Päättyikö parisuhteesi kyyneliin? 5 vinkkiä erosta selviytymiseen

09.09.2013 21:45 -

Parisuhteen päättyminen jättää usein jälkeensä särkyneen sydämen ja mieltä piinaavan tunnemyrskyn. Surusta huolimatta on parempi erota kuin jäädä huonoon ihmissuhteeseen. 

Parisuhteen päättyminen on lähes aina raadollista ja kivuliasta, tapahtuu se sitten suunnitelmallisesti tai yllättäen. Joskus huonoakin parisuhdetta saatetaan pitkittää ainoastaan sen takia, että ei tarvitsisi käydä läpi eron aiheuttamia ikäviä fiilliksiä.

Niin surullista kuin se on, toimimattoman parisuhteen päättäminen voi kuitenkin avata aivan uuden tien elämässä. Se voi johtaa yhä suurempaan onnellisuuteen ja rakkauteen. Tuon tien alkupään ei tarvitse aina olla pullollaan kasoja rikkiniistettyjä nenäliinoja, yltiöromanttista musiikkia, puhki kulutettuja kollegepaitoja eikä tyhjiksi syötyjä suklaa(jäätelö)laatikoita. 

Eroamisen jälkeiseen tunnemyrskyyn voi yrittää vaikuttaa myös seuraavilla keinoilla ja samalla vahvistaa omaa henkistä kasvua vaikealla hetkellä.

1. Vältä yhteyttä

Heti eron jälkeen voi olla hankalaa olla seuraamatta eksäsi liikkeitä sosiaalisessa mediassa kuten Facebookissa, Twitterissa ja Instagramissa. Tutkimusten mukaan roikkuminen päättyneessä suhteessa estää henkilökohtaisen kasvun ja häiritsee erosta toipumista.

Jos et halua poistaa eksääsi kontaktilistoiltasi, niin piilota hänen päivitykset omista sosiaalisen median profiileistasi. Älä soita tai tekstaa hänelle edes yön viimeisinä tunteita, kun ajatus jälleennäkemisestä tuntuisikin kutkuttavalta. Välttele myös kohtaamista todellisuudessa.

Kun tunnet olevasi todellakin päässeesi yli eksästäsi, voit miettiä, haluaisitko palauttaa ystävyytesi tämän kanssa.

2. Käytä tarpeeksi aikaa

Aika parantaa haavat. Käytä erosta toipumiseen niin kauan aikaa kuin tarvitset. Muut eivät voi asettaa aikarajoja sille, mihin mennessä eron tuskasta pitää päästä irti. Älä myöskään itse aseta itsellesi rajoja sen suhteen, milloin olosi pitäisi helpottua. Elämäntapavalmentaja Michelle Brock muistuttaa siitä, kuinka tärkeää toipumisen hetki on omalle kasvulle.

- Käytä aikaa pohtimalla päättynyttä suhdettasi ja edellisiä suhteitasi - mikä meni oikein ja missä kaipaat muutosta? hän kehottaa kysymään.

Päästääksesi eteenpäin erostasi, on tärkeää ymmärtää se, että negatiiviset tunteet eivät välttämättä syntyneet eron hetkellä, vaan eroon johtaneita syitä voi nähdä jo pidemmältä ajalta.

- Muutokset tunteissa ja tarpeissa alkoivat todennäköisesti jo kauan aikaa sitten. Jollakin tasolla olit niistä tietoinen, selittää psykologi Jeanette Raymond.

Käytä hyväksesi kaikkia erosi syitä selvitäksesi yksinäisyyden, surun, vihan ja hyljätyksi tulemisen tunteista. Muistele missä vaiheessa suhteesi ei vaikuttanut enää toimivan ja kirjoita se ylös. Käy läpi suhteen kipukohtia, vaikka se olisikin epämiellyttävää. Sen ansiosta voit ehkä paremmin ymmärtää, että eksäsi ei todellakaan ollut se oikea. Ja tuskasta huolimatta kannattaa pitää mielessä, että huonossa parisuhteessa vellominen on vieläkin kamalampaa kuin erosta selviäminen.

3. Ole yksin ja tutustu itseesi

Eron jälkeen saattaa tuntua siltä, että haluat rinnallesi heti uuden kumppanin, vaikka lyhytaikaisen, täyttämään tyhjyyden tunnetta. Älä kuitenkaan suistu heti uusille käsivarsille, vaan ole yksin ja tutustu itseesi entistä paremmin uudessa tilanteessa.
Psykologi Ramina Durvusulan mielestä kannattaa viettää aikaa ystävien kanssa, pitää huolta itsestä ja mahdollisesti, jos tilanne sitä vaatii, hakeutua ammattitaitoiselle terapeutille eron jälkimainingeissa.

- Älä ala deittailla keinotekoisesti, vaan keskity elämiseen, hän muistuttaa.

Kun kehität itseäsi suhteidesi välissä, seuraava suhteesi on varmasti parempi kuin edellisesi. Aloita harrastus josta olet pitkään haaveillut, treenaa maratonille, suunnittele tyttöjen reissu suosikkikohteeseesi tai tanssi yksin läpi yön olohuoneessasi.

4. Vältä vanhat karikot

Kun olet päässyt yli kariutuneesta suhteestasi, aseta itsellesi uusia tavoitteita seuraavan suhteen varalle. Mieti minkälaisen kumppanin oikeasti haluat. Älä lankea kerta toisensa jälkeen samankaltaisiin tapauksiin, ovat he sitten olleet "pahoja poikia", työnarkomaaneja, mamman poikia tai kontrollifriikkejä.

Kirjoita itsellesi ylös luonteenpiirteet ja ominaisuudet, joita et enää halua seuraavissa treffikumppaneissasi olevan. Sen jälkeen tee luja päätös. Jos tuleva treffipartneri vaikuttaa vähäisissäkin määrin epätoivotulta kumppanilta, älä pitkitä tapaamista yhtään pidempään kuin on pakko.

5. Mieti mitä haluat suhteeltasi

Mieti tarkkaan mitä haluat parisuhteeltasi. Kirjoita ylös sinulle tärkeimmät asiat parisuhteen kannalta. Mieti myös minkälaiseksi sinä itse haluat tulla parisuhteesi myötä. Älä myöskään unohda, että romantiikka on yksi tärkeimmistä asioista toimivassa suhteessa.

Lähde: Chickrx

Suosittelemme

Uusimmat