpottavaa kuulla, että ärsyttävistäkin työkavereista selviää helpommalla kuin vaihtamalla työpaikkaa. Lue alla oleva lista ärsyttävimmistä työkavereista, ja miten heidän kanssaan pärjää.

1) Huutaja
Käyttäytymiskouluttajien mukaan yleisin ja kenties ärsyttävin puoli työkaverissa on se, ettei hän kontrolloi äänensä voimakkuutta. Essential Manners For Men -kirjan kirjoittaja Peter Post kertoo, että ongelma on pahin pienissä toimistoissa, missä kaikki istuvat suurin piirtein toistensa sylissä. Etenkin puhelimeen vastaaminen saattaa aiheuttaa suoraa huutamista.

Ratkaisu: Äänekkään puhelun jälkeen äänekäs työkaveri kannattaa pyytää sivuun. Voit kertoa, ettet voi keskittyä, kun työkaverisi alkaa huutaa. Mikäli hölösuu puolustelee käytöstään, eikä ymmärrä mistä kiikastaa, kannattaa pyytää pomolta voisitko vaihtaa työpistettä.

2) Kuppikunnat
Monissa työpaikoissa syntyy kuppikuntia, ryhmiä, jotka kokoontuvat kesken työpäivän ja yleensä aivan väärän - eli kuppikuntaan kuulumattoman - henkilön pöydän lähelle juoruamaan päivän kulusta. Tämä on ärsyttää sellaisen työntekijän mielestä, joka haluaa vain tehdä töitä päästäkseen vapaallekin.

Ratkaisu: Pyydä tyyppejä nätistä olemaan "turpa kiinni." Voit kertoa myös, että sinulla on tärkeä deadline edessä, ja tarvitset muutaman minuutin hiljaisuutta, että saat tehtävän valmiiksi. Älä kuitenkaan ole liian töykeä, sillä se tekee tilanteesta vielä pahemman.

3) Tunkeilija
Jokaiselta työpaikalta löytyy ihminen, joka ottaa lähes työkseen tulla työpöytäsi viereen istumaan joko omassa tuolissaan tai sitten hän vain nojailee käsillään pöytääsi. Sinun pöytäsi on sinun reviirisi, vaikka monissa työpaikoissa omista työpöydistä onkin jo luovuttu. Samaa voi sanoa työkaverista, joka jää norkoilemaan työhuoneesi ovelle, eikä ymmärrä lähteä pois häiritsemästä.

Ratkaisu: Voit luoda työpöydästäsi tai työhuoneesta niin sottaisen ja epäviihtyisän, ettei kukaan viihdy sen lähettyvillä. Jos työpöytäsi vieressä on ylimääräinen tuoli, siirrä se pois tai tunge käsilaukkusi siihen ennen kuin kukaan ehtii istua siihen. Mikäli tilanvaltaaja on edelleen tunkemassa reviirillesi, kerro odottavasi tärkeää puhelua.

4) Ruokavaras
Monissa toimistoissa on yhteinen keittiö ja monesti työntekijät tuovat omia aamupalojaan, lounaitaan tai välipalojaan töihin. Mikään ei nälkäisenä ole niin ärsyttävää kuin huomata, että aamulla jääkaappiin tuomasi lounas on syöty.

Ratkaisu: Laita omiin ruokiin aina nimilappu, kyllä myös siihen ketsuppiin, jos et halua sen kaikkoavan. Monet ruokavarkaat saattavat kuitenkin viitata kintaalla nimilappuihin. Voit siinä tapauksessa unohtaa jääkaapin ja hankkia itsellesi vaikka pienen käsilaukun kokoisen kylmälaukun, missä voit pitää ruokasi kylmänä oman työpöydän luona.

5) Haisevien ruokien syöjä
Jos työpaikallasi moni syö työpöytänsä ääressä ruokansa, on todennäköistä, että joukossanne on ainakin yksi, joka syö haisevaa ruokaa. Työkaverisi saattaa lämmittää mikrossa eilistä kalalaatikkoa, tai päättää valmistaa ihanan rasvaisilta haisevia popcorneja heti aamulla.

Ratkaisu: Jos haisevan ruoan syöminen tapahtuu työpaikan lounasravintolassa, et voi vaikuttaa asiaan. Mikäli haisevan ruoan syöminen tapahtuu pienessä toimistossanne, sinulla on oikeus valittaa asiasta. Voit mennä syöjän luokse ja sanoa ystävälliseen sävyyn: "Onko mahdollista, jos söisit jossain muualla, sillä minulla tulee ruoan vahvasta tuoksusta paha olo." Vältä kuitenkin lausetta: "Ruokasi haisee," sillä se saattaa loukata lempiruokaansa valmistanutta työkaveriasi.

Jokaiselta työpaikalta löytyy joku ärsyttävä tyyppi. Millainen on sinun ärsyttävin työkaverisi?

Lähde: Glassdoor

Kilpailut

Uusimmat