Seksiä raskaana ollessa? Nämä asiat kannattaa pitää mielessä
Moni raskaana oleva nainen tai raskaana olevaa kumppaniaan tukeva mies saattaa pelätä seksin harrastamista raskausaikana.
Seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo Voicelle, että raskauden alkuvaiheessa hormonaaliset, fyysiset ja psyykkiset muutokset vaikuttavat naisen seksuaalisuuteen. Miehelläkin saattaa olla halut kaukana muun muassa sen pelon takia, että voi vahingoittaa syntymätöntä lasta.
Seksin harrastamista ei kuitenkaan ole millään tavalla kielletty raskauden aikana, ellei lääkäri sitten ole erikseen sitä pariskunnilta kieltänyt. On hyvä, että sekä nainen että mies tietää raskausajan tuntemuksista mahdollisimman paljon. Seuraavat asiat kannattaa pitää mielessä, jos olet raskaana tai kumppanisi on raskaana, mutta seksin harrastaminen halutaan pitää normaalisti mukana elämässä:
1) Hormonit vaikuttavat kohdun ja rintojen kasvuun sekä veden ja natriumin kertymiseen verenkiertoon ja kudoksiin.
2) Rintojen arkuus, pahoinvointi, väsymys, kasvava virtsaamisen tarve ja mahdolliset raskauteen liittyvät pelot ja stressi vaikuttavat yleensä seksuaalista halukkuutta vähentävästi.
3) Naisen raskauden aikana mies voi ajatella yhdynnän haittaavan lasta tai hän voi ajatella lapsen olevan ikään kuin "kolmas pyörä". Nämä ajatukset voivat vaikuttaa miehen seksuaaliseen halukkuuteen missä tahansa raskauden vaiheessa.
4) Moni nainen on tyytymätön vartaloonsa raskauden aikana ja tämä vaikuttaa usein myös suoraan seksuaalisuuteenkin.
5) Raskauden toisella kolmanneksella naisen lantion alueen verekkyys lisääntyy, orgasmit voimistuvat, rinnat suurenevat ja emätin kostuu enemmän. Nämä muutokset vaikuttavat yleensä suotuisasti seksielämään.
6) Raskauden jälkipuoliskolla nainen voi tuntea itsensä kömpelöksi ja epäseksuaaliseksi eikä rakastelu kumppanin kanssa ole ensimmäisenä mielessä.
7) Syntyvä vauva voi viedä suuren osan odottavan äidin ajatuksista ja naisen äitiyden rooli syvenee. Jotkut naiset jatkavat aktiivista seksielämää raskauden loppuun saakka.
8) Loppuraskaudessa uusien yhdyntäasentojen toteuttaminen voi olla ajankohtaista. Kaikki asennot, jotka eivät paina naisen kohtua tai vatsaa sekä tuntuvat mukavilta, ovat sopivia. Loppuraskauden närästysoireet varsinkin makuuasennossa vaikuttavat myös rakasteluasentojen valintaan.
9) Jos raskaudessa on ennenaikaisia supisteluja, verenvuotoa tai jotakin muuta normaalista raskaudesta poikkeavaa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen rakasteluun ja seksiin liittyvissä asioissa.
10) Vauvan syntymän jälkeen seksin harrastamisen voi jälleen aloittaa silloin, kun itsestä hyvältä tuntuu ja ellei lääkäri ole toisin määrännyt.