Kuva: Fotolia

Morsian, ethän mökötä hääpäivänäsi - asiantuntijan vinkeillä säästyt häästressiltä

11.10.2015 21:15 - Tiina Svensk

Voicen viikonlopun juontaja Petra Soikkeli haastatteli Save the Date –häämessuilla ammattimorsianta.

Minna Dufton on virallinen ammattimorsian. Hän on julkaissut Raggarimorsiamen hääopas –kirjan, ja lisäksi hän kirjoittaa omaa hääblogiaan. Dufton haluaa auttaa morsiamia, sulhasia ja muuta hääväkeä ja muistuttaa heitä, ettei häävalmistelujen ja –päivän tarvitse tapahtua hampaat irvessä.

Mokailu kuuluu elämään

- Pahin moka, mitä morsian voi tehdä ennen häitä, on mököttää, Dufton toteaa.

Usein morsiamet pelkävät hääpäivän aikana tapahtuvan jotain hallitsematonta tai noloa. Duftonin mukaan moka on kuitenkin yleensä vain hyvä juttu:

- Internet on täynnä videoita, joissa jokin menee pieleen: koira pissaa alttarille tai morsian putoaa uima-altaaseen juuri, kun pitäisi vannoa valoja tippa linssissä. Ongelma on siinä, että yhteen päivään ladataan yleensä valtavasti odotuksia. Päivän aikana voi kuitenkin tapahtua mitä vain. Liikaa ei kannata stressata, Dufton muistuttaa.

Hääpäivänä pieni moka on täysin inhimillistä, ja joskus jopa loistava juttu. Häävieraat muistavat harvoin, millainen mekko morsiamella on ollut. Pienet kommellukset ja niiden tuottama nauru sen sijaan säilyvät lämpiminä muistoina vielä vuosikaudet.

- Sitähän elämä on, tilanteista pitää vain selviytyä. Suomessakin häistä on tullut aika tuotantomainen tapahtuma: on suuren maailman meininkiä, vaikka ollaankin vain tavallisia ihmisiä.

Vinkit morsiamen stressinhallintaan

Stressi vaivaa usein myös pitkähermoisinta morsianta, ja katastrofitilanteiden suunnittelu saattaa alkaa jo kuukausia ennen hääpäivää. Dufton jakaa parhaimmat vinkkinsä morsiamen häästressin lievittämiseen:

- Hyvä kaaso on ehdottoman tärkeä valinta, sillä kaaso on morsiamelle isoin tukihenkilö. Meillä naisilla on ehkä tapana dramatisoida ja suurennella asioita, joten kaaso on tukena tässä.

Myös häärjärjestelyihin Duftonilta löytyy käytännön vinkkejä:

- Pakkaa käsilaukkuun paperipussi. Jos hääostoksilla tulee tilanne, jossa loppuu happi, paperipussi tarjoaa nopean ensiavun. Hetken hengittelyn jälkeen tilanne rauhoittuu nopeasti.

Hääpäivän varalle Dufton jakaa ehkä arvokkaimman vinkkinsä, mitä morsiamelle voi antaa. Morsiamen kannattaa muistaa, että vaikka kyseessä onkin suuri päivä, ei kannata järjestää vieraille suurta teatteriesitystä:

- Neuvoisin kaikkia morsiamia lähtemään siitä, että muistaa olla oma itsensä hääpäivänäsi. Kaunein koru, mitä sinulla voi olla hääpäivänäsi on oma persoona.


Kuuntele Petra Soikkelia Voicen viikonlopussa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14-18.

Kilpailut

Uusimmat