Ero sattuu - ja vähentää hedelmällisyyttä

25.01.2013 07:15 - Niina Jokiaho

Ihmisten tavoin parisuhteita muodostavat apinat kärsivät eroista jopa niin paljon, että perheenlisäystä joudutaan odottamaan normaalia kauemmin.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yhteen kumppaniin panostavat yöapinat saavat enemmän jälkeläisiä kuin muut.

Pennsylvanian yliopistossa Yhdysvalloissa tutkittiin yksiavioisuudestaan tunnetun yöapinan lisääntymistä. Tulosten mukaan apinapari, joka pysyy yhdessä vaikka ympärillä olisi useita potentiaalisia kumppaneita, saa enemmän jälkeläisiä kuin pari, jossa kumppani vaihtuu.

- Tutkimuksemme todistaa, että parin vaihtaminen syystä tai toisesta vähentää jälkeläisten määrää, seurannasta vastannut tutkija Eduardo Fernandez-Duque kertoo.

Tutkimuksessa seurattiin useita apinapareja ja niiden jälkeläisiä Argentinassa yli 16 vuoden ajan. Vuosien aikana seurattiin yli 150 apinan tapaa erota ja solmia uusia suhteita. Yöapina valittiin kohteeksi siksi, että sen tapa muodostaa pareja on hyvin samankaltainen kuin ihmisillä. Vastaavat normit ovat muilla eläinlajeilla harvinaisia.

Mistä ilmiö johtuu, ei ole vielä varmaa. Todennäköisin syy on se, että apinapari ei lisäänny ennen kuin niiden välille on syntynyt luottamuksellinen suhde. Yöapinoilla sekä uros- että naarasapina osallistuvat jälkeläisten hoitoon.

Kilpailut

Uusimmat