Kuva: Fotolia

Seinäjokelainen mies uhrasi yli viikon elämästään kodittomalle Kaukolle - seuraus liikuttaa

15.04.2016 16:00 - Senni Loikala

Netissä leviää suomalaismiehen kertomus yhteisestä missiosta kodittoman kanssa. Reilussa viikossa kaksikko onnistui saamaan Kaukolle uuden alun elämässä.

Seinäjoella asuva valokuvaaja Petri Olli oli menossa ruokakauppaan viime viikolla, kun hän näki jo hieman ikääntyneen suomalaismiehen dyykkaamassa roskakoreista. Olli päätti lykätä ostostensa tekemistä ja meni juttelemaan miehelle. Esittäydyttiin ja istuttiin alas tupakalle.

- Kaukon kanssa ruvettiin puhumaan elämänkulusta ja mikä on päivän meininki. Puolitoista tuntia juteltiin ja jotenkin siinä kohtaa tuli tarve auttaa häntä, Olli kertoo.

Kauko kertoi, että hän oli asunut viimeiset neljä vuotta autotallissa. Paikan nurkissa juoksi rottia, ja lämpötila oli alhainen suuren osan vuodesta. Aiemmin työelämässä mukana ollut Kauko jutteli Ollin kanssa myös siitä, mikä oli vaikuttanut miehen syrjäytymiseen.

- Vaimon kuolema oli hänelle sellainen käännekohta, mistä alamäki kuulemani perusteella alkoi. Sitä seurasi pieniä rötöksiä, rikoksia ja vankilatuomioita, joista Kauko on nyt velkansa maksanut, Olli sanoo.

Tuumasta toimeen

Kauko hyväksyi tuntemattoman miehen tarjouksen siitä, että tämä auttaisi häntä löytämään asunnon. Elämässä oli kaikenlaista, mikä piti saada reilaan. Yhteinen tavoite sai miehet sopimaan tapaamisista myös tuleville päiville.

- Pari päivää ravattiin Kaukon kanssa erilaisissa toimistoissa, muun muassa verotoimistossa, pankissa ja sosiaalitoimessa. Se oli viikon prosessi selvitellä ja järjestellä asioita, Olli kertoo.

Hän tahtoi myös huolehtia, että uutta ystävää siistittiin ulkoisesti. Katuelämä oli jättänyt jälkensä Kaukoon.

- Pidimme huolta, että Kaukolla on syötävää, puhtaat vaatteet päällä ja kävimme hänen kanssaan paikallisessa parturiliikkeessä siistimässä miestä. Ennen sitä käytiin myös saunomassa.

Katto pään päälle

Puolentoista viikon tuntemisen jälkeen miehet saivat ilouutisen. He saivat tietää, että Kauko saa oman asunnon 1. toukokuuta.

- Nyt on sellainen tilanne, että Kauko on saanut asunnon. Hän pääsee pian muuttamaan omaan kotiin.

Olli julkaisi hänen ja Kaukon yhteisestä asuntoprojektista päivityksen Facebookiin, missä se alkoi levitä nopeasti. Julkisuuden ansiosta monet tarjoutuvat lahjoittamaan vanhoja tavaroitaan ja huonekalujaan Kaukolle.

- Porukka lahjoittelee Kaukolle lattiasta kattoon tavaraa. Nyt hoidetaan Kaukolle koti kuntoon ja tietysti sopeutetaan häntä sinne, kun sosiaaliviranomaiset tekevät oman tehtävänsä siinä kohtaa.

Kauko on vain yksi monista asunnottomista. Aran mukaan Suomessa oli lähes 7110 yksinelävää asunnotonta vuoden 2014 lopussa. Heistä pitkäaikaisasunnottomia oli noin 2440 henkilöä. Olli kannustaa muistakin auttamaan asunnottomia.

- Kysymys ei ole isoista ponnisteluista, kun ihmiset nyt avaisivat silmänsä ja katsoisivat lähimmäisten ja muidenkin perään. Auttaminen on pikkujuttu, mutta toiselle se voi olla maailman kovin juttu. Ei kaikkea tarvitse tehdä yksin, voi muodostaa verkoston ja sosiaalinen media toimii siinä hyvin.

Katso alta Petri Ollin Facebook-päivitys, joka on saanut ihmiset lahjoittamaan tavaroita ja huonekaluja Kaukolle.

Artikkeli on kirjoitettu Radio Novan Anssi Honkasen ja Niina Backmanin haastattelun pohjalta. Pääset kuuntelemaan haastattelun podcastina tästä.

Kuuntele Radio Novan Iltapäivää arkisin kello 14-18.

Lue myös: Tamperelainen opiskelija sai paniikkikohtauksen yöbussissa - miten reagoivat matkustajat?

Suosittelemme

Uusimmat