Suomessa uusi parisuhdeongelma: Pihtaavat miehet

30.05.2012 16:45 - Eeva Rajala

Parisuhdeongelmat näyttävät kääntyneen päälaelleen Suomessa.

Psykoterapeutti Teresa Tischler Helsingin Terapiahuoneelta kertoo Voicelle, että tänä päivänä on näkyvissä yllättävä suuntaus, kun ihmiset tulevat terapiaan. Ennen miehet puhuivat, etteivät saa naisiltaan seksiä, mutta nykyisin se on tosin päin: Ihmiset tulevat terapiaan, koska miehet eivät halua seksiä. Tischler ei osaa sanoa tarkkaa syytä tälle ilmiölle.

- Jos osaisin vastata, niin olisi varmasti miljonääri. Luulen, että se liittyy ehkä miehen koko roolin vaihtumiseen, terapeutti kertoo.

Tischlerin mukaan ihmiset ei ole enää metsäläiskansaa; miehen ei tarvitse vain saalistaa, metsästää, eikä tarvitse vain tehdä uraa, rahaa ja olla macho. Miehellä on olemassa niin monta muutakin roolia nykypäivänä.

- Meillä Suomessa miehet pitävät pitkiä vanhempainvapaita, isyysvapaita ja ovat mukana yhteisöllisessä toiminnassa. Mies voi olla pehmeä, yhteisöllinen, tuntea läheisyyttä ja kiinnostusta muita ihmisiä kohtaa myös monessa muussa yhteisössä kuin vain omassa parisuhteessa, Tischler jatkaa.

Seksuaalisuuden kannalta Tischler pohtii, onko naisista tullut vaativampia: Olemmeko nähneet liikaa saippuaoopperoita? Onko ajatus siitä, millaisen miehen tulee olla, vääristynyt, ja tulevatko paineet liian koviksi miehille?

Psykoterapeutti kertoo kuulleensa vastaanotollaan miehiltä seuraavanlaisia selityksiä haluttomuudelleen: Ei jaksa, seksi on aina samaa, aloittaminen on jotenkin vaikeata, tai ajatellaan, että ehkä huomenna tai ehkä sitten, kun loma alkaa.

- On helpompi olla aloittamatta, menemättä siihen. On helpompi mennä katsomaan televisiota tai lukemaan kirjaa ja ajatella: "ensiviikolla." Yhtäkkiä huomaa, että onkin mennyt kuukausia, ja joillakin on mennyt vuosia, Tischler pohtii.

Psykoterapeutin mukaan monet miehet sanovat, etteivät yksinkertaisesti enää jaksa: Miehet ovat olleet töissä ensin kymmenen tuntia, ja sitten kotona on myös kaksi lasta ja niin edelleen. Monet seksihalunsa menettäneet miehet kertovat, ettei omassa vaimossa ole todellakaan mitään vikaa.

- Hän on maailman ihanin, kaunein, viehättävin ja seksikkäin. Ja jos haluaisi harrastaa seksiä, olisi se oman vaimon kanssa. Mutta tällä hetkellä asia ei ole päällimmäisenä. Joskus siihenkin löytyy vastaus lapsuudesta.

Uutisoimme aiemmin, että lapsuudessa koettu tunneilmasto saattaa olla monesti parisuhdeongelmien taustalla. Lue asiasta lisää täältä!

Kilpailut

Uusimmat