Suomalaispsykologi täräyttää: Älä mene naimisiin umpirakastuneena

27.08.2015 15:15 - Eeva Rajala

Häät ovat riski siinä vaiheessa, kun pää on hormoneista sekaisin. Naimisiinmenon aika on Kari Kiianmaan mukaan vasta myöhemmin.

Psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa neuvoo, ettei vastarakastuneena pitäisi tehdä suuria päätöksiä.

- Jos ollaan umpirakastuneita, silloin ei pitäisi vielä olla naimisissa, Kiianmaa toteaa Voicen haastattelussa.

Umpirakastuminen on se vaihe, jolloin ollaan hyvin rakastuneita. Kiianmaan mukaan kyseessä on ihana vaihe ja siitä on hyvä nauttia, mutta tuona aikana ei pitäisi tehdä isoja ratkaisuja.

"Lopulta höyry hälvenee päästä"

- En suosittele ensimmäiseksi naimisiinmenoa silloin, kun on hyvin rakastunut. Se tarkoittaa sitä, että tekee suuren ratkaisun sellaisessa tilanteessa, jolloin kaikki resurssit eivät ole käytettävissä. Rationaalinen puoli jää silloin aika heikoksi. Silloin, kun on rakastunut, uskoo kaikkiin asioihin ja kaikki onnistuu. Ja sitten lopulta, kun höyry hälvenee päästä, niin asiat näyttäytyvät toisenlaisina, Kiianmaa muotoilee.

Parisuhdekouluttajan mukaan ihanan ihmisen tavatessa tilanteeseen ja suhteeseen kannattaisi asennoitua rauhallisesti.

- Asennoidutaan siihen sillä tavalla, että "lähdemme nyt yhdessä elämään tätä elämää ja keskustelemaan siitä, mitä haluamme, kuka sinä olet ja kuka minä olen" ja niin poispäin. Se on tutustumismatka, jossa yhdessä luodaan suhdetta tulevaisuuteen, psykologi jatkaa.

Eteen tulee kasvukriisejä

Nuoria pareja hän muistuttaa myös siitä, että elämä muuttuu koko ajan.

- Ihmiset kasvavat ja kehittyvät, ja odotettavissa on kasvukriisejäkin, jotka ovat positiivisia asioita. Ihminen ei pysy samana, vaan hän voi kasvaa ihmisenä. Se on sitä, että kasvamme siihen suuntaan, että me yhä enemmän itse päätämme, millaisia ihmisiä olemme, Kiianmaa selventää.

Ne odotukset, mitä henkilöihin on aiemmin asetettu, jäävät siis vähitellen taakse. Asioita ja suhdetta mietitään enemmän omaa itseä kuunnellen. Kiianmaan mukaan pitäisi miettiä, minkälaista elämää henkilö haluaa elää, eikä sitä, minkälaista elämää häneltä on odotettu tai odotetaan.

Onneen ei riitä, että täyttää odotukset

- Aikaisemmat sukupolvet ovat aika paljon eläneet tällaista rooliodotusten mukaista elämää, eli mitä miehiltä ja naisilta on odotettu. Sitten on pyritty täyttämään ne odotukset, ja ollaan oltu tyytyväisiä, kun ollaan onnistuttu siinä. Mutta tänä päivänä se ei riitä. Jos tekee ne asiat, joita on odotettu, ei silti koe olevansa onnellinen. Täytyy löytää sisältäpäin se, mitä haluaa ja kuka on, Kiianmaa huomauttaa.

Näin hänen mukaan löytyy se suurempi onni, jota jokainen etsii parisuhteesta. Onni löytyy, kun osataan toteuttaa omia toiveita yhdessä kumppanin kanssa. Sitä kautta saadaan kehittyvä parisuhde, jossa ei lähdetä siitä, että kaikki on valmista, vaan ollaan valmiita muutokseen, joka joka tapauksessa on tulossa.


Lue myös: Onko tässä maailman huonoin parisuhdevinkki? Suomalainen psykologikin ihmettelee

Kilpailut

Uusimmat