8 puhetapaa, jotka syövät uskottavuuttasi työpaikalla - opettele eroon

24.02.2014 17:15 - Heli Thoren

Muutama puhetapa saattaa saada sinut vaikuttamaan tyhmältä tai epäpätevältä. Työpaikalla maneerit voivat syödä uskottavuuttasi, eikä niistä ole hyötyä yksityiselämässäkään.

Muutamilla pienillä kikoilla voit tuoda asiantuntijuutesi esiin ja vaikuttaa mahdollisimman pätevältä.

Sanoilla päteminen

Jos pyrit kuulostamaan fiksulta ja yrität käyttää mahdollisimman paljon vaikeita tai sivistyssanoja, unohda tuo tapa. Silloin kuulostat herkästi tahtomattasi sarjakuvan liikenaiselta ammattilaisen sijaan. Uskottavuutesi saattaa myös kärsiä, vaikka todellisuudessa pyrit vaikuttamaan fiksummalta. Unohda jargon ja puhu asioista niiden oikeilla nimillä. Olemalla oma itsesi annat itsestäsi aina parhaan vaikutelman.

Unohda kliseet

Metaforilla puhuminen - etenkin, jos käytät hyvin kuluneita fraaseja - kuulostaa auttamatta siltä, että väheksyt kuulijoitasi. Jos käytät fraaseja, joita muutkin käyttävät, voisitko kenties tuoda niihin jotain omaa sisältöä. Vaikkapa: Mennä läpi harmaan kiven voisi olla persoonallisempikin. Paras vaihtoehto on usein yksinkertaisin. Kerro, että olet peräänantamaton ja päättäväinen. Muutama fraasi siellä täällä ei haittaa, mutta etenkin, jos niitä on puheessasi liikaa, vaikutat mietelauseautomaatilta fiksun työntekijän sijaan.

Täytesanat

Mmmm... Jotenkin vaikka niin, että... Kenties... Tuota... ja muut täytesanat. Keskity omaan puheesi ja maneereihisi. Erilaiset aikaa pelaavat täytesanat - etenkin runsain mitoin käytettynä - antavat sinusta epävarman ja jopa epäpätevän vaikutelman. Pidä ennemmin reilusti taukoa puhuessasi ennemmin kuin täytät tyhjiä väliä turhilla sanoilla.

Turhat lopetukset

Saatat huomaamattasi lopettaa argumenttisi turhaan kysymykseen. Esimerkiksi: eikö niin? -fraasi on turha lisä, joka antaa sinusta myös helposti epävarman ja hyväksyntää hakevan kuvan. Uskalla seistä omien sanojesi takana.

Älä huijaa kuulijaa

Etenkin, jos työpaikalla joudutaan tekemään ikäviä toimenpiteitä, kuten irtisanomaan väkeä, tulisi asioista puhua suoraan. Ei kannata puhua "leikkauksista" jos todellisuudessa kyse on "irtisanomisista". Tämä sääntö pätee esimiestasolla, mutta sääntö tulisi muistaa myös kollegoiden kesken. Puhu kollegoillesi ennemmin suoraan kuin totuutta vääristellen. Jos sinua hermostuttaa työkaverisi negatiivisuus, pyri sanomaan hänelle siitä suoraan sen sijaan, että kiertelet ja kaartelet. Rakentavuus ja suoruus vaativat aluksi enemmän rohkeutta, mutta maksavat itsensä takaisin tulevaisuudessa.

Turhat anteeksipyynnöt

"Olen pahoillani, jos tämä nyt loukkaa jotakuta, mutta näin on silti tehtävä." Tyhjät anteeksipyynnöt eivät hyödytä ketään, vaan antavat sinusta epäreilun kuvan. Pahoittele käytöstäsi ainoastaan silloin, kun sinulla on siihen syytä ja todella tarkoitat sitä.

Mieti mitä sanot

Tämä pätee kaikkeen kanssakäymiseen, mutta erityisen tärkeä se olisi muistaa puheita pitäessä. Kerro vain ne faktat, jotka kiinnostavat kuulijaa, ei niitä, joista itse haluat puhua.

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat