Kuva: AOP

Päivitä puhelimesi heti! Bluetooth-vika päästää hakkerit käsiksi Android- ja iOS-laitteisiin

13.09.2017 19:00 - Teknavi / Markus Lehtiniitty - mobiili.fi

Myös tabletit kannattaa päivittää heti, sillä nyt havaittu haavoittuvuus koskee jopa 60 prosenttia mobiililaitteista.

Bluetooth on lähes kaikille tuttu, lyhyen kantaman langattoman tiedonsiirron tapa.

Nyt Bluetooth-toteutuksista on löytynyt joukko haavoittuvuuksia, joita kutsutaan nimellä BlueBorne. Haavoittuvuudet koskevat ainakin Android-, iOS-, Windows- ja Linux-käyttöjärjestelmiä, joihin ei ole asennettu viimeisimpiä tietoturvapäivityksiä.

Viesintäviraston mukaan haavoittuvuudet voivat mahdollistaa komentojen suorittamisen kohdelaitteessa. Mahdollista on myös varastaa laitteista tietoja. Erityisen vaarallisen haavoittuvuudesta tekee sen toimintatapa: se ei vaadi käyttäjältä mitään toimia levitäkseen eteenpäin.

Bluetooth-teknologia on ollu käytössä 2000-luvun alkupuolelta lähtien, ja teknologiasta vastaavan organisaation mukaan Bluetoothia käyttäviä laitteita on yli 8,2 miljardia. Haavoittuvia näistä on arvioitu olleen yli 5,3 miljardia eli lähes kaksi kolmesta.

Haavoittuvat ohjelmistot

Android: Ennen syyskuun 2017 päivityksiä Windows: Ennen syyskuun 2017 päivityksiä iOS: Ennen versiota 10 Apple TV: Ennen versiota 7.2.2 Linux: Ennen syyskuun 2017 päivityksiä

Viestintäviraston tarjoamat ratkaisu- ja rajoitusmahdollisuudet

Haavoittuvuuteen on korjaus kaikissa viimeisimmissä Windows-, iOS-, Linux- ja Android-käyttöjärjestelmäytimen versioissa. Tarkemmat tiedot oman laitteesi tilanteesta saat valmistajalta. Haavoittuvuutta on mahdollista hyväksikäyttää, vaikkei laitetta olisikaan asetettu näkyväksi muille laitteille Bluetooth-asetusten kautta. Bluetoothin kytkeminen pois käytöstä suojaa haavoittuvuuden hyväksikäytöltä.

Lue myös: Facebook muuttuu Tinderin kaltaiseksi - kohta Messenger kertoo, kuka haluaa tavata sinut

Lue myös: Huhu: "Seuraavan sukupolven pienempi iPhone" tulee alkuvuodesta

Yhteistyössä Teknavi

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat