IPhone 7 kattavassa arvostelussa - kannattaako puhelimesta maksaa 800 euroa?

21.09.2016 15:00 - Teknavi / Pauli Reinikainen

Uusi iPhone on vesitiivis, mutta miksi Apple ei vieläkään tuonut puhelimiinsa langatonta latausta?

Kun Apple esitteli vuosi sitten iPhone 6s -mallin, reaktiot olivat kaksijakoiset. Puhelimen merkittävin uudistus oli uudenlainen kosketusnäyttöpaneeli, joka tunnisti voimakkaamman painalluksen ja toi näin ollen uudenlaisia toiminnallisuuksia, esimerkiksi pikavalikoita suoraan sovellusikoneista. Muuten kyseessä oli vain päivitys edellisestä kuutosmallista, joka uudisti iPhonen perusteellisesti myös ulkoisesti.

Viime perjantaina myyntiin Suomessakin tullut iPhone 7 ei sekään ole ulkoinen uudistus. Puhelin näyttää lähes samalta, lukuun ottamatta antenniviivojen sijainnin muuttamista takakannessa ja sitä olennaisinta fyysistä muutosta: 3,5 millin kuulokeliitännän poistumista. Siitä lisää myöhemmin.

Toinen huomattava uudistus löytyy puhelimen takaa: kamera on nyt selvästi aikaisempaa isompi ja se on muotoiltu takakanteen tyylikkäämmin.

Tykkäsimme

Kameran uudistukset

Vesitiiviys

Parantunut akun kesto

Emme tykänneet

Perinteisen kuulokeliitännän poistuminen

Langattoman latauksen puuttuminen

Applen ansiona voi pitää sitä, että jokainen iPhone-käyttäjä on uuden mallin ostaessaan kotonaan. Näppäinten paikkoja ei ole muutettu, kaikki toimii vanhaan tuttuun tapaan. Vaikka moni janoaa uudistuksia, toimivia ratkaisuja ei välttämättä kannata muuttaa vain muuttamisen takia.

Vaikka Apple väittää parantaneensa näytön kirkkautta, käytössä se vaikuttaa samalta kuin 6s-mallissa. 

Kotinäppäin uusiksi

Kotinäppäimen osalta Apple on kuitenkin päätynyt muutokseen, joka vaikuttaa uudistukselta uudistuksen takia. Kotipainike reagoi nyt pienempään painallukseen, nappi ei painu alas lainkaan ja siihen siihen on lisätty tärinävaste. Asetusvalikosta käyttäjä voi päättää, minkä kolmesta painallusvaihtoehdosta hän valitsee. Vaihtoehdot eroavat toisistaan painalluksen responsiivisuudessa.

Kotinäppäin ei enää naksahda.

Kotinäppäimen uudistuksella voi olla vaikutusta painikkeen kestävyyteen. IPhone-käyttäjät tietävät, että kotinäppäin on ollut aikaisemmissa iPhoneissa mute-näppäimen ohella varsin vikaherkkä. Muutoin olisimme yhtä hyvin käyttäneet vanhanmallista painiketta.

Apple on parantanut haptista tuntopalautetta puhelimen eri toiminnoissa. Se näkyy esimerkiksi 3D Touch -toiminnoissa (kuvakkeen voimakas painallus).

Lisää vakautta kuvaukseen

IPhone 7:n kamera on ollut aina yksi parhaista älypuhelinmarkkinoilla. Viime vuonna Apple päätti jättää optisen kuvanvakaajan ainoastaan iPhone 6s Plussan käyttäjien iloksi. Seiskaversiossa se on myös normaalikokoisessa malliversiossa. Tämä on hyvä uutinen mobiilikuvaajalle.

Optinen kuvanvakaaja parantaa ainakin teoriassa kuvien laatua vähentämällä tärinää. Digitaaliseen kuvanvakaajaan verrattuna optinen on aina parempi vaihtoehto. Hämäräkuvauksen laatu paranee kun tärähdykset vaimenevat. Apple on samalla kasvattanut kameran aukkolukua, mikä niin ikään parantaa hämärässä otettujen kuvien laatua.

IPhonen kamera on saanut optisen kuvanvakaajan.

Viimeaikaisissa kansainvälisisissä vertailuissa Samsung Galaxy S7 on päihittänyt uuden iPhonen etenkin hämäräkuvauksessa. Samsungin valovoimaista kennoa on vaikea voittaa, mutta useimmiten laadukas kuva vaatii joka tapauksessa riittävän valon. Ulkona päivänvalossa ja sisätiloissa iPhonen kamera on aina tuottanut laadukasta jälkeä.

IOS10:n kamerasovellus on tismalleen sama kuin edeltäjässä. Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasoftaansa minkäänlaisia manuaalisäätimiä, joten kuvaus hoituu käytännössä yhtä nappia painamalla. Se ei haitanne paatuneita iPhone-kuvaajia mutta voi olla vierasta Android-kameroista Apple-maailmaan siirtyville. Toisaalta osaamattomissa käsissä manuaaliasetusten sörkkiminen voi hyvinkin pilata kuvan.

Kameran led-salama on aikaisempaa kirkkaampi, koska siinä on neljä led-valoa. Monen mobiilikuvaajan harvoin käyttämä salama on nyt jotenkin käyttökelpoinen, vaikka hyviä kuvia mobiilikameran salama harvoin tarjoaa.

Perinteisen kuulokeliitännän kuolema

Apple on aikaisemminkin tehnyt rohkeita ratkaisuja, ja useimmiten ne ovat liittyneet liitäntöjen suoraviivaiseen karsimiseen. Apple ei todellakaan näytä pitävän ylimääräisistä liitännöistä.

Tuotepakkauksen mukana tulee adapteri, jotta iPhoneen voi liittää "vanhanmalliset" kuulokkeet.

IPhone 7:n myötä Apple hautaa 3,5 millisen kuulokeliitännän ja tuottaa samalla rutkasti päänvaivaa monelle käyttäjälle. Tuotepakkauksen mukana tulee adapteri, jolla vanhat kuulokkeet saa Applen lightning-porttiin, mutta kuka muistaa aina kantaa mukanaan lyhyttä adapterijohtoa? Ennen pitkää se hukkuu, eikä sen jälkeen ole muuta vaihtoehtoa kuin ostaa langattomat kuulokkeet tai päivittää langalliset lightning-maailmaan.

Ei enää perinteistä kuulokeliitäntää.

Mitä niin suurta etua lightning-liitännästä sitten on, jotta perinteinen kuulokeliitäntä kannattaa kuopata? Ainakin se, että Apple voi tehdä puhelimistaan jatkossa ohuempia.

On helppoa uskoa että merkittävä osa käyttäjistä ei pidä Applen ratkaisusta.

Lightning-portin väitetään parantavan musiikin laatua. Lisäksi se tarjoaa kuulokkeilla virtaa, joten esimerkiksi taustamelukuulokkeisiin ei enää tarvitse rakentaa omaa virtalähdettä.

Yhtä kaikki, on helppoa uskoa että merkittävä osa käyttäjistä ei pidä Applen ratkaisusta. Emme mekään, mutta toisaalta tämä voi avata uuden aikakauden kuulokeliitännöissä myös Android-puhelimissa. Kuka tietää, milloin näemme ensimmäiset USB Type-C -kuulokkeet esimerkiksi Samsungin älypuhelimen tuotepakkauksessa.

IPhone 7:n kuulokeliitännän vierestä löytyy nyt kaksi kaiutinta, toisin sanoen iPhone toistaa ääntä stereona. Samalla kaiutinten äänenvoimakkuus on aikaisempaa suurempi. 

Pientä parannusta akun kestoon

IPhonea ei liiemmin tunneta isosta akustaan. Uusimmassa puhelimessaan Apple on kuitenkin kasvattanut akun kokoa hieman entisestä. IPhone 7:ssä käytetään 1960 milliampeeritunnin akkua. Vielä 6s-mallissa akun koko jäi 1715 milliampeerituntiin. Edelleenkään koko ei ole vakuuttava ja jää jälkeen monista kilpailijoista, mutta Applen mukaan seiskaversiossa riittää potkua kaksi tuntia pidempään käyttöön yhdellä latauksella.

On suorastaan erikoista, miksei Apple ole vieläkään esitellyt iPhonelleen langatonta latausta. Sellainen on jo arkipäivää muun muassa Samsungin puhelimissa. Nokia esitteli sellaisen jo vuosia sitten Lumia-puhelimilleen.

Yksi syy voi olla se, että Applella on kehitteillä oma nopea langaton lataustekniikkansa, jonka se haluaa esitellä vuoden kuluttua iPhonen 10-vuotisjuhlalanseerauksessa. Tuolloin puhelimen odotetaan uudistuvan perusteellisesti myös ulkoisesti.

Vihdoin vesitiivis – Vai onko sittenkään?

IPhone 7:n voi vihdoin ottaa huoletta mukaan vesisateeseen, eikä sen kanssa tarvitse pelätä rannalla. Apple lupaa laitteen kestävän 30 minuutin upotuksen metrin syvyiseen veteen. Näin se tulee vihdoin samalle, tai ainakin lähes samalle viivalle Samsungin ja Sonyn älypuhelinten kanssa.

Todellisuus ei välttämättä ole näin auvoinen. Apple varoittaa, että upotus suolaveteen voi olla kohtalokas ja puhelin pitäisi sen jälkeen huuhdella välittömästi tavallisella vedellä. Lisäksi valmistaja huomauttaa, ettei märkää puhelinta tulisi liittää laturiin.

Testikäytössämme upotus veteen sujui ilman ongelmia ja puhelin toimi vielä sen jälkeenkin. Pidempi käyttökokemus näyttää, onko iPhone 7 oikeasti vesitiivis.

IOS10: Mitä uutta?

Uuden iPhonen myötä on totuttu myös uuteen käyttöjärjestelmäversioon. Koska käyttöjärjestelmä on yksi syy iPhonen suosioon, perehdytään siihen hetkisen verran.

Ensimmäisenä vastaan tulee näytön automaattinen herätys puhelinta nostamalla. Android-puhelimista tuttu ominaisuus on siis saapunut iPhoneen.

Ilmoitukset ovat nyt puhekuplissa ja niihin on lisätty 3D Touch -toimintoja. Voimakas painallus ilmoituksen päällä avaa valikon, josta käyttäjä voi hyväksyä esimerkiksi kalenterikutsun avaamatta kalenterisovellusta. Viestiin voi vastata voimakkaammalla painalluksella avautuvasta valikosta, jopa suoraan lukitusnäytöltä. 3D Touch -toiminnot ovat myös kolmansien osapuolten sovellusten käytettävissä.

Ruudun alalaidasta näkyviin vedettävä komentokeskus on uudistunut ja selkeytynyt.

Ruudun alalaidasta näkyviin vedettävä komentokeskus on uudistunut ja selkeytynyt. Night Shift -toiminto on nyt näkyvällä paikalla ruudulla neljän pikavalikkokuvakkeen alapuolella. 

Komentokeskusta on uudistettu.

Musiikkia kontrolloidaan pyyhkäisemällä vasemmalle komentokeskusnäkymässä. Näin ollen musiikkipainikkeet ovat saaneet kokonaan oman näkymänsä.

Musiikkia kontrolloidaan omasta näkymästä.

Lukitusnäytöstä pääsee aikaisempaa kätevämmin kamerasovellukseen. Siinä missä aikaisemmassa iOS-versiossa piti pyyhkäistä pientä kamerakuvaketta ylöspäin ruudun alalaidasta, nyt riittää yksi pyyhkäisy vasemmalle mistä tahansa kohtaa näytöltä. Kotinäkymän pyyhkäisy oikealle avaa sen sijaan uuden widget-sivun.

Apple on parantanut karttojaan uuteen iOS-versioon. Karttanäkymää voi nyt zoomata sisään ja ulos navigoinnin aikana. Navigointiin on lisätty myös tiedot ruuhkista ja karttapohjaan on lisätty point of interest -pisteitä.

Uudistukset tekevät Applen omasta viestisovelluksesta monipuolisen kokemuksen.

Uudessa käyttöjärjestelmäversiossa viesteihin voi lisätä helposti livevideokuvaa ja viesteihin voi vastata piirtämällä tai kirjoittamalla vapaasti pieneen ikkunaan. Toiminto on tuttu Apple Watch -älykellosta. IOS10:n Digital Touch -toiminnolla käyttäjät voivat lähettää toisilleen tulipalloja, suudelmia ja sydämensykkeen. Uudistukset tekevät Applen omasta viestisovelluksesta monipuolisen kokemuksen.

Viestisovellukseen voi nyt liittää käsin piirrettyjä kuvia.

Yhteenveto: Kannattaako päivittää?

IPhone 7 on hyvä älypuhelin. Teknisesti markkinoilla on parempia, mutta kokonaisuutena iPhone 7 on edelleen terävintä kärkeä. Sen käyttölogiikka toimii edelleen hienosti ja se on ehkä yksi syy, miksei Apple ole tehnyt suuria muutoksia. Yksinkertaisesti sanottuna: Suuria puutteita ei ole, ellei sellaisena pidetä langattoman latauksen puuttumista.

Jos omistat iPhone 6s-mallin, seiskaversio ei tuo mullistavia uudistuksia. Jos olet ahkera mobiilikuvaaja, optinen kuvanvakaaja tuo kuvien napsimiseen toivotun uudistuksen. Jos liikut paljon ulkona, vesitiiviys on varteenotettava uudistus sinulle.

Vanhemman iPhonen omistaja saa monet iPhone 7:n mukanaan tuomista uudistuksista iOS10-päivityksen myötä.

Mutta, mutta. Sitten se hinta. Vaikka moni ostaakin nykyään puhelimen kuukausimaksulla, 779 euron alkaen-hintainen iPhone 7 on kallis hankinta. Applen ongelmana alkaa olla se, että satasia halvemmalla saa yhtä edistyksellisen puhelimen. Huippuominaisuudet ovat laajentuneet edullisiin laitteisiin, jotka myös näyttävät hyviltä.

Jos hinta ei ole este ja pidät iOS-käyttöjärjestelmää tärkeimpänä valintakriteerinä, ratkaisu on harvinaisen helppo. Silloin kilpailua ei ole.

Yhteistyössä Teknavi

Kilpailut

Uusimmat