Miksi naisen on niin vaikea ottaa vastaan kehuja? Neuvot onnellisempaan elämään

24.04.2015 10:45 - Eeva Rajala

Naisten on korkea aika hyväksyä kehut ja ottaa ne vastaan ylpeänä.

Kun naista kehutaan, moni vastaa kehuihin vähättelemällä itseään. Esimerkiksi jos joku tuntematon tulee juhlissa kehumaan naisen vaatetusta, nainen saattaa alkaa selittää, että "Mekko on alennusmyynnistä" tai "Tämähän on ihan kauhean vanha kolttu".

Tilanne voi mennä myös niin, että nainen on juuri saanut palkankorotuksen ja hänen ystävänsä onnittelevat asiasta. Nainen kuitenkin miettii, ettei voi jättää muita varjoonsa, ja alkaa kehua ystäviään kaikesta, mitä he ovat saavuttaneet työuriensa aikana.

Naisen opetettu olemaan vaatimaton?

Monelle tuttu tilanne on myös sellainen, että nainen on tehnyt ruokaa joko miesystävälleen tai kaveriporukalle. Illallisen aikana nainen kuitenkin selittää joka ruokalajista, miten kaikessa meni jokin pieleen niitä tehdessä.

- Nykykulttuurissa on valloillaan uskomus, että naisen pitää olla vaatimaton. Jos hyväksymme kehut kokonaan, pelkäämme, että se kuulostaa leuhkimiselta, psykoterapeutti Alyson Lanier kertoo Women's Health -lehdelle.

Lopeta selittely ja nauti

Naiset tarvitsevat suunnan muutoksen, ja muutos lähtee koko ongelman ymmärtämisestä: Miksi on niin vaikeata sanoa vain "kiitos"? Lehti listaa syitä, minkä vuoksi jopa itsevarmimmilla naisilla on joskus vaikeata ottaa kehuja vastaan:

- Koska kaikki muutkin tekevät niin

- Koska naiset ovat tottuneet siihen

- Koska naisten sisäinen kriitikko on sietämätön lörppö

Miten naisten pitäisi sitten alkaa muuttaa ajatusmaailmaansa? Naiset kuitenkin melko usein pitävän huolta ulkonäöstään ja haluavat olla kehujen arvoisia. Miten naiset oppisivat ottamaan kehut vastaan ja vielä nauttimaan niistä?

Tarkkaile reaktioitasi

Lanierin mukaan on tärkeätä huomioida, mitä tarkalleen ottaen tekee aina, kun joku kehuu. Torjuuko nainen saamansa huomion? Kiellätkö kohteliaisuuden? Alennatko itsesi? Kun tajuaa oman toimintansa voi alkaa muuttaa sitä seuraavilla neuvoilla:

1) Jokaisessa kehussa on mukana aitoutta

Psykoterapeutti muistuttaa, että naisen kehuessa toista naista, hän yleensä yrittää luoda jonkinlaisen siteen. Se on yksinkertainen sosiaalinen käyttäytymistapa. Lanier neuvoo, että kehun voi omassa päässään kääntää muotoon "En aio satuttaa sinua, haluan tietää millainen tyyppi olet ja haluan tulla läheisemmäksi tuttavaksi kanssasi." Kun asiaa ajattelee näin, voi olla helpompi avautua kehuille.

2) Pidä tauko ennen kuin sanot mitään

Kun nainen kuulee kehun, kannattaa hengittää kerran tai pari syvään. Samalla voi sanoa hiljaa itsekseen: "Maailmassa on ihminen, joka pitää minua hyvännäköisenä tänään." Tämän jälkeen kannattaa tutkiskella, mitä lauseen sanominen itsellensä saa tuntemaan. Nainen voi myös kysyä itseltään, onko nyt aika sallia itsellensä onnellinen ja hyväksytty olo. Psykoterapeutti muistuttaa, että tilanne voi saada naisen tuntemaan olonsa hetkeksi haavoittuvaiseksi, mutta se on osa prosessia, jonka jälkeen nainen alkaa nauttia kehuista ja huomiosta.

Lue myös: "Mitä sinä haluaisit vartalossasi muuttaa?" Fitness-kaunottaren videosta tuli hetkessä hitti

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat