Tuoreet äidit ja isät painivat identiteettikriisin kanssa - uusi vauva voi johtaa jopa eroon

30.05.2013 19:15 - Reetta Haverinen

Kyselytutkimuksen mukaan jotkut tuoreet äidit ja isät kärsivät vauvan tuomasta muutoksesta niin paljon, että se on johtanut jopa pariskunnan eroon.

Kun pariskunta saa esikoisensa, muuttuu kyyhkyläisten kahdenkeskinen arki totaalisesti. Vaikka päivät ovat pullollaan pienperheen rakkautta ja onnea, voi uusi pienokainen laittaa parisuhteen kovallekin koetukselle. Oma partneri ei saakaan osakseen enää niin paljon hyväilyä, vaan kaiken hellyyden keskipisteenä onkin uusi jokeltelija.

Kun vauvantuoksuinen arki alkaa, niin myös seksielämä jää väliajalle, sillä tuoreen äidin ja isän kahdenkeskiset hetket vähenevät radikaalisti. Ihmissuhdeasiantuntija Penny Mansgieldin mukaan vanhemmaksi tuleminen laittaakin pariskunnan roolit täysin uusiksi ja asettaa tuoreet vanhemmat valtavan paineen alle. Rooli rakastajana jää helposti uuden äiti- tai isäidentiteetin jalkoihin ja asema kodin katon alla muuttuu vanhemmaksi tai perheen elättäjäksi.

- Vauva voi mullistaa pariskunnan koko elämän. Jos toisesta tulee kotiäiti tai -isä ja toinen jatkaa työssä käymistä, saattaa erilaisten roolien omaksuminen johtaa erimielisyyksiin, Mansfield kertoo.

Tutkimuksen 1 400 vastaajasta jopa noin 25 prosenttia kertoi eronneensa partneristaan ensimmäisen lapsen myötä. Eronneista noin 40 prosenttia kertoi, että oli eronnut kumppanistaan joko jo raskauden aikana tai viimeistään ennen lapsen 3-vuotissyntymäpäivää.

Vaikka vauvan myötä hiljentynyt seksielämä laittoi monien pariskuntien välit pahasti koetukselle, tutkimuksesta paljastui että myös arkisemmat asiat kuten kokkausvuorot ja siivoaminen saivat aikaan erimielisyyksiä tuoreiden vanhempien välillä.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat